H ταινία *HEN* (ΚΟΤΑ) του György Pálfi κάνει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Σαν Σεμπαστιάν

 


Η ταινία "HEN" (KOTA) του György Pálfi, μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Γερμανίας, κάνει «στάση» στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (TIFF), η ταινία «ΚΟΤΑ» (HEN) του György Pálfi θα πραγματοποιήσει την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν (19–27 Σεπτεμβρίου 2025), συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό τμήμα Zabaltegi-Tabakalera. Πρόκειται για το πιο «ανοιχτό» και τολμηρό τμήμα του φεστιβάλ, έναν χώρο χωρίς κανόνες ή περιορισμούς ως προς το ύφος ή τη διάρκεια: μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μήκους ταινίες, μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης ή animation, σειρές, εικαστικές εγκαταστάσεις, νέες ανακαλύψεις και σύγχρονα κλασικά που δεν έχουν ακόμη προβληθεί στην Ισπανία. Είναι η ζώνη όπου οι δημιουργοί επιχειρούν νέες οπτικές και φόρμες, ένα πραγματικό πεδίο ελευθερίας και υψηλού ρίσκου.

Μια ανατρεπτική και τρυφερή αλληγορία για τη μητρότητα, την επιβίωση και την αντίσταση απέναντι στην εξουσία, η ταινία "HEN" αφηγείται την ιστορία μιας κότας που δραπετεύει από βιομηχανική φάρμα και βρίσκει καταφύγιο σε μια παλιά ταβέρνα. Εκεί, έρχεται αντιμέτωπη με την ιεραρχία, προστατεύει τα αυγά της και συγκρούεται με την ανθρώπινη σκληρότητα — μια παραβολή με χιούμορ και συγκίνηση που αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη κατάσταση μέσα από ζωώδη ένστικτα και συναισθήματα.

Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες επαγγελματίες. Την παραγωγή υπογράφουν οι, View Master Films (Ελλάδα) και Pallas Film -Twenty Twenty Vision (Γερμανία). Το καστ περιλαμβάνει τους Ιωάννη Κοκιασμένο, Μαρία Διακοπαναγιώτη, Αργύρη Πανταζάρα και Αντώνη Καφετζόπουλο.

Το σενάριο συνυπογράφουν ο ίδιος ο György Pálfi και η Zsófia Ruttkay, ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιώργος Καρβέλας. Η μουσική είναι του Szabolcs Szőke και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ζαμάνη.

Η ταινία είναι γυρισμένη στα ελληνικά και θα κυκλοφορήσει σε διεθνές φεστιβαλικό κύκλωμα, με τις διεθνείς πωλήσεις να εκπροσωπούνται από τις εταιρείες ΜΚ2 και Lucky Number (Παρίσι).

Με την μοναδική ματιά του, ο György Pálfi, δημιουργός των Hukkle, Taxidermia και Final Cut - Ladies & Gentlemen, επιστρέφει με μία ιδιοσυγκρασιακή ιστορία που, με πρωταγωνίστρια μια κότα, θέτει ερωτήματα για τη δύναμη, τη φροντίδα και την επιβίωση.

Η Κότα  Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Κοκιασμένος, Αργύρης Πανταζάρας, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αντώνης Καφετζόπουλος | Παραγωγοί: Γιώργος Κυριάκος, Θανάσης Καραθάνος, Martin Hampel, Κώστας Λαμπρόπουλος| Παραγωγή: View Master Films (Ελλάδα), Pallas Film, Twenty Twenty Vision (Γερμανία) | Σενάριο: Szofia Ruttkay, Gyorgy Palfi | Σκηνοθεσία: Gyorgy Palfi | Casting Director: Σωτηρία Μαρίνη, Άκης Γουρζουλίδης |Associate Casting Director : Κλεοπάτρα Αμπατζόγλου  | Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας | Μοντάζ: Lemhényi Réka | Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης | Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος | Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου | Την παγκόσμια διανομή της ταινίας έχουν αναλάβει οι γαλλικές εταιρείες ΜΚ2 και Lucky Number | Η ταινία χρηματοδοτείται από: EΚΚΟΜΕΔ, ΕΡΤ, ZDF/ARTE, MDM, MBB

 

 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Οδύσσεια» από τον Μικρό Βορρά Μια παράσταση–ταξίδι

Ακούσαμε και προτείνουμε: «Όταν η φωνή παίρνει τον χώρο: Η Νικολέττα Φιλιππάκη σε μια βραδιά χωρίς άμυνες»

Είδαμε και προτείνουμε: Ύβρις Μια Παράσταση του Νίκου Τουλιάτου για ένα Ρυθμοποιητικό Θέατρο με την ομάδα Ηχοποιοί

Είδαμε και προτείνουμε: «Δεσμώτης» της Νατάσας Σίδερη

Μαρία Φεγγάρη: "Το βιβλίο γράφτηκε από μια προσωπική μου ανάγκη να ακολουθήσω ένα μονοπάτι εσωτερικής ενδοσκόπησης".