Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Κλουαζονέ"

 Το βιβλίο "Κλουαζονέ" της Λίνας Βαλετοπούλου αναδεικνύει με εξαιρετική ευαισθησία τα βιώματα και τις εμπειρίες μιας νεαρής γυναίκας, της Χάρις, καθώς ανακαλεί την παιδική της ηλικία και τα χρόνια της εφηβείας τη δεκαετία του '80. Η πλοκή περιλαμβάνει μια μοναδική αναδρομή στις αναμνήσεις της πρωταγωνίστριας, η οποία βρίσκεται σε νοσοκομειακό κρεβάτι, υπό την επήρεια νάρκωσης και την παρατεταμένη αναρρώση της.

Η συγγραφέας διανθίζει την αφήγησή της με έναν πλούτο εικόνων και συμβόλων, περιγράφοντας ζωηρά τα γεγονότα και τις σκέψεις της Χάρις, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την αλληλεπίδρασή της με το παρελθόν της και το παρόν της.

Η αφήγηση είναι συναισθηματικά φορτισμένη και καταφέρνει να αναδείξει τον πλούτο των συναισθημάτων που διανύει η Χάρις, από τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο έως τις αναμνήσεις της από τα παιδικά της χρόνια. Οι θεματικές που περιλαμβάνει το έργο, όπως η φιλία, ο έρωτας, η οικογένεια και η αναζήτηση της ταυτότητας, το καθιστούν ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ευρύ φάσμα αναγνωστών. Η συνολική ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι ενδιαφέρουσα και προκαλεί τον αναγνώστη να συνδεθεί συναισθηματικά με τους χαρακτήρες και τις εμπειρίες τους. Συνοψίζοντας, το "Κλουαζονέ" προτείνεται για την πλούσια αφήγησή του, το βάθος των θεμάτων που αναπτύσσει και τον τρόπο που αναδεικνύει τον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΛΑΡΑ ΑΛΕΞΙΑ, 31/3/02024

----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Περιγραφή

Διαβάστε ένα απόσπασμα

Η Χάρις βρίσκεται στο χειρουργείο και υπό την επήρεια της νάρκωσης μεταφέρεται νοερά σε ένα αποτεφρωτήριο. Τα πρόσωπα που συναντά, δύο παιδικοί της έρωτες, τη γυρίζουν πίσω στον χρόνο, τότε που ζούσε με την οικογένειά της στον Βόλο. Στη θέα των βάζων-τεφροδόχων φέρνει στη μνήμη της τα διακοσμητικά βάζα, τύπου κλουαζονέ, που υπήρχαν στο πατρικό της σπίτι.

Η μουσική ντίσκο, το καφέ Σαντάν, το κατηχητικό, τα πάρτι, τα γαλλικά, το πιάνο, η αλληλογραφία, τα Γαλλάκια, οι φιλίες, οι απαγορεύσεις, η παρενόχληση στο σινεμά, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα είναι συστατικά των βιωμάτων της στα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου τη δεκαετία του ’80.

Η Χάρις περνάει με επιτυχία στο Πανεπιστήμιο και την ημέρα που ξεκινά με την οικογένειά της για την Αθήνα, με φορτωμένες τις αποσκευές της στο Ρενό 14 του μπαμπά, ένα σοβαρό συμβάν στη διαδρομή διακόπτει απρόσμενα το ταξίδι. Μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης θα επισκεφθεί το αποτεφρωτήριο, όπου διαπιστώνει με έκπληξη ότι τα πρόσωπα που συνάντησε την πρώτη φορά δεν υπήρξαν ποτέ εκεί.

*

Η Λίνα Βαλετοπούλου γεννήθηκε στον Βόλο και ζει στη Λάρισα. Τελείωσε το Κλασικό Λύκειο και σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Είναι επίσης διπλωματούχος σολίστ πιάνου. Εργάστηκε πάνω από εικοσαετία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια μουσικής, ενώ από το 2017 έχει δημιουργήσει και συντονίζει την ομάδα δημιουργικής γραφής «Οι παρέες γράφουν».

Διηγήματά της περιλαμβάνονται στις συλλογικές εκδόσεις Οδός Δημιουργικής Γραφής 2 (εκδόσεις Οσελότος 2013), Ανθολογία Σύντομου Διηγήματος «Διαδρομή 2014» (εκδόσεις Γραφομηχανή 2014), Τριάντα μέρες σινιάκι (εκδόσεις Βάρφης 2015), και έχουν δημοσιευθεί στο λογοτεχνικό περιοδικό Μανδραγόρας, στα ηλεκτρονικά περιοδικά Λεξηtanil, Culture book, Φρέαρ, Ποιείν, Φτερά χήνας, Ιστορίες μπονζάι και σε άλλες διαδικτυακές σελίδες.

Βραβεύτηκε στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος «Λόγω τέχνης» το 2013, προς τιμήν του Κ. Καβάφη, για το διήγημα «Η χελώνα» που βρίσκεται στη Συλλογή 40 διηγημάτων «7 λέξεις» (εκδόσεις Μεταίχμιο 2013).

Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Ζωές σε αναδίπλωση (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2014) και τη νουβέλα Μισή όρθια, μισή χαλάσματα (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2018). Το Κλουαζονέ είναι το πρώτο μυθιστόρημά της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς