Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργαστήριο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ με τη Μάρθα Μπουζιούρη @ Αpparat Athens



«Από το πεδίο στη σκηνή: Προσεγγίζοντας τον Εαυτό και τον Άλλο στο Θέατρο Ντοκιμαντέρ»


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
με τη Μάρθα Μπουζιούρη

10 με 16 Ιουνίου




Με την υποστήριξη του Outset
Σε συνεργασία με το Goethe Institut


Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του στα πλαίσια της Μπιενάλε της Βαρσοβίας (σε συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας) και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την PLAYS2PLACE), το εργαστήριο θεάτρου ντοκιμαντέρ "Από το πεδίο στη σκηνή: Προσεγγίζοντας τον Εαυτό και τον Άλλο στο Θέατρο Ντοκιμαντέρ", το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τη σκηνοθέτη θεάτρου και κοινωνική ανθρωπολόγο Μάρθα Μπουζιούρη, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Apparat Athen 10-16 Ιουνίου.

Το Apparat Athen είναι μια πρωτοβουλία του Daniel Wetzel των Rimini Protokoll. Είναι ένας νέος χώρος που στοχεύει στην ένωση της θεατρικής φόρμας με τα νέα τεχνολογικά μέσα. Στεγάζεται σε ένα γκαράζ στον Νέο Κόσμο και λειτουργεί ως χώρος έρευνας και εξέλιξης μεγάλων διεθνών projects των Rimini Protokoll και άλλων καλλιτεχνών. Το Apparat Athen συνεργάζεται με σημαντικούς οργανισμούς όπως το Haus der Kulturen der Welt (Βερολίνο), το Goethe Institut, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ίδρυμα Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και με πολλούς καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ


Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας μιας παράστασης θεάτρου ντοκιμαντέρ; Ποιες ερευνητικές και σκηνικές τεχνικές αξιοποιεί; Ποιες ηθικές και αισθητικές προκλήσεις αντιμετωπίζει; Πώς προσεγγίζει και αναδεικνύει σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και πώς συνδέεται τέλος με την εθνογραφική πρακτική;

Στη διάρκεια μιας εβδομάδας εντατικής εργασίας, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πώς η ιστορική και πολιτισμική συγκυρία επέδρασε στην εξέλιξη της φόρμας και των θεματικών του ιδιαίτερου αυτού θεατρικού είδους, ενώ θα διαβάσουν και θα παρακολουθήσουν επιλεγμένα αποσπάσματα παραστάσεων θεάτρου ντοκιμαντέρ της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας, αναλύοντας διαφορετικές αισθητικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις και τεχνικές.

Παράλληλα με τη θεωρητική επιμόρφωση, το εργαστήριο προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρακτική εμπειρία, εξοικειώνοντας τους συμμετέχοντες με όλα τα δημιουργικά στάδια παραγωγής μιας παράστασης θεάτρου ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψη της ιδέας και την ερευνητική μέθοδο, μέχρι τη δραματουργία, τη συγγραφή και τη σκηνική της απόδοση. Μέσα από ατομικές και ομαδικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να δομούν και να διαχειρίζονται το δικό τους ερευνητικό/βιωματικό υλικό (αρχείο, συνεντεύξεις, σημειώσεις πεδίου, αυτοβιογραφικά κείμενα) και στη συνέχεια να το μετατρέπουν σε θεατρικό κείμενο κι από εκεί σε σκηνική δράση.

Η θεματική του εργαστηρίου θα εστιάσει στον τρόπο που προσεγγίζουμε και αποτυπώνουμε καλλιτεχνικά την προσφυγική ταυτότητα και εμπειρία, επιχειρώντας μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική δραματουργία που απομακρύνεται από το στερεότυπο της απεικόνισης του πρόσφυγα ως "θύμα ή απειλή".




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ - ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το Εργαστήριο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ: «Από το πεδίο στη σκηνή: Προσεγγίζοντας τον Εαυτό και τον Άλλο στο Θέατρο Ντοκιμαντέρ», απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου και του κινηματογράφου (ηθοποιούς και τελειόφοιτους δραματικών σχολών, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, δραματουργούς), καθώς και σε επιστήμονες-ερευνητές από το χώρο των κοινωνικών επιστημών, της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το εργαστήριο γίνεται στα ελληνικά.

Το εργαστήριο διαρκεί μία εβδομάδα (Δευτέρα με Κυριακή) και ολοκληρώνεται σε 35 ώρες.

Ώρες διεξαγωγής: 11.00-16.00

Το ποσό συμμετοχής για ολόκληρο το εργαστήριο είναι: 185€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 31 Μαΐου, στέλνοντας email στο welcome@toofareast.gr, με θέμα: “Εργαστήριο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ” και το ονοματεπώνυμό σας. Η αίτηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα σύντομο βιογραφικό και ένα κείμενο (αυστηρά μέχρι 200 λέξεις) με τους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει αυτή η θεματική.
Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα λάβουν σημειώσεις και ενδεικτική βιβλιογραφία-εργογραφία.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο Apparat Athen
Βρύγου 10, Νέος Κόσμος
Στάση μετρό: Συγγρού/ΦΙΞ







ΠΡΟΦΙΛ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ
ΜΑΡΘΑ ΜΠΟΥΖΙΟΥΡΗ
Η Μάρθα Μπουζιούρη εργάζεται στο θέατρο ως σκηνοθέτις, δραματουργός, ηθοποιός και εκπαιδεύτρια. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Έχει λάβει το μεταπτυχιακό της στην Πολιτιστική Διαχείριση & Επικοινωνία, ενώ ολοκληρώνει τις διδακτορικές τις σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία με αντικείμενο Θέατρο, Καλλιτεχνική Έκφραση και Ζητήματα Ταυτότητας.
Τα τελευταία χρόνια η δουλειά της επικεντρώνεται στο θέατρο ντοκιμαντέρ (Αμάρυνθος, Traces, Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το Δίκαιο του Νερού), το οποίο εμπλουτίζει με πολυμεσικά στοιχεία εντός σκηνής και παράλληλες δράσεις διαλόγου εκτός σκηνής (ημερίδες, εργαστήρια, προβολές). Οι παραστάσεις που δημιουργεί είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης εθνογραφικής έρευνας, εφορμώνται από πραγματικά γεγονότα και σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και διερευνούν τη σχέση έρευνας-τέχνης-παρέμβασης.

Το 2018 σχεδίασε και ξεκίνησε να υλοποιεί το καινοτόμο εργαστήριο θεάτρου ντοκιμαντέρ "Από το πεδίο στη σκηνή: Προσεγγίζοντας τον Εαυτό και τον Άλλο στο Θέατρο Ντοκιμαντέρ", το οποίο προσκλήθηκε από τη Μπιενάλε της Βαρσοβίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Φέτος, η Μάρθα Μπουζιούρη επιλέχτηκε «για την εντυπωσιακή και σημαντική δουλειά της στο θέατρο ντοκιμαντέρ» να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο νεοσύστατο Directors Lab Mediterranean του προγράμματος Lincoln Center Theater Directors Lab της Νέας Υόρκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βηρυτό, σε συνεργασία με το American University of Beirut (AUB).

Η Μάρθα Μπουζιούρη είναι επίσης συνιδρύτρια της εταιρίας παραγωγής PLAYS2PLACE και υπεύθυνη για τις θεατρικές και cross-media παραγωγές της. Είναι μέλος διεθνών πολιτιστικών δικτύων (Cultural Innovators Network, Tandem/Shaml - Cultural Managers Exchange Program, Robert Bosch Alumni Network) ενώ η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές διοργανώσεις, οργανισμούς και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μπιενάλε της Αθήνας, Ινστιτούτο Γκαίτε, Warsaw Museum of Modern Art, Warsaw Biennale, Spielart Festival, Razem Pamoja Foundation, Chantiers d’ Europe - Theâtre de la Ville, Festival of New Dramaturgies κ.α).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα