Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είδαμε και προτείνουμε: Καφενείο Το επέκεινα

 Η Θεατρική Ομάδα "ΓΕΦΥΡΑ" παρουσιάζει μια πρωτότυπη παράσταση με τον τίτλο "Καφενείο Το επέκεινα", βασισμένη στο έργο του Μιχάλη Σπέγγου, υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Στέλιου Καλαθά.

Το έργο αναπτύσσεται γύρω από τη ζωή ενός ορεινού χωριού και την αντιμετώπισή του με τη βία και την αναπόφευκτη αλλαγή. Τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα συγκρούονται με τον κόσμο γύρω τους, αναδεικνύοντας προβλήματα ερωτικά, κοινωνικά, ηθικά και οικονομικά. Το έργο εξερευνά τη ζωή και το θάνατο, αλλά και την έννοια της μετάνοιας και της αλλαγής, προκαλώντας το κοινό να αναρωτηθεί για την ανθρώπινη φύση και την κοινωνία.

Οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν με ενθουσιασμό και αυθεντικότητα τους ρόλους τους, προσδίδοντας βάθος και πολυδιάστατες ερμηνείες στους χαρακτήρες τους. Η συνεργασία τους δημιουργεί μια αυθεντική χημεία στη σκηνή, ενισχύοντας την απήχηση των θεμάτων που αναπτύσσονται στο έργο.

Η σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά είναι εκλεπτυσμένη και προσεκτικά σχεδιασμένη. Η αισθητική της παράστασης αναδεικνύει τον παράλογο κόσμο που περιγράφεται στο έργο, ενώ η ροή της παράστασης κρατάει το κοινό συγκεντρωμένο και απορροφημένο.

Η παράσταση "Καφενείο Το επέκεινα" προσφέρει μια επική και συναρπαστική θεατρική εμπειρία. Μέσα από ένα μοναδικό σκηνικό και εκλεπτυσμένες ερμηνείες, το έργο καταφέρνει να αναδείξει σημαντικά θέματα και να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια του κοινού. Με την ευφάνταστη πλοκή του και τη βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση, η παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του θεάτρου να προβάλει και να αναδείξει τις σύνθετες πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας.

Συνολικά, η παράσταση "Καφενείο Το επέκεινα" αξίζει την προσοχή και την υποστήριξη του κοινού και αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στο θεατρικό τοπίο.


Της Αλεξίας Βλάρα, 23/3/2024


Kαφενείο

«ΤΟ ΕΠΕΚΕΙΝΑ»

Του Μιχάλη Σπέγγου

 




 

Σκηνοθεσία: Στέλιος Καλαθάς

 

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από 21 Μαρτίου κάθε Πέμπτη και Παρασκευή

 στο Από Μηχανής Θέατρο

για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

  Η ΘΕATΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΓΕΦΥΡΑ» για τη θεατρική σαιζόν 2023 – 2024 έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό της, το έργο «ΚΑΦΕΝΕΙΟ Το επέκεινα» του Μιχάλη Σπέγγου σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά. Ένα έργο σε τρείς πράξεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι μεταθανάτια ζωή υπάρχει, κάποιοι πως όχι. Πολλοί έχουν περιγράψει επιθανάτιες εμπειρίες. Άνθρωποι που έχουν πέσει σε κώμα και «ξύπνησαν» μετά. Πήγαν, λέει, και ήρθαν. Πού και πότε και τί; Ρωτάμε. Μα πέρα από το πού και το πότε και το τί, υπάρχει πάντα και ένα άλλο ερώτημα. Μετάνιωσαν; Για τα όποια κρίματα. Μικρά ή μεγάλα. Οι μεγάλες θρησκείες τονίζουν τη σημασία της μετάνοιας και της συγχώρεσης. Τη λυτρωτική τους σημασία. Και βέβαια αν δεχθούμε την έννοια της μετάνοιας, επακόλουθα θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τον τρόπο. Και ας μην ξεχνάμε ότι μετάνοια σημαίνει πάντα αλλαγή. Κάποια από τα παραπάνω προσπαθεί να φωτίσει το έργο.

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση

 

Η ζωή ενός ορεινού χωριού στη μέση του πουθενά, ταράσσεται ξαφνικά όταν ξεσπά αναπόφευκτη βία. Τέσσερις άντρες και μία γυναίκα. Ο τόπος σφίγγει τους πρωταγωνιστές σαν μέγγενη. Δημιουργεί αδιέξοδα. Ερωτικά, κοινωνικά, ηθικά, οικονομικά. Κακό χωριό τα λίγα σπίτια, λένε. Το έργο μιλάει, όπως σχεδόν όλα τα έργα, για τη ζωή και το θάνατο. Προσπαθεί όμως να κάνει και ένα βήμα πέρα από αυτά. Σε αυτό που κάποιοι , φιλοσοφικά ίσως και μόνο, αποκαλούν επέκεινα, με στόχο την λυτρωτική σημασία που έχει η έννοια της μετάνοιας.

 

 

Ταυτότητα  παράστασης

 

Κείμενο: Μιχάλης Σπέγγος

Σκηνοθεσία: Στέλιος Καλαθάς

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Επιμέλεια κίνησηςΜαρίζα Τσίγκα

Μουσική επιμέλεια-Sound design : Σωτήρης Καναρέλης

 

Video trailerΝικήτας Χάσκας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Οιχαλιώτης

Βοηθός Σκηνογράφου Μαρίζα Σουλιώτη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού ( angienomikou@gmail.com)

 

Μια παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας « ΓΕΦΥΡΑ »

 

Ηθοποιοί (αλφαβητικά)

 

Λεωνίδας Αργυρόπουλος

Γιώργος Ζώης

Μάνθος Καλαντζής

Κώστας Καραμουσάλης

Μαργαρίτα Σάββα

 

 

Πληροφορίες παράστασης

 

 

Παραστάσεις κάθε Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00

 

 

Από 21/03/2024 ως 12/05/2024

Διάρκεια: 75΄ χωρίς διάλειμμα

 

Εισιτήρια:

16 ευρώ κανονικό,

12 ευρώ φοιτητικό, ομαδικό

 5 ευρώ ατέλειες-άνεργοι

 

Προπώληση :

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

https://www.ticketservices.gr/event/kafeneio-to-epekeina/

και στο ταμείο του θεάτρου

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

 

 Κινούμενος στο πλαίσιο του θεάτρου του παραλόγου και αγγίζοντας τις παρυφές της κωμωδίας, Το καφενείο ΤΟ ΕΠΕΚΕΙΝΑ, μας συστήνει έναν δυστοπικό κόσμο και χρόνο που τελικά, ίσως να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, ή σε έναν κόσμο που θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν πράτταμε ή σκεφτόμαστε αλλιώς. Τα παράδοξα πάθη, ο απαγορευμένος έρωτας, αλλά και τα καταπιεσμένα ήθη της εποχής, είναι κάποιες από τις αρχές και αξίες που εκθειάζονται περίτρανα σε αυτό τον χώρο με σαρκασμό, εντάσεις και βιτριολικό χιούμορ. Στον απόηχο του γέλιου, σε μια κοινωνία, στην οποία μένουμε να προβληματιζόμαστε για την επερχόμενη καταστροφή. Ή- ακόμα χειρότερα- για την καταστροφή που είναι ήδη εδώ.

Σε έναν παράταιρο χωροχρόνο που όλο και δυσχερέστερα χαρακτηρίζεται βιώσιμος, ο κόσμος αλλάζει διαρκώς και η καθημερινή ζωή στο καφενείο ενός χωριού σηματοδοτεί το τέλος αλλά και μια νέα αρχή.

 

Η παράσταση Καφενείο «Το επέκεινα» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.


 

 

Θέατρο Από Μηχανής

Ακαδήμου 13, Αθήνα, 10436

Στάση Μετρό/ΗΣΑΠ Μεταξουργείο

Τηλ .κρατήσεων:  6937383530 - 210-5232097

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα