Τάσος Μιχαηλίδης: "Κάθε ποίημά μου είναι και ένα κομμάτι αληθινής ζωής"



1. Τι σας ενέπνευσε να γράψετε την ποιητική συλλογή "Ενεργητική φωνή"; 


Η ερώτηση του πεντάχρονου εγγονού μου Αναστάση: «Γιατί υπάρχουν οι κακοί στον κόσμο, παππού;»’ 

 

2. Ποιο ήταν το κύριο κίνητρο πίσω από την επιλογή του τίτλου "Ενεργητική φωνή"; 


Ο 21ος αι. είναι μια κρίσιμη ,μεταβατική περίοδος για την Ελλάδα και τον κόσμο όλο. Είναι καιρός ,λοιπόν, όλοι ή οι περισσότεροι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι ποιητές με πάθος μέγα και ενεργότερα από ποτέ να αγωνιστούν-όπως έχουν χρέος-για έναν καλύτερο κόσμο. 

 

3. Ποιες εμπειρίες και συναισθήματα σας οδήγησαν στη συγγραφή αυτών των ποιημάτων; 


Η προσφυγική καταγωγή, η εφηβεία στην επαρχία Παγγαίου, η Φιλοσοφική Σχολή  στη Θεσσαλονίκη, η 35χρονη θητεία  στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η οικογένειά μου με οδήγησαν στη συγγραφή αυτών των ποιημάτων. Bλέπω ότι άνθρωποι πολλοί δεν έχουν  αντάξια με την εξέλιξη και την πρόοδο στο 2024 ζωή... 

 

4. Ποιο είναι το κεντρικό θέμα που διαπερνά την ποιητική σας συλλογή; 


Πίστη στη δύναμη της θέλησης για αλλαγή της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής. Αντίσταση σε κάθε μορφή εξουσίας που αντιστρατεύεται την ανθρωπιά. 

 

5. Μπορείτε να μας εξηγήσετε το νόημα και τη σημασία του ποιήματος "Ενθάρρυνση"; 


''Ενθάρρυνση’’ ή η γοητεία της απογοήτευσης. Δοκιμασία να ορίσει ή να επιλέξει κανείς το modus vivendi  στη ζωή του. Επίπονη άσκηση. Το χάος καραδοκεί και μέσα μας. Κάθε δοκιμή  και μια απογοήτευση. Αλλά και ένα αστέρι που φωτίζει το δρόμο μας. Έχουμε πολλά αστέρια μέσα μας. Ανταγωνιστές του χάους...επαναλήψεις. Ενθάρρυνση... 

 

6. Πώς συνδέονται τα ποιήματά σας με την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση; 


Κάθε ποίημά μου είναι και ένα κομμάτι αληθινής ζωής: δεν είναι να ζεις και να πεθαίνεις απλώς απασχολημένος...και δεν είναι όλα στη ζωή ανέφικτα. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι παραγγελία σε πακέτο. Δώσε όρκο αλλαγής, δες  ποιους ακολουθείς στη ζωή ...τις επενδύσεις σου...ακόμη και τις ήττες που σε κάνουν ανίκητο... 

 

7. Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκε η ποίησή σας από την ελληνική ιστορία και φιλοσοφία; 


Δεν μπορεί να μπει κανείς δυο φορές στο ίδιο ποτάμι, εκεί όπου η Σαπφώ συναντούσε τον Έρωτα κι ο Πάρης την Ελένη. Όμως πολλές φορές θεριεύει η μάνητα που καθιστά τον νόστο βάσανο και τέλος ιερό. Κρύβει η ζωή τραγωδίες και είν΄οι χαρές λιγοστές. Γι΄ αυτό η ευτυχία είν΄ άπιαστο όνειρο ή κατακτητή με μέτρο ,με ψήφο κι αρετή; Α-πορίες με απαντήσεις γόνιμες αλλ΄ αναλώσιμες στο πέρασμα των αιώνων...Αταραξία και γαλήνη, λόγος ή θεού-λόγος οδηγεί στη σωτηρία της ψυχής...; 

 

8. Τι είναι το κίνημα του ‘’Νεονατουραλισμού’’ και πώς σχετίζεται με την ποίησή σας; 


Ο ‘’Νεονατουραλισμός’’είναι μια προσωπική μου σύλληψη, ένας τρόπος γραφής ποίησης με δάνεια στοιχεία από την Πεζογραφία. Είναι μια πρόταση, μια δοκιμή ν΄ανοίξει ένας καινούργιος δρόμος σε κατεύθυνση που ίσως δώσει ανάσα στη γραφή και την ανάγνωση της Ποίησης. 

 

9. Ποιες είναι οι βασικές αρχές του’’ Νεονατουραλισμού ‘’και πώς εκφράζονται στα ποιήματά σας; 


Η συμπεριφορά και το ήθος των ανθρώπων αν και διαμορφώνονται από την ελευθερία και την ηθική ευθύνη, ωστόσο περιορίζονται α)από εξωτερικές δυνάμεις  (κοινωνία, περιβάλλον, φύση,..) και β)από εσωτερικές δυνάμεις(βιολογικές καταβολές, κληρονομικότητα, DNA,...) Η κοινωνία δεν είναι πάντα αντάξια του ανθρώπου. Απαιτείται διαρκής αγώνας. Οι άνθρωποι ζουν και δρουν κάτω από συνεχείς καταναγκασμούς και η Ποίηση πρέπει να τους προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια αντίστασης. Κάθε ποίημά μου είναι μια ‘’φέτα ζωής’’, μια άσκηση, μια συνεδρία αυτογνωσίας. Έχει αρχή ,μέση και τέλος. Έχει πλοκή. Ο ήρωας ή η ηρωίδα ,άνδρας ή γυναίκα, ο ποιητής, ένας ηθοποιός, ο αναγνώστης είναι ο εκάστοτε πρωταγωνιστής που δρα και βρίσκεται αντιμέτωπος μ΄ένα πρόβλημα, ένα δίλημμα και καλείται να πάρει μια απόφαση .Στο τέλος παραμονεύει η κάθαρση και για τον ήρωα και για τον αναγνώστη. 

  

10. Πώς πιστεύετε ότι η ποίηση μπορεί να προσφέρει αντίσταση στην υπακοή και να ανατρέφει αυτόνομες ψυχές; 


Ποιος δεν ποθεί τα υλικά αγαθά αλλά και ποιος δεν διψάει για ουρανό...; Οι ποιητές είναι μόνιμα και σταθερά διψασμένοι για ουρανό, προσανατολισμένοι στο φως, βαδίζουν προς το φως την κάθε στιγμή με κάθε ποίημα και ανατρέφουν αυτόνομες ψυχές, ελεύθερες. Η ελευθερία τους ξεκινάει από τη γνώση που σημαίνει δύναμη, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους που ποτέ δεν τον πληγώνουν και την αφοβιά που οδηγεί στην υπέρβαση και την αντίσταση.  

                      

11. Ποιον ρόλο πιστεύετε ότι παίζει ο ποιητής στην κοινωνία σήμερα; 


Ο ρόλος του ποιητή ,σήμερα, είναι να υπενθυμίζει στους ανθρώπους την άλλη  τους ζωή ,εκείνη που έχουν ξεχάσει, να μυήσει τους αναγνώστες στην Ποίηση, ώστε να δουν ό,τι δεν θ΄ αποκτήσουν ποτέ και να δείξει στους πολίτες πώς ν΄ απωθούν τη λήθη. ‘’Ηδονίζομαι να σπρώχνω καρέκλες Να σκουντάω ανθρώπους Κι απλωμένα ποδάρια’’, Στ. Στ. Καλαϊτζής, Νεοέλληνας. 

 

12. Πώς μπορεί η ποίηση να αλλάξει τον κόσμο, όπως αναφέρετε στην εισαγωγή της συλλογής σας; 


Η Ποίηση, θεραπαινίδα της ομορφιάς ζωής, αγνή σαν άνθος μ΄ αρώματα, με χρώματα ,με γύρη προικισμένη για επαναλήψεις, είναι- ίσως-η μόνη αλήθεια αποδεκτή απ’ όλους τους ανθρώπους. Έχει μέσα της και μέτρο και ρυθμό και γίνεται τραγούδι  και σύνθημα που συνεγείρει τους  λαούς. Η εμπειρία ή η μυσταγωγία της προσέγγισης ενός ποιήματος στο σχολείο, από τη νεανική ηλικία είναι το μπόλι που καρπίζει καρπούς ψυχές ειλικρινείς στην καθημερινότητά τους ,γεμάτες κατανόηση, συμπόνοια κι αγάπη. 

 

13. Ποια είναι η ευθύνη του ποιητή απέναντι στον αναγνώστη και την κοινωνία γενικότερα; 


Ο σεβασμός προς τον αναγνώστη που αποδεικνύεται με την ποιότητα του προσφερόμενου ποιητικού έργου και η επισήμανση των αρνητικών φαινομένων της κοινωνίας. Ο Ποιητής πρέπει να έχει την ικανότητα και την  ευαισθησία ν΄ακούει βαθιά τη μουσική που έρχεται απ’ το μέλλον. 

 

14. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη συγγραφή αυτής της συλλογής; 


Η σύνθεση που διαμορφώνει έναν άνθρωπο καλό: ο ενθουσιασμός του παιδιού και η ωριμότητα του εαυτού μας. Αλλά και η αποφυγή του διδακτισμού...του Φιλολόγου. 

 

15. Πώς οι σπουδές σας στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης επηρέασαν την ποιητική σας γραφή; 


Θα ήταν, ίσως, αρκετό να διατυπώσω την άποψη πως η κιονοστοιχία- πτερό-του Παρθενώνα δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να εκφραστεί με την αναλογία 8Χ16...Ας αναλογιστούμε, ακόμη, αμφι-θέατρο ελληνικό στη Συρία, στη Σελεύκεια του Τίγρη, στην Παρθία ...Εξάλλου, μόνο στην Ελλάδα τα βουνά ημίθεοι γεννούν από θλίψη ποτάμια...  Η Τέχνη, κόρη της ψυχής και της εμπειρίας. Ελκτική συναισθημάτων και του νου. Χιλιάδες χρόνια γεννά αρτιότητα και κάλλος, δίνει μορφή στο άμορφο και σχήμα στο συναίσθημα, στην άυλη τη σκέψη. Ανύψωση ηθική κι αισθητική ευεργεσία. Τέχνη Ελληνική (Αρχαία και Νέα ) και Ρωμαϊκή και Βυζαντινή και Τέχνη της Δύσης με ‘’ριζώματα’’ ελληνικά. Αρχιτεκτονική και Γλυπτική, Ζωγραφική και Λογοτεχνία και Θέατρο...Δημοκρατία και Ανθρωπισμός, Αναγέννηση και Διαφωτισμός...Φιλοσοφία και Γλώσσα  Ελληνική... 

 

16. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και στόχοι στη συγγραφική σας πορεία; 


Γράφω μια νέα ποιητική συλλογή και ξεκίνησα τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος με αυτοβιογραφικά στοιχεία.

 

17. Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή κατάσταση της ποίησης στην Ελλάδα; 


Υπάρχουν ποιητές και ποιήματα που θαυμάζω .Ίσως ένα μέρος του ποιητικού λόγου έχει γίνει δύσκολα προσλήψιμος  απ’ τους αναγνώστες. Απλή και καθαρή έκφραση, ώστε οι σκέψεις του ποιητή να φτάνουν ατόφιες στον αναγνώστη. Και είναι καιρός να πουν οι ποιητές τα λιγοστά λόγια τους για όσα συμβαίνουν στην εποχή μας. 

 

18. Πώς βλέπετε το μέλλον της ποίησης σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία; 


Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία...Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί την Ποίηση. Άλλωστε και ο Sigmund  Freud (1856-1939)είπε: ’’Όπου κι αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας Ποιητής  ήδη είχε πάει εκεί...’’ 

 

19. Τι συμβουλή θα δίνατε σε νέους ποιητές που ξεκινούν τώρα τη συγγραφική τους πορεία; 


Τα ποιήματά τους να είναι ποτισμένα από την ψυχή τους, από τον εαυτό τους. Να μην φοβούνται να διατυπώνουν τις νέες ιδέες τους και να μην προσχωρήσουν προϊόντος του χρόνου στους ’’πρόθυμους της εξουσίας’’ 

 Της Αλεξίας Βλάρα, 10/6/2024



Τάσος Μιχαηλίδης
Ενεργητική φωνή
Σελίδες: 76, Τιμή: 8.48 ευρώ
ISBN: 978-618-5744-11-3
Εκδόσεις Νησίδες

 

 

Η ποιητική συλλογή «Ενεργητική φωνή» περιλαμβάνει 46 ποιήματα και έχει τη φιλοδοξία να δείξει ότι η Ποίηση μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο. Ο τίτλος δηλώνει το πάθος, το χρέος αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής του Ποιητή στον αγώνα για ομορφιά ζωής. Η κατάκτησή της προϋποθέτει την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση κάθε ανθρώπου. Εφόδια απαραίτητα στον 21ο αιώνα με τις αλλαγές που θα καθορίσουν το μέλλον του πλανήτη μας και όχι μόνο. Ειδικά, η Ελλάδα ζει πρωτοφανείς ιστορικές προκλήσεις. Η αθόρυβη εξοικείωση και απουσία αντίδρασης στην απώλεια της φυσιογνωμίας και της ύπαρξής της είναι απίστευτες αλλά εμφανείς.

Η «Ενεργητική φωνή» είναι το πρώτο βήμα σ΄ ένα κίνημα γραφής που αυθαιρετεί στο όνομα «Νεονατουραλισμός». Βάσεις του αποτελούν η Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία, η Φιλοσοφία και η Επιστήμη-DNA. Η Ποίηση είναι το απόσταγμά τους, γι’ αυτό και είναι σε θέση να προσφέρει αντίσταση στην υπακοή και ν’ ανατρέφει αυτόνομες ψυχές. Και ο Ποιητής έρχεται ο καιρός να γράψει: «Ο στίχος κινητοποιεί τις μάζες και ανατρέπει καθεστώτα...»

 

 

Βιογραφικό
Ο Τάσος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης της Δύσης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε για 35 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Ζει και γράφει στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Εκδόσεις Νησίδες: Δεσπεραί 3, 546 21 Θεσσαλονίκη, info@nissides.gr

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".