ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ. ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ / ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ

 

Το παρόν βιβλίο φωτίζει τη διαδρομή της πρόσληψης των έργων αυτών μέσα από μια

πολύπλευρη ανάλυση του νέου καλλιτεχνικού προϊόντος που προέκυψε από τη συνάντηση μουσικής και ποίησης: του τραγουδιού, το οποίο δεν αποτελεί μόνο λογοτεχνικό δημιούργημα, αλλά και κοινωνιολογικό, πολιτισμικό και οικονομικό φαινόμενο.

Μέσα από πολυετή έρευνα στο αρχείο του συνθέτη, σε εφημερίδες της εποχής, σε μελέτες και ηχητικά ντοκουμέντα, αναδεικνύονται αδημοσίευτα στοιχεία και επανεξετάζονται με νέα ματιά γνωστά τεκμήρια. Έτσι, ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές της μεγάλης πολιτιστικής τομής που σηματοδότησε το έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Το βιβλίο «Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος. Επιτάφιος – Ρωμιοσύνη. Η πρόσληψη της ποίησης μέσα από τη μουσική» της Ευαγγελίας Σκαρσουλή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος.

Η μελέτη της Ευαγγελίας Σκαρσουλή εστιάζει:

- Στη διαδικασία μελοποίησης του Επιτάφιου και της Ρωμιοσύνης.

- Στη δομή και τα μουσικά χαρακτηριστικά των τραγουδιών.

- Στον ρόλο των ερμηνευτών, της απαγγελίας και της λαϊκής συναυλίας.

- Στο ιδεολογικό και πολιτισμικό πλαίσιο της δεκαετίας του ’60.

- Στις αντιδράσεις, συγκρούσεις και κριτικές που συνόδευσαν τη δημοσίευση και διάδοση

των έργων.


Μία έκδοση που αναδεικνύει τη συμβολή του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού στη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής ταυτότητας, προσφέροντας ταυτόχρονα νέα υλικά και προσεγγίσεις στον αναγνώστη.


***

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Χατζηαποστόλου: "Μια ολόκληρη εποχή που εμπεριέχει όλες τις εποχές, ξεδιπλώνεται μέσα στη σκέψη του Μάνου Ελευθερίου, με τον ποιητή να παραμένει πάντα πιστός σε ό,τι θεωρεί ιερό".

Νατάσα Βραχλιώτη: "Το βιβλίο, όπως και κάθε βιβλίο από μόνο του έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει!"

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Μεγάλο μας Τσίρκο»: Μια λαϊκή τελετουργία μνήμης στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Καλλιέρη Ευδοξία: "Τα παιδιά τείνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και αξιολογούν το γεγονός αυτό ανάλογα με την καθοδήγηση των γονιών τους".

Ανθή Γουρουντή: "Η εποχή των αντιφάσεων, ο τόπος και χρόνος που ζούμε, κάνει το συγκεκριμένο έργο εξαιρετικά επίκαιρο, παρουσιάζοντας την ανάγκη του ανθρώπου για πνευματική ανάταση και την τάση του για εξέλιξη ακόμα και μέσα από τον θάνατο".