Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Ο ένοικος" της Marie Belloc Lowndes

 


Ο «Ένοικος» της Marie Belloc Lowndes είναι ένα από τα πιο υποβλητικά ψυχολογικά θρίλερ της προ-χιτσκοκικής εποχής, βασισμένο χαλαρά στην υπόθεση του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Γραμμένο το 1913, το μυθιστόρημα συνδυάζει κοινωνική παρατήρηση, αγωνία και έντονη ατμόσφαιρα φόβου. 

Στο πρόσωπο της κυρίας Μπάουντινγκς, η Lowndes χτίζει σταδιακά ένα προφίλ ηθικού διλήμματος, όπου η καχυποψία εναλλάσσεται με την επιθυμία για προστασία και κατανόηση. Ο «ένοικος» παραμένει μια φιγούρα περισσότερο υποψίας και αμφιβολίας, παρά καθαρής δράσης και αυτό είναι που κάνει την ιστορία να σε κυκλώνει αργά αλλά αμείλικτα, σαν πάχνη σε στενά σοκάκια.

Η έκδοση από τις εκδόσεις Διάνοια δίνει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει ένα αδικημένα παραγνωρισμένο έργο της αγγλικής γοτθικής αστυνομικής λογοτεχνίας. 

Ωστόσο, η μετάφραση σε σημεία φαίνεται να μην αποδίδει με την ακρίβεια και το βάθος που απαιτεί η ατμόσφαιρα και η γλώσσα της Belloc Lowndes, με αποτέλεσμα να χάνεται μέρος της έντασης και της ειρωνικής πολυπλοκότητας του πρωτοτύπου. 

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί, όχι μόνο για την πλοκή του, αλλά και για την ανατομία του φόβου σε μια κοινωνία στα όρια της ηθικής και της κατάρρευσης.

Oμάδα Open Mind, 6/8/2025

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λεωνίδας Βουρδονικόλας: "Όταν ο θάνατος γίνει συνομιλητής, η αφήγηση μπορεί να αποκτήσει ακόμη περισσότερη ζωή".

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Γράμμα του πελάγους» του Άγγελου Λαμέρα από την Άνεμος εκδοτική

Είδαμε και προτείνουμε: LULE των Κατερίνα Μπιλιούρη & Βασιλή Τσιάκα στο μικρό Κεραμεικό

Είδαμε και προτείνουμε: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ στο Ρεκτιφιέ

Τίνα Σερβετά: "Η συμβίωση με έναν σκύλο μάς συμπληρώνει, μέσα από αυτή τη σχέση ανακαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας".