ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ» |ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ» |ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


 

Την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Χουζούρη, με τίτλο «Πατρίδα από βαμβάκι». (νέα , αναθεωρημένη έκδοση)

 

Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσουν:

Ελένη Κεχαγιόγλου, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων

Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας

Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας,δημοσιογράφος

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου: https://bitly.ws/3gSIq

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο γιατρός Στέργιος Χ. αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του µετά την ήττα του Δηµοκρατικού Στρατού, το 1949, και, µε χιλιάδες άλλους πολιτικούς πρόσφυγες, να οδηγηθεί στην Τασκένδη του µακρινού Ουζµπεκιστάν. Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα –βαθιά απογοητευµένος από τη διάλυση των παλιών του ιδανικών, τον αλληλοσπαραγµό των συντρόφων του και την κοµµατική παρέµβαση στην προσωπική του ζωή, που θέτει σε κίνδυνο τη γυναίκα που αγαπάει «παράνοµα»–, θα αφήσει πίσω του για πάντα την «πατρίδα από βαµβάκι» και, µαζί, τον µοιραίο έρωτα που έζησε εκεί.

Παίρνει µε την οικογένειά του το τρένο και ταξιδεύει, µέσω Μόσχας, για τα Σκόπια, µε στόχο να φτάσει σε απόσταση αναπνοής στην Ελλάδα της χούντας. Κατά τη διάρκεια της διαδροµής αυτής, ο Στέργιος Χ. θα ανακαλέσει τις πιο σηµαντικές στιγµές της ζωής του –που συνδέονται µε τραγικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας– από τη δεκαετία του 1930 έως τη δικτατορία των συνταγµαταρχών.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το μυθιστόρημα της Έλενας Χουζούρη επαναφέρει ένα καίριο ζήτημα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, με τη διαπίστωση επιπλέον ότι είναι το μοναδικό μεταπολιτευτικό μυθιστόρημα γραμμένο από συγγραφέα η οποία ανήκει σε γενιά που δεν έζησε εκείνη την εποχή, προϊόν μυθοπλασίας και όχι αυτοβιογραφίας ή μαρτυρίας.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η EΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές· το 2011 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση των ποιηµάτων της. Στην πεζογραφία εµφανίστηκε το 2004 µε το µυθιστόρηµα Σκοτεινός Βαρδάρης (νέα έκδοση, Εκδόσεις Πατά­κη, 2019) και ακολούθησαν τα µυθιστορήµατά της Πατρίδα από βαµβάκι (2009· νέα έκδο­ση, Εκδόσεις Πατάκη, 2024), Δύο φορές αθώα (Κέ­­δρος, 2013), Ο θείος Αβραάµ µέ­νει πάντα εδώ (Εκδόσεις Πατάκη, 2016) και Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού (Εκδόσεις Πατάκη, 2021). Τα µυθιστορήµατά της έχουν µεταφραστεί στα γερµανικά, γαλλικά, σερβικά, βουλγαρικά και τουρκικά. Επίσης έχουν συµπεριληφθεί στις βραχείες λί­στες των κρατικών λογοτεχνικών βρα­βείων, των βραβείων των περιοδικών Διαβάζω και Αναγνώστης και του The Athens Prize of Literature. Το βι­βλίο της Ο θείος Αβραάµ µένει πάντα εδώ τιµήθηκε µε το βραβείο πεζογραφίας 2016 του περιοδικού Κλεψύδρα. Ως κριτικός της λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί µε µεγάλες αθηναϊκές εφη­µερίδες και γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στον τοµέα πολιτισµού και βιβλίου, στον ηµερήσιο και περιοδικό τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, στο ΔΣ της οποίας χρηµάτισε δύο φορές αντιπρόεδρος και γενική γραµµατέας.

 

 

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς