Διαβάσαμε και προτείνουμε: Τα τέσσερα παιδιά της Λίας Καραγιαννοπούλου

 

Η νουβέλα «Τα τέσσερα παιδιά» της Λίας Καραγιαννοπούλου (Άνεμος εκδοτική) δεν είναι απλώς μια αφήγηση γεγονότων. Είναι μια βαθιά ενδοσκόπηση ζωής – μιας μακρόχρονης πορείας γεμάτης ανηφόρες, κατηφόρες, λακκούβες και απρόβλεπτα εμπόδια. Η συγγραφέας επιχειρεί ένα ψυχογράφημα όχι μόνο της βασικής ηρωίδας, αλλά και όλων όσοι διασταυρώνονται μαζί της, σε μια ιστορία που λειτουργεί σαν καθρέφτης για τον αναγνώστη.

Δύο γυναικείες φιγούρες, έντονα φορτισμένες συναισθηματικά και υπαρξιακά, μπλέκονται η μία στη ζωή της άλλης. Μαζί τους έρχονται και άλλα πρόσωπα, στιγμές, σιωπές, παύσεις και πληγές. Η γραφή της Καραγιαννοπούλου δεν ακολουθεί αυστηρά σχήματα: δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος με την κλασική έννοια. Το κείμενο ρέει ελεύθερα, λυρικά, σαν συνειρμός, σαν εσωτερική εξομολόγηση. Μια αφήγηση που πάει και έρχεται, όπως οι σκέψεις μας όταν κοιτάμε πίσω – ή και μέσα μας.

Η έντονη ποιητική διάσταση της γλώσσας δημιουργεί ένα σχεδόν υπνωτιστικό αποτέλεσμα. Ο αναγνώστης δεν διαβάζει απλώς· συμμετέχει. Συλλαμβάνει στιγμές, αρώματα, πληγές. Καλείται να γευτεί και το καλό και το κακό, τον πόνο και την απόλαυση, τη θυσία και την κάθαρση. Γιατί όπως υπαινίσσεται η συγγραφέας χωρίς πόνο δεν κερδίζεις τίποτα, και χωρίς πληγές δεν μπορείς να γευτείς τον καρπό των πράξεων σου.

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η φράση που κλείνει το βιβλίο, σαν μητρική ευχή ή σαν διαχρονική υπενθύμιση αγάπης:
«Να έχεις πάντα, παιδί μου, το βάζο σου γεμάτο. Εκείνο το βάζο της αγάπης που έχει γλυκό για όλους.»
Μια απλή εικόνα που κρύβει μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής.

Από την άλλη, το βιβλίο αφήνει και κάποια κενά, είτε αφηγηματικά είτε σε επίπεδο εξέλιξης. Ορισμένοι αναγνώστες ίσως επιθυμούσαν λίγο περισσότερη σαφήνεια στην πλοκή ή μια πιο σταθερή αφήγηση. Όμως αυτό το «ασαφές» είναι και το στοίχημα της συγγραφέως: να ξεφύγει από τα τετριμμένα, να προσεγγίσει κάτι πιο μύχιο, πιο προσωπικό, πιο ανοιχτό σε ερμηνείες.

«Τα τέσσερα παιδιά» δεν είναι για να το διαβάσεις βιαστικά. Είναι ένα βιβλίο που σε καλεί να σταθείς, να αφουγκραστείς, να στοχαστείς. Και τελικά, να δεις, όσο αντέχεις, μέσα στον καθρέφτη της ψυχής σου.

Της Αλεξίας Βλάρα, 26/5/2025

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αλέξανδρος Παπαδάκης: "Ότι και άν κάνουμε στην ζωή μας παραμένουμε άνθρωποι με καρδιά ψυχή σώμα και αίμα".

Γιώργος Βαγγελάκης: "Για μένα η μοναξιά προσφέρει απλόχερα δύο μεγάλα δώρα, την απόσταση και τον χρόνο".

«Ρήγμα: Οι επτά ακατανίκητες δυνάμεις»

Βαρώτσου Τούλα: "Τα Διαμάντια της Αιωνιότητας να φέρουν την νέα γενιά αντιμέτωπη με την Ιστορία και με όσα σημάδεψαν μία δύσκολη κατοχική περίοδο για την ανθρωπότητα".

Έντυ Κιτάντζη: "Η υπέρβαση των ορίων μέσα στην ποιητική διαδικασία λυτρώνει από τη βάρβαρη βασανιστική πραγματικότητα, ελευθερώνοντας το πνεύμα".

Βαγγέλης Μανουβέλος: Έχω την αίσθηση ότι σήμερα φοβόμαστε περισσότερο την ευαλωτότητα, επικοινωνούμε αδιάκοπα, αλλά αποφεύγουμε να εκτεθούμε πραγματικά".