Διαβάσαμε και προτείνουμε: Βία και φόμο της Ραφαέλα Χαμπίπη


Η Ραφαέλα Χαμπίπη κάνει ένα δυναμικό ντεμπούτο με την ποιητική της συλλογή Βία και Φόμο, μια κατάδυση στις σκοτεινές πτυχές του σύγχρονου ανθρώπου. Το έργο της ξεδιπλώνει με τόλμη τη βία – όχι μόνο ως μια πράξη σωματική, αλλά και ως μια ψυχολογική και κοινωνική κατάσταση που μας διαμορφώνει. Παράλληλα, η «φόμο» (FOMO – Fear of Missing Out, ο φόβος της απώλειας εμπειριών) λειτουργεί ως ένας εσωτερικός μηχανισμός πίεσης, εντείνοντας την αγωνία του ανήκειν και της επιβίωσης σε έναν κόσμο που συνεχώς απαιτεί περισσότερα.

Τα ποιήματα της συλλογής καταπιάνονται με έννοιες όπως η μητρότητα, η κοινωνική καταπίεση, η προσωπική ταυτότητα και η μνήμη. Η Χαμπίπη δεν φοβάται να αγγίξει ευαίσθητα ζητήματα, όπως ο πόνος της απώλειας, η ανασφάλεια της ύπαρξης και η εσωτερική πάλη ανάμεσα στην προσαρμογή και την αντίσταση. Το πολιτικό στοιχείο είναι παρόν, όχι ως ξηρή διακήρυξη, αλλά ως μια σπαρακτική διαπίστωση της αδικίας που βιώνουν οι άνθρωποι καθημερινά.

Η γραφή της είναι ωμή, άμεση και χωρίς περιττές ωραιοποιήσεις. Χρησιμοποιεί έναν καθημερινό, σχεδόν προφορικό λόγο, που κάνει την εμπειρία της ανάγνωσης άμεση και δυνατή. Υπάρχει μια έντονη αίσθηση ρυθμού, ακόμα και σε πιο ελεύθερες μορφές, που δημιουργεί μια αίσθηση ασφυξίας ή έντασης, σαν η ποιήτρια να μας τραβά μέσα στον κόσμο της χωρίς να μας αφήνει περιθώριο να απομακρυνθούμε.

Η συγγραφέας υιοθετεί μια αποσπασματική, σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση στα ποιήματά της. Χτίζει εικόνες με κοφτές προτάσεις, χωρίς περιττά στολίδια. Η δύναμη των στίχων της δεν βρίσκεται μόνο στο νόημά τους, αλλά και στον τρόπο που καταφέρνει να δημιουργήσει συναισθήματα χωρίς να γίνεται υπερβολικά περιγραφική. Παίζει με τις λέξεις με τρόπο που θυμίζει ροή συνείδησης, αλλά χωρίς να χάνει τον έλεγχο του μηνύματος που θέλει να περάσει.

Το Βία και Φόμο είναι μια σκληρή, αληθινή και σύγχρονη ποιητική συλλογή που δεν φοβάται να μιλήσει για το βάρος του σήμερα. Καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό τραύμα, φέρνοντας στην επιφάνεια έναν κόσμο όπου η βία είναι διαρκής και η ανάγκη να ανήκεις γίνεται επιτακτική. Μια ποιητική φωνή που αξίζει να παρακολουθήσουμε.


Της Αλεξίας Βλάρα, 23/5/2025

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λεωνίδας Βουρδονικόλας: "Όταν ο θάνατος γίνει συνομιλητής, η αφήγηση μπορεί να αποκτήσει ακόμη περισσότερη ζωή".

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Γράμμα του πελάγους» του Άγγελου Λαμέρα από την Άνεμος εκδοτική

Είδαμε και προτείνουμε: LULE των Κατερίνα Μπιλιούρη & Βασιλή Τσιάκα στο μικρό Κεραμεικό

Είδαμε και προτείνουμε: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ στο Ρεκτιφιέ

Τίνα Σερβετά: "Η συμβίωση με έναν σκύλο μάς συμπληρώνει, μέσα από αυτή τη σχέση ανακαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας".