Νότης Μαυρουδής:" Θα ήθελα να συνεχίζω να είμαι ένας καθημερινός παρατηρητής της ιστορίας και της όποιας εξέλιξης. Εάν δεν παρατηρούμε δεν σκεφτόμαστε."

O Nότης Μαυρουδής μιλάει στο Open Mind για το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί σε μορφή cd. με μελοποιήσεις σπουδαίων ελληνικών ποιημάτων του 19ου και του 20ού αιώνα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS,  τις σημαντικές διακρίσεις, τα μελλοντικά του σχέδια και διάφορα ακόμα...
"
Άγρυπνο φεγγάρι”, νέο βιβλίο-cd, τι πραγματεύεται;

 Πραγματεύεται, μέσα από τα ποιήματα που έχω μελοποιήσει, την αναζήτηση της ελπίδας, αλλά και τη θλίψη, όπως και τον θρήνο της διάψευσης όποτε η ελπίδα χάνεται. Ελπίδα για τον έρωτα και την αγάπη, ελπίδα για το τέλος της υπαρξιακής αγωνίας, ελπίδα να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του κόσμου, ελπίδα για την ομορφιά της ψυχής χωρίς προϋποθέσεις, ελπίδα τέλος για την αναζήτηση της ουσίας τού κόσμου, αλλά και αγωνία για το ανέφικτο τής ανεύρεσής της. Όλα αυτά φυσικά μέσα από την εποχή, την ευαισθησία, την προσωπική φιλοσοφία και την χαρακτηριστική γλώσσα του κάθε ποιητή. Το σύνολο των ποιημάτων του
CD περιέχει υλικό με τα διαχρονικά νοήματα τής ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας, αλλά και την περιρρέουσα αισθητική ατμόσφαιρα άλλων εποχών που εξασκούν μέσα μου απαράμιλλη γοητεία. Προσδοκώ να παρουσιάσω τις διαχρονικές αισθήσεις του ποιητικού λόγου.

'Καρυωτάκης, Πολυδούρη, Σεφέρης, Λαπαθιώτης, Βάρναλης, Βιζυηνός, Σαραντάρης.Έχετε ξεχωρίσει κάποιον συγκεκριμένο ποιητή; Στην σύγχρονη εποχή υπάρχουν ποιητές ή συγγραφείς που ξεχωρίζετε;

Ασφαλώς και υπάρχουν! Δεν έλειψε ποτέ από την χώρα μας ο σμιλευμένος λόγος. Τόσο στον ποιητικό – λόγιο, όσο και στον καθημερινό λόγο, την απλή στιχουργία η οποία τελικά δεν είναι τόσο απλή… Συγκριτικά με άλλες χώρες έχουμε αναπτύξει σπουδαία επιτεύγματα ποιητικά, λογοτεχνικά, τα οποία έχουν επηρεάσει κατά πολύ τους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού. Η ιστορία της μεταπολεμικής παρουσίας του ελληνικού τραγουδιού, ξεκινά τουλάχιστον πριν από 70 χρόνια! Είμαι πολύ ευτυχής που «επέστρεψα» στον χώρο της παλαιότερης Ποίησης, προχωρώντας προς νεότερες μουσικές φόρμες. Πιστεύω πως οι προαναφερόμενοι ποιητές είναι στυλοβάτες – θεμελιωτές των μετέπειτα. Ποιον να διαλέξω; Ίσως από ιδιοσυγκρασία την Πολυδούρη, τον Βιζυηνό, τον Σεφέρη. Αλλά και σήμερα έχω στο μυαλό μου αρκετούς, από τους οποίους πολλοί είναι όχι μόνο σημαντικοί αλλά και στυλοβάτες αυτής της αέναης πορείας τών Ελλήνων Ποιητών.


     Πώς βλέπετε τον εαυτό σας μέσα από το πέρασμα των χρόνων και τι αποτελεί κινητήριος δύναμη στην σύνθεση των τραγουδιών; 

Θα ήθελα, εκτός από τις δράσεις μου, να συνεχίζω να είμαι ένας καθημερινός παρατηρητής της ιστορίας και της όποιας εξέλιξης. Εάν δεν παρατηρούμε δεν σκεφτόμαστε. Αποδυναμώνεται η σκέψη, η οποία ίσως και να στερεύει, κι όταν στερεύει η σκέψη στερεύει η δημιουργικότητα, γιατί αυτή είναι η «κινητήριος δύναμη». Ανέκαθεν με γοήτευε το παλαιό και το παρελθόν. Αν καταφέρουμε να «πάρουμε» τα χρήσιμα στοιχεία του παρελθόντος, πιστεύω πως αυτά θα είναι χρήσιμα και για την τρέχουσα ζωή. Κάπως έτσι γινόμαστε σοφότεροι. Όλα αυτά συνετέλεσαν και στην προετοιμασία των μελοποιήσεων των ποιητών. Μετά, σε δεύτερο στάδιο τής δημιουργικής πορείας μιας σύνθεσης, έρχεται η απόδοση από ικανούς ερμηνευτές που και σε αυτή την περίπτωση μου συμπαραστάθηκαν.


 Σε μια δύσκολη εποχή για κυκλοφορία δίσκων, πώς νιώθετε για την κυκλοφορία;

Τυχερός και ευτυχής! Και το λέω γιατί μέσα από διάφορες συγκυρίες οδηγήθηκα στον Ιανό και στον Νίκο Καρατζά, ο οποίος αντιλήφθηκε πως ένα τέτοιο ποιητικό – μουσικό περιεχόμενο, συνάδει με την αντίληψη ενός κεντρικού εκδοτικού Οίκου. Δέχτηκε να εκδώσει (με ζηλευτή αισθητική άποψη) ένα βιβλίο – CD με το υλικό που του παρουσίασα. Με την έμπειρη ορχηστρική παρέμβαση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη, μπήκαμε στο στούντιο και ηχογραφήσαμε το υλικό των τραγουδιών μου. Το περιεχόμενο του άλμπουμ, τα κείμενα και την οργάνωσή τους συντόνισε ο Αντώνης Μποσκοϊτης. Πρέπει να πω πως ολόκληρο το επιτελείο του Ιανού δούλεψε σοβαρά και εντατικά για κάθε λεπτομέρεια, ενώ είχαμε και την ουσιαστική συμπαράσταση του τμήματος Πολιτισμού του σημερινού δήμου Χαλανδρίου, γεγονός που μας έλυσε τα χέρια. Πώς να νιώθω λοιπόν; Σήμερα, στον χώρο της δισκογραφίας, μια τέτοια εξέλιξη είναι σαν να έρχεται από την… θεά Τύχη. Η δισκογραφική παρακμή απειλεί με εξαφάνιση την δημιουργία· ό,τι ηχογραφείται σήμερα και μπορεί να κυκλοφορήσει, ισοδυναμεί με… ηρωισμό! 


    Σε έναν νέο τραγουδιστή, συγγραφέα που θέλει να τολμήσει να εκδώσει το άλμπουμ του ή το βιβλίο αντίστοιχα, τι θα συμβουλεύατε να κάνει;

Αποφεύγω τις συμβουλές σε τέτοια ζητήματα. Ο καθένας, ανάλογα με την ηλικία του, το ταπεραμέντο του, την οικονομική του κατάσταση, τις αντοχές του, δημιουργεί τις δικές του διαδρομές και οργανώνει τον δικό του αγώνα για να βγει στο φως! Στο μόνο συγκεκριμένο στοιχείο που στέκομαι και προτρέπω με σιγουριά  τον νέο δημιουργό είναι η διεκδίκηση τού δικαιώματος της κατάθεσης τής δημιουργίας του .

    Έχοντας διακριθεί σε μεγάλους διαγωνισμούς διεθνούς βεληνεκούς, υπήρξε κάποια διάκριση που ξεχωρίζετε και γιατί;

Κάθε διάκριση, μικρή ή μεγάλη, είναι τιμητική. Είναι η αναγνώριση τού κόπου και της εργασίας που προηγείται. Ετούτο δεν έχει να κάνει με το χρήμα αλλά με την ηθική ικανοποίηση της δημιουργίας και αυτό είναι σπουδαία ανταμοιβή.

    Ποιοι είναι οι συντελεστές του συγκεκριμένου βιβλίου-cd;

Οι συντελεστές είναι κατά κύριο λόγο οι επτά Ποιητές: Καρυωτάκης, Πολυδούρη, Σεφέρης, Λαπαθιώτης, Βάρναλης, Βιζυηνός, Σαραντάρης. Καμάρι μου είναι οι με τόσο βάθος έξι ερμηνευτές: Μάλαμας, Ιωαννίδης, Θηβαίος, Βενετσάνου, Τσαϊρέλη, Θωίδου, βεβαίως οι μουσικοί της ορχήστρας, ο εργατικότατος Παπαζαχαριάκης, ο αεικίνητος Μποσκοϊτης.

Ποια είναι τα επόμενα μελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζετε κάποια παρουσίαση;

Πέρα από κάποιες συναυλίες με τον συνεργάτη μου Γιώργο Τοσικιάν, πέρα από κάποιες παρουσιάσεις, για το καινούργιο μου βιβλίο με τίτλο: ΜΕΤΑ ΠΑΣΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ (εκδόσεις Άπαρσις) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ετοιμάζω δυο μεγάλες συναυλίες για να παρουσιάσω το παρόν CD «ΑΓΡΥΠΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ», ώστε τα τραγούδια μου να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο. Εξάλλου, αυτός είναι πάντα ο τελικός κριτής κάθε δημιουργίας…

Tης Αλεξίας Βλάρα, 17/5/2019

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Ελένη ή Ο Κανένας»

Είδαμε και προτείνουμε: Φaretra Crystalina στο THEATRE OF THE NO

Είδαμε και προτείνουμε: Μην περάσεις το ποτάμι

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Κώστας Ζέκος: "Στην επαγγελματική μου καριέρα ως ηθοποιός δεν έχω ερμηνεύσει ξανά αυτόν τον κορυφαίο δραματουργό και ειλικρινά νιώθω διπλά ευτυχισμένος".