Αlexia's secrets: Η Νατάσσα Νταϊλιάνη μιλάει στο Open Mind


Βρεθήκαμε στην παράσταση" Βuy me" και σας λέμε τις εντυπώσεις μας.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη περφόρμανς, με θέμα τον καταναλωτισμό, αυτόν τον υπέρμετρο καταναλωτισμό που μέρα με την μέρα γίνεται ολοένα και περισσότερο σε μεγαλύτερο βαθμό.

Πώς τα νέα πρότυπα αλληλοεπιδρούν στην κοινωνία μας, πώς η αλόγιστη χρήση του τι θέλω με το τι πραγματικά χρειάζομαι, πώς οι ανάγκες διαμορφώνονται με βάση τα ατομικά και συλλογικά πιστεύω και γενικότερα είναι μία παράσταση για την μάστιγα του καταναλωτισμού που ορισμένες φορές ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια.

Η Νατάσσα Νταϊλιάνη είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα που αφήνει το προσωπικό της στίγμα σε αυτήν την παράσταση, Με το μπρίο της και την σβελτάδα της μας κρατάει με αμείωτο το ενδιαφέρον καθόλη την διάρκεια της παράστασης.

Όσον αφορά το τέλος της παράστασης , μου άφησε ένα χαμόγελο και μία γλυκιά γεύση , καθώς με μία μικρή κίνηση και έκπληξη δίνουν ένα τεράστιο μήνυμα ,ατομικό και συλλογικό προς το κάθε θεατή.

Αποτελεί μία ιδανική πρόταση και προσέγγιση προς ένα φαινόμενο που παίρνει τεράστιες διαστάσεις και είναι ένα από τα φλέγον ζητήματα της κοινωνίας μας και αξίζει να βρεθείτε σε αυτήν την παράσταση!

Η Νατάσσα Νταϊλιάνη μιλάει στο Open Mind για την παράσταση :"Buy me", την ιδέα της παράστασης, τα μελλοντικά της σχέδια και διάφορα ακόμα.


Νέα παράσταση «Buy me» : Τι πραγματεύεται η παράστασή σας;

Η περφόρμανς διαπραγματεύεται τη σχέση μας με την κατανάλωση μέσα από μία προσωπική και ταυτόχρονα συλλογική εμπειρία, τον πιθανό επαναπροσδιορισμό αυτής της σχέσης μέσα από μία διαδρομή κάθαρσης και απελευθερωτικής απενεχοποίησης.

Είναι μια βιωματική παράσταση που εμπλέκει τον θεατή μέσα από σε αυτόν γνώριμα υλικά της καθημερινότητας του, ωστόσο κάνοντας μία διαφορετική χρήση αυτών δημιουργεί ένα αλλόκοτο καθρέφτισμα της κατάστασής μας. Οι ρόλοι... αντιστρέφονται και ο θεατής γίνεται… θέαμα… η περφόρμερ προϊόν και οι ερωτήσεις...απαντήσεις..!

Δεν υπάρχει κείμενο, με την έννοια του κλασικού θεατρικού κειμένου, ο λόγος δημιουργείται μέσα από υλικά όπως αποδείξεις, ημερολόγια, κείμενα που προέκυψαν από αυτοσχεδιασμούς. Η περφόρμανς έχει αυτόνομες ενότητες, που όλες διαπραγματεύονται την έννοια της κατανάλωσης, ακολουθούν η μία την άλλη μέχρι την απόλυτη αντίστροφή του φαινομένου που διαπραγματεύεται.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Προέκυψε από μία συλλογή αποδείξεων λιανικής πώλησης! Από την αυτοπαρατήρηση και την αναγνώριση και ανάγκη αντίστασης και αντιπρότασης στο μοντέλο του σχεδόν ψυχαναγκαστικού  αλλά και ταυτόχρονα παθητικού καταναλωτισμού στον οποίο επιδιδόμαστε σε όλα τα επίπεδα και ουσιαστικά σε όλα όσα μας πουλάνε- από προϊόντα μέχρι ιδέες.

Πόσο έντονος πιστεύετε ότι  είναι ο καταναλωτισμός στις μέρες μας;

Μπορεί να είναι μειωμένη η αγοραστική μας δύναμη, ωστόσο η ιδέα και η επιθυμία της κατανάλωσης παραμένει έντονη, έχει να κάνει με ένα πρότυπο ζωής και συμπεριφοράς που η κοινωνία εμπεδώνει για πολλά πια χρόνια και έχει συνδέσει άρρηκτα την ευδαιμονία της με αυτό. Δεν είναι εύκολο να το διακρίνει κανείς γιατί η κατανάλωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξή μας και με όλες σχεδόν τις δραστηριότητές μας. Όταν αρχίζει κανείς να αναρωτιέται τι δεν αγοράζει ή τι δεν θα χρειαζόταν ενδεχομένως να αγοράσει, ανοίγει μία χαραμάδα σε μία άλλου τύπου αυτονομίας. Και όταν την ανακαλύψει ίσως και να σταθεί αυτάρεσκα απέναντι σε αυτή την επιλογή με αυτοπεποίθηση μέσα από μία διαδικασία από-ταυτοποίησης του εαυτού του από προϊόντα και υπηρεσίες. Νομίζω αυτή η κατεύθυνση με ενδιαφέρει και την ίδια ως άτομο.

Ο χώρος Underground σας βοηθάει στην performance αυτή;

Παίζουμε σε ένα πρώην εμπορικό κατάστημα μέσα στη στοά του θεάτρου Underground. Ο χώρος αυτός ανέδειξε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο την ιδέα της περφόρμανς αυτής.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Με την Άντζελα Δεληχάτσιου που συνεργαστήκαμε σε αυτό το project έχουμε ξεκινήσει πρόβες για την νέα της δουλειά.
Επίσης, υπάρχει σκέψη για το BUY ME 2, μιας και υπάρχει μεγάλο κομμάτι έρευνας και υλικού που δουλεύτηκε αλλά δεν εντάχθηκε σε αυτή τη version της παράστασης.

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

BUY US!
Σας περιμένουμε στον ιδιαίτερο χώρο του Underground για μία διαφορετική θεατρική εμπειρία.

Αύριο είναι η τελευταία παράσταση του πρώτου κύκλου και θα επακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές μετά την αυριανή παράσταση.


Της Αλεξίας Βλάρα,21/2/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης μέσω διαδικτύου και με φυσική παρουσία στην Αθήνα

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind

Κραουνάκης+Σπείρα στο θερινό σινεμά "Αττικόν" στο Γαλάτσι- 5/8/20

LED ZEPPELIN SYMPHONIC