«Δε θα σιωπήσουμε ποτέ. Οι Προκηρύξεις του Λευκού Ρόδου (1942-1943)»ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ

ΔΕ ΘΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ. ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΡΟΔΟΥ (1942-1943)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ | ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ: ΘΟΔΩΡΗ ΤΣΟΜΙΔΗ

 

Link Φωτογραφικού υλικού:


Τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 20:30 οι εκδόσεις Πατάκη και η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο «Δε θα σιωπήσουμε ποτέ. Οι Προκηρύξεις του Λευκού Ρόδου (1942-1943)», με πρόλογο Θανάση Τριαρίδη και σε μετάφραση-χρονολόγιο Θοδωρή Τσομίδη. Πρόκειται για την ιστορία της αντιναζιστικής οργάνωσης της Γερμανίας «Λευκό Ρόδο» η οποία τύπωσε και μοίρασε στο προαύλιο του Πανεπιστημίου του Μονάχου έξι προκηρύξεις ευθείας εναντίωσης στον Χίτλερ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Μάνoς Κοντολέων και Θανάσης Τριαρίδης.

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Μυρτώ Αλικάκη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Στέλιος Μάινας, Σήφης Πολυζωίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και άλλοι.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η ιστορία του Λευκού Ρόδου, άγνωστη εν πολλοίς στην Ελλάδα, είναι πλέον ένας θρύλος της ιστορίας της Δύσης: πρόκειται για μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Μονάχου, με

ετερογενείς κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι οποίοι δημιούργησαν, μεσούντος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, την πλέον εμβληματική αντιναζιστική οργάνωση της Γερμανίας. Το Λευκό Ρόδο, ανάμεσα στον Ιούνιο του 1942 και τον Φεβρουάριο του 1943,
τύπωσε και μοίρασε στο προαύλιο του Πανεπιστημίου του Μονάχου έξι προκηρύξεις ευθείας εναντίωσης στον Χίτλερ, στο ναζιστικό καθεστώς, στη ναζιστική ιδεολογία – και συνακόλουθα στην ανοχή και συναίνεση του γερμανικού λαού στα εγκλήματα του ναζισμού. Πολύ σύντομα όλα τα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν και αποκεφαλίστηκαν μετά τις γνωστές δίκες-παρωδία του ναζιστικού καθεστώτος. Ανάμεσά τους και η Σόφι Σολ, που πρόσφατα ψηφίστηκε ως η σημαντικότερη Γερμανίδα του 20ού αιώνα. Στο βιβλίο αυτό μεταφράζεται το πλήρες κείμενο των έξι προκηρύξεων του Λευκού Ρόδου, σε μια προσπάθεια όχι μονάχα να θυμηθούμε την κτηνωδία του ναζισμού, αλλά και να σκεφτούμε πως η φράση των φοιτητών του Μονάχου «Είμαστε όλοι ένοχοι, ένοχοι, ένοχοι» αφορά εμάς, αφορά τα παροντικά και τα επερχόμενα εγκλήματα του πολιτισμού μας, αφορά εμάς και τα παιδιά μας στα χρόνια που έρχονται.

Link Εκδήλωσης:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Νίκος Πλουμπίδης"