Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δράσεις με αφορμή την παράσταση ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΓΟΡΙ

 

«Ανοίγοντας τη συζήτηση περί αρρενωπότητας και… άλλων δαιμονίων!»

 

Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;

 

Συζήτηση μετά την παράσταση

H.ug - 31/3/2024

&

Βιωματικό Εργαστήριο πριν την παράσταση

H.ug - 13/4/2024


 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Με αφορμή την παράσταση «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;», η Life After Death Theatre Company και η Gender Alliance Initiative μας προσκαλούν μετά το πέρας της παράστασης την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, σε μια βιωματική συζήτηση εξερεύνησης και αναστοχασμού για θέματα αρρενωπότητας, με τίτλο: «Ανοίγοντας τη συζήτηση περί αρρενωπότητας και… άλλων δαιμονίων!».

Η παράσταση δίνει ερεθίσματα και αφορμές για συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων, συναισθημάτων και εμπειριών. Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές -μετά το τέλος της- ανοίγουν την κουβέντα, με τη συμμετοχή του κοινού και των συντελεστών, για να μοιραστούν κάτι από αυτό που τους κάνει… αγόρια! 

Τη βιωματική συζήτηση συντονίζει ο Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος – ειδικός σε θέματα φύλου και υπεύθυνος επιστημονικού έργου της Συμμαχίας των Φύλων (Gender Alliance Initiative).

 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 16:00-19:00 

 

Το εργαστήριο με τίτλο «Εξερευνώντας την αρρενωπότητα: έμφυλοι πειραματισμοί και αναγκαίοι μετασχηματισμοί» έχει ως στόχο, μέσα από την αξιοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών, ψυχολογικών και σωματοκινητικών βιωματικών εργαλείων, να διευκολύνει την εξερεύνηση εναλλακτικών εικόνων-διαστάσεων για την αρρενωπότητα, να ενθαρρύνει τα συμμετέχοντα πρόσωπα να νιώσουν, να παίξουν και να πειραματιστούν με νέους έμφυλους ρόλους και να τα ενδυναμώσει ώστε να οπτικοποιήσουν και να δουν τον «αρσενικό έμφυλο εαυτό» με ένα διαφορετικό -υγιή, μη τοξικό, θετικό, συμπεριληπτικό, φροντιστικό και συνεργατικό- τρόπο, με εφαρμογές στην καθημερινή τους ζωή. 

 

Το εργαστήριο είναι δωρεάν και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν στο ladtheatrecompany@gmail.com δηλώνοντας και τους λόγους που θα ήθελαν να το παρακολουθήσουν.

 

 


Λίγα λόγια για την Life After Death Theatre Company:

Η Life After Death (LAD) είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού  χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2015 από  τις Βασιλική  Αδάμου και την Χριστίνα Σαμπανίκου ως νομική  μορφή  για να στηρίξει τις κοινές όσο και ξεχωριστές καλλιτεχνικές παραγωγές και δράσεις τους. Τις οποίες χαρακτηρίζει το ότι δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί  στην δημιουργία και στα νέα ξεκινήματα ακόμα και όταν οι αντικειμενικές συνθήκες δεν τα ευνοούν, επιλέγοντας προτάσεις έκφρασης  μέσα από  μη δοκιμασμένες συνταγές. Η καυστική  διάθεση, το μαύρο χιούμορ, ο σχολιασμός πάνω σε αυτό  που συμβαίνει τώρα και σε αυτό  που καραδοκεί  είναι στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με την φιλοσοφία της ομάδας. Οι παραστάσεις της Life After Death αποτελούν ένα έναυσμα διαλόγου με τον θεατή  πάνω σε κοινωνικά  θέματα συνδυάζοντας πρόζα, σωματικό θέατρο, βιωματική  προσέγγιση, multimedia τεχνοτροπία, ενσωματώνοντας site-specific συνθήκες

 

Λίγα λόγια για την Gender Alliance Initiative:

Η Συμμαχία των Φύλων είναι μία οργάνωση που αποσκοπεί στην προαγωγή της έμφυλης ισότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας, μέσα από δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, επικοινωνίας-διάχυσης και εκπαίδευσης-επιμόρφωσης, με οπτική διαθεματική, συμμαχική και συμπεριληπτική, και με ισότιμη συμμετοχή και ενδυνάμωση αντρών/αγοριών, γυναικών/κοριτσιών και λοατκι+ ατόμων. (https://g-all.gr/)

 

 

 

 

 

Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία για την παράσταση

 

«Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;»

Αναπαραστάσεις της ανδρικής ταυτότητας ή και όχι

Μια performance με θέμα τις αναπαραστάσεις της αρρενωπότητας στη ζωή μας,

σε σκηνοθεσία της Βίκυς Αδάμου και κείμενο του Γιώργου Νικολαΐδη.

Πρεμιέρα Σάββατο 16 Μαρτίου και κάθε Σάββατο 21.00 και Κυριακή 20.00

 

Η performance της Life After Death Theatre Company σε συνεργασία με την Gender Alliance Initiative και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού επιχειρεί να θέσει ερωτήματα για το τι είναι αυτό που μας κάνει αγόρια, άντρες, αρρενωπότητες. Επαναπροσδιορίζοντας όρους, συμπεριφορές και μοτίβα που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, συνειδητά ή ασύνειδα, και ορίζουν τις ζωές μας.

Τι είναι το αρσενικό; Ποιος είναι ο άντρας ο σωστός; Τι είναι ο μερακλής; Πώς πεθαίνουν οι άντρες; Τι είναι η αρρενωπότητα; Πόσες υπάρχουν; Πώς γράφονται; Αλήθεια, τα αγόρια χορεύουν; Κλαίνε; Φροντίζουν; Πώς μεγαλώνουν τα αγόρια; Πώς γίνονται άντρες; Το φλερτ, το σεξ, το πέος, το μεγάλο πέος, οι γυναίκες, η δέσμευση, η δουλειά, η μάνα, ο πατέρας, η πρώτη φορά.

Οι αρρενωπότητες εκπαιδεύονται από την πρώτη μέρα της γέννησής τους να ενεργούν με τρόπους που περιορίζουν την αληθινή τους έκφραση, προκειμένου να επιτελέσουν «σωστά» τον ρόλο τους. Οι κοινωνικά κατασκευασμένες πατριαρχικές νόρμες τούς επιβάλλουν σκληρά και άκαμπτα στερεότυπα όπως το  να είναι σωματικά και συναισθηματικά σκληροί, να μην δείχνουν ευάλωτοι, να μην ζητούν βοήθεια, να έχουν την απόλυτη εξουσία και τον έλεγχο άλλων σωμάτων.

Η παράσταση «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;» έρχεται σαν φυσική συνέχεια της μέχρι τώρα συνεργασίας της Life After Death Theatre Company και της Gender Alliance Initiative, στην προσπάθεια όλων μας να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τους έμφυλους ρόλους και συνάμα να ενδυναμωθούμε τόσο εμείς όσο και το κοινό στα θέματα της έμφυλης ισότητας. Κι ίσως, σε ένα επόμενο στάδιο, να προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο  του ο καθένας, η καθεμιά, και το καθένα από μας, προκειμένου να ζούμε ελεύθερα, ισότιμα, δίκαια και αληθινά.

Μέσω της παράστασης «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;» θέτουμε ανοικτά ερωτήματα σε σχέση με όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα για τις αρρενωπότητες. Πρόκειται -στην ουσία- για μια δράση ανάμεσα σε δύο κόσμους: έναν κόσμο ρευστό, που η ανάγκη μετασχηματισμού και επαναπροσδιορισμού είναι αναγκαία και έναν άλλο συμπαγή, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει όλες τις κεκτημένες βεβαιότητες και τα στερεότυπα που βαραίνουν σώματα και ψυχές.

 

Πληροφορίες παράστασης 

Χώρος: H.ug (Human Underground), Μελιταίων 14, Πετράλωνα

Μέρες και ώρες: Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Εισιτήρια: ticketservices.gr – 15 ευρώ / άνεργοι, φοιτητές, 65+: 10 ευρώ

Πληροφορίες Τρίτη με Κυριακή 10:30 με 13:30: 6978705491 & Ladtheatrecompany@gmail.com 

 

Προπώληση εισιτηρίων

https://www.ticketservices.gr/event/ti-einai-auto-pou-me-kanei-agori/?lang=el

 

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία, κίνηση: Βίκυ Αδάμου

Πρωτότυπο κείμενο: Γιώργος Νικολαΐδης

Πρωτότυπη σύνθεση, μουσική επιμέλεια: ECATI

Video art: bminOr

Installation: The Κrank

Εικαστική επιμέλεια: Lazy boy*

Σύμβουλος Δραματουργίας: Άννα Τσίχλη

 

Ερμηνεία: Χρήστος Καπενής, Μελίσσα Κωτσάκη, Γιώργης Παρταλίδης

 

Στην παράσταση ακούγονται μαρτυρίες από αρρενωπότητες όλου του φάσματος

 

 

Οργάνωση παραγωγής: Life after Death Theatre Company

Η παράσταση «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

 

 

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι της Κατερίνας Δρούκα

-

-

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα