Η Ξανθή Ταβουλαρέα μιλάει στο Open Mind


Η Ξανθή Ταβουλαρέα μιλάει στο Open Mind για την παράσταση: "Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα",  την αγάπη της για το θέατρο και την αδυναμία της στο θέατρο του δρόμου,τα μελλοντικά της σχέδια, την συνεργασία με τον Γιάννη Ζουγανέλη , ο οποίος υπογράφει την μουσική της παράστασης και διάφορα ακόμα...


«Το Αηδόνι του αυτοκράτορα», τι πραγματεύεται η παράστασή σας;

Η παράστασή μας, το Αηδόνι είναι η ανάσα της ψυχής. Αν μπορούσα να μεταφέρω κάπως την ανάσα της ψυχής, θα ήταν ακριβώς αυτη  η παράσταση. Πέταγμα, ελευθερία, επιλογή. Κι όλα αυτά μέσα από την Αγάπη και την Εσωτερική Φωνή που μας οδηγεί. Να, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα: Το Αηδόνι μας μαγεύει τον Αυτοκράτορα, μα εκείνος παραμένει στον εγωισμό της εξουσίας. Κι όταν έρθει η ώρα να επιλέξει, επιλέγει  ένα μηχανικό Αηδόνι .  Μα την Σωτηρία του,  την προσφέρει μονάχα η Αλήθεια (το αληθινό μας Αηδόνι) που τολμά να αντιμετωπίσει ακόμα και τον ίδιο τον Θάνατο. Και τολμά να νικήσει. Επιλέγει να είναι δυνατό.

 Αγαπάτε πολύ το θέατρο του δρόμου. Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει;

 Η ελευθερία. Δεν έχει όρια. Μπορείς να παίξεις σε όσο μεγάλο χώρο επιθυμείς. Να παίξεις ακριβώς το κείμενο που σου αρέσει, όπως εσύ το έχεις κατα νου- χωρίς κανόνες. Δεν περιορίζεσαι  και ουτε οι θεατές σου περιορίζονται. Είναι πάντα ωραίο το χειροκρότημα του κοινού μέσα σ’ έναν θεατρικό χώρο ή έξω από αυτόν. Αλλά είναι μεγάλη πρόκληση, να αποκτήσεις θεατές, όταν παίζεις στο δρόμο. Σε ένα θέατρο, το κοινό έρχεται προετοιμασμένο. Στον δρόμο, ελκύεις ανυποψίαστους περαστικούς, παιδιά, ανθρώπους που κάθονται να σε δουν έτσι, επειδή τους αρέσεις. Και ακόμα περισσότερο, έχεις όλους αυτούς τους υπέροχους μοναχικούς  τύπους, που κάτι σε συνδέει μαζί τους.  Εκείνοι κάθονται απέναντί σου να σε δουν, επειδή χρειάζονται να ακούσουν κάτι διαφορετικό. Κι εσύ στέκεις εκεί, επειδή χρειάζεσαι διαφορετικούς ανθρώπους για να μιλήσεις.

 Έχετε ετοιμάσει μία υπέροχη παιδική παράσταση από εξαιρετικές χορογραφίες, μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη, μιλήστε μου λίγο πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή;

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, μας έχει δώσει μουσική του και σε παλαιότερη παράστασή μας, στον Ιάσονα και την Αργοναυτική Εκστρατεία. Κι επειδή πραγματικά είναι ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της χώρας, θελήσαμε να συνεργαστούμε ξανά. Το υπέροχο είναι πως μόλις διάβασε το κείμενο, αμέσως ήρθε η μουσική στο νου του. Και την γράψαμε. Κι είναι αλήθεια  υπέροχες οι μελωδίες που σε ταξιδέυουν «σε μια χώρα μακρινή, στην Ανατολή κοντά του Ήλιου, εκεί που οι άνθρωποι, τη χώρα τους την ονομάζουν Κίνα...».

 Η ιδέα της παράστασης και η επιλογή αυτού του έργου πώς προέκυψε;

Ήταν λοιπόν άνοιξη, 3χρόνια πριν και ξαφνικά… τσουπ, ξεπήδησε μπροστά μου το Αηδόνι... Δεν θυμάμαι πώς έφτασε στα χέρια μου ξανα αυτό το παραμύθι. Και μου θύμισε τότε, που διάβαζα τον Άντερσεν νυχθημερόν. Το παλιό βιβλίο που πια το εξώφυλλο έχει σκιστεί... Και κάτι έγινε. Μην με ρωτάτε τι , δεν ξέρω…  Αλλά να σας πω την αλήθεια, δεν με νοιάζει κιόλας. Και ύπουλα και σιγά, άρχισα να παρασύρομαι από το Αληθινό Αηδόνι. Και από τότε, ήταν συνεχώς κοντά μου, να μου ζητάει να βγει στο φως ξανά. Και το έβγαλα...Έτσι γίνεται (τουλάχιστον σε μένα). Δεν επιλέγω εγώ τι θα παίξουμε. Τα έργα με επιλέγουν για να βρουν ξανά το φως τους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτό που θέλω είναι  να μπορώ να περνώ την ελπίδα μέσα από όλες μου τις παραστάσεις. Μου αρέσει ο Ωραίος Λόγος και τα Νοήματα που προέρχονται από τις μεγάλες Αξίες.  Και όσο μπορώ, επιθυμώ να δίνω στα παιδιά αυτήν την ποιότητα. Και όσο μπορώ να το κάνω αυτό θα κάνω και θεάτρο. Έτσι λοιπόν, συνεχίζουμε... και το Αηδόνι και ό,τι ετοιμάσουμε για την επόμενη σαιζόν.
Και φυσικά, το υπέροχο κέιμενο του νομπελίστα Ρομάν Ρολλαίν, η Μαγεμένη Ψυχή,ένα έργο που ετοιμάζεται για τους μεγάλους πια, και θα παιχτεί τώρα την Άνοιξη.

 Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Να επιλέγουμε όλοι μας. Να επιλέγουμε συνειδητά. Αυτό που βαθειά μέσα μας επιθυμούμε. Να δίνουμε τον χρόνο μας, εκεί που για εμάς αξίζει. Να μην παρασυρόμαστε από την ευκολία και την βολική στάση ζωής. Να γίνει η ζωή, δική μας!

Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές και τις ημέρες των παραστάσεων , μπορείτε να βρείτε εδώ:  http://www.vassosotiriou.gr/to-aidoni-tou-aftokratora-i-pediki-parastasi-pou-sindiazi-to-tai-tsi-me-to-kouklotheatro/

Της Αλεξίας Βλάρα, 16/2/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".