ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ»

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ»

ΕΛΕΝΗ ΑΣΚΗΤΟΠΟΥΛΟΥ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΕΒΕΛΕΚΑΚΗΣ

 

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Ζεβελεκάκης,

διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ελένης Ασκητοπούλου, με τίτλο «Η Ανακούφιση του

Σωματικού Πόνου - Βιολογικές, Ηθικές & Κοινωνικές Προσεγγίσεις».


 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Βαγγέλης Μάλλιος, Δρ. Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βασιλεία Νύκταρη, Επίκουρη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αλέξανδρος Βγόντζας, Ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Παναγιώτης Μηλιώτης, Ομότιμος καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

 

Την εκδήλωση συντονίζει η Αργυρώ Φασουλάκη, Ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Στο τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο σωματικός πόνος αποτελεί μια βιο-ψυχο-κοινωνική εμπειρία που βιώνει ο ένας στους πέντε ανθρώπους και η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή καταπόνησης και κακουχίας, με επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών και σημαντικές επιβαρύνσεις για το κοινωνικό σύνολο. Αν και η ανακούφιση του πόνου έχει διεθνώς αναγνωριστεί ως θεμελιώδες «ανθρώπινο δικαίωμα», εντούτοις εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες και προόδους της ιατρικής επιστήμης. Μια ποικιλία πολιτιστικών, συμπεριφορικών, πολιτικών, θρησκευτικών και οικονομικών αιτίων έχουν οδηγήσει στην υποθεραπεία του πόνου πολλών ασθενών.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι αστοχίες στη χρήση των οπιοειδών στον χρόνιο πόνο οδήγησαν στην άνευ προηγουμένου αύξηση της παράνομης εκτροπής και κατάχρησης των συνταγογραφούμενων οπιοειδών, με

διάχυτες κοινωνικές συνέπειες από τον εθισμό, το έγκλημα, και τον υπερβολικό αριθμό θανάτων λόγω υπερδοσολογίας. Το επιθετικό μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών, η υπερ–συνταγογράφηση οπιοειδών από τους κλινικούς γιατρούς ―λόγω αδυναμίας κατανόησης της εθιστικής τους δυνατότητας―, και η έλλειψη αποτελεσματικών ρυθμιστικών μηχανισμών από την πολιτεία οδήγησαν στη θανατηφόρα «επιδημία των οπιοειδών», τη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, αλλά και κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες. Όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ότι η αποτελεσματική διαχείριση και θεραπεία του πόνου πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Το βιβλίο απευθύνεται όχι μόνον σε ειδικούς στα θέματα του πόνου, όσο και στον μη ειδικό κλινικό γιατρό, τον υγειονομικό και τον ασχολούμενο με τα θέματα της πολιτικής της υγείας, αλλά και το ευρύ κοινό. Σε όλους όσους αναζητούν μια βαθύτερη κατανόηση του πόνου και της σημασίας του για τους ίδιους, τους οικείους και τους ασθενείς τους, καθώς και αυτούς που ασχολούνται με τις κοινωνικές, ηθικές και νομικές συνιστώσες του πόνου.

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Ασκητοπούλου σπούδασε Ιατρική στο ΕΚΠΑ και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Αναισθησιολογία σε μεγάλα κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Διατέλεσε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και στη συνέχεια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης από τη αρχή λειτουργίας της και για 26 συναπτά έτη και το 2011 ανακηρύχθηκε Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό στην Αναισθησιολογία και Επείγουσα Ιατρική και έχει τιμηθεί με ακαδημαϊκές διακρίσεις. Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο με τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να εστιάζονται σε ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας στην ιστορική εξέλιξη της Ιατρικής.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ | 2ος χρόνος | Πρεμιέρα Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 21:00 | Αθηναική Σκηνή

Αγγέλικα Κοροβέση: "Αυτό που αναζητώ να κατανοήσω και να φανερώσω είναι η ομορφιά και η δύναμη του στιγμιαίου".

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Θέατρο Αλεξάνδρεια_ κωμωδία «Και πάμε πρίμα…» Πρεμιέρα Σάββατο 7/12

Είδαμε και προτείνουμε: Δράκουλας