Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

 

Επισκέπτης

Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη.

Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση.

Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και της πίστης.

Η παράσταση διαθέτει ένα ισχυρό μήνυμα και προσκαλεί το κοινό να σκεφτεί βαθιά για τα θέματα της ζωής, της πίστης και της ανθρώπινης ψυχής. Με τις συναισθηματικές ερμηνείες και τον προβληματισμό που προκαλεί, το έργο "Επισκέπτης" αποτελεί μια απαραίτητη εμπειρία για κάθε λάτρη του θεάτρου και του πνεύματος.

Συνολικά, το έργο συνδυάζει εξαιρετικές ερμηνείες, βαθιά φιλοσοφικά θέματα και μια συναρπαστική πλοκή, κάνοντάς το απαραίτητο για κάθε θεατή που αναζητά πνευματική εμπειρία και σκέψη. Με την εμβληματική ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης ως υπόβαθρο, η παράσταση γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική και αξέχαστη.

Γιατί το Προτείνουμε:

1. **Ανάδειξη Ανθρώπινης Ψυχής:** Το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής και της πνευματικής αναζήτησης, προκαλώντας το κοινό να σκεφτεί και να αναρωτηθεί για τα βασικά ζητήματα της ζωής.

2. **Εξαιρετικές Ερμηνείες:** Οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών δίνουν ζωή στο έργο και καθηλώνουν το κοινό με την ένταση και την συναισθηματική τους ερμηνεία.

3. **Συναρπαστική Πλοκή:** Η πλοκή του έργου είναι γεμάτη από ανατροπές και μυστήριο, κρατώντας το κοινό σε εγρήγορση και αγωνία μέχρι το τέλος.

4. **Μήνυμα και Σκέψη:** Με τις φιλοσοφικές συζητήσεις και τα βαθύτερα μηνύματα που προβάλλει, το έργο προσφέρει μια πνευματική αναζήτηση και σκέψη για τον θεατή.

Συνολικά, το έργο "Επισκέπτης" αποτελεί μια απαραίτητη θεατρική εμπειρία που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με την πνευματική αναζήτηση και τη βαθιά ανάδειξη της ανθρώπινης ψυχής.


Tης Ελένης Μπάρκα, 31/3/2024


RADIO CITY THEAΤRE


(Βασ.όλγας 11 & Παρασκευοπούλου 9
, Τηλ. 2313 254 500 )

 

Ο «Επισκέπτης»

του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ

σε σκηνοθεσία  Σωτήρη Τσαφούλια

 

Από Παρασκευή 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

 

 

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση “Ο Επισκέπτης”, για 2 χρόνια στην Αθήνα, έρχεται στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Radio City για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων!

Έργο δυνατό, με διαλόγους αιχμηρούς, «Ο Επισκέπτης» θέτει ερωτήματα που απασχολούν και θα απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη, γι’ αυτό και βρήκε μεγάλη απήχηση σε ένα ευρύ κοινό, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη, του Φώτη Θωμαΐδη στο ρόλο του Φρόιντ, της Μαρίας Παπαλάμπρου ως Άννα Φρόιντ και του Δημήτρη Παπαδάτου ως Αξιωματικού, κέρδισαν κοινό και κριτικούς.

Λίγα λόγια για το έργο:

Βιέννη, το 1938.

Οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά αυτό το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση. Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο. Ποιος είναι; Ένας τρελός; Ένας μάγος; Είναι όλο αυτό απλώς ένα όνειρο; Είναι μια ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή είναι πράγματι, όπως ισχυρίζεται, ο Θεός αυτοπροσώπως;

Μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του Φρόιντ, του πατέρα της ψυχανάλυσης, υπαρξιακά ζητήματα, ιδέες και αναζητήσεις συνθέτουν το κεντρικό κορμό του έργου το οποίο εντέλει αναζητά τα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης, αλλά και τα μεγάλα ιδεολογικά και μεταφυσικά ερωτήματα της ύπαρξης.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας  σημειώνει για το έργο:

«Όταν διάβασα το έργο του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ «Ο Επισκέπτης»,  μου ήρθε στο μυαλό μια φράση του Ευριπίδη: «Τι είναι Θεός; Τι μη Θεός; Και τι το ανάμεσα τους;»

Η συζήτηση μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του Επισκέπτη στην καρδιά αυτού του αλληγορικού έργου, μοιάζει με την περίληψη μιας συζήτησης επί ενός θέματος που πάντα θα απασχολεί και θα διχάζει τους ανθρώπους, όχι μόνο μεταξύ τους, άλλα τον κάθε ένα από εμάς εσωτερικά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 "Ο Επισκέπτης" του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας

Μετάφραση: Σωτήρης Τσαφούλιας – Αντώνης Γαλέος

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Πολυτίμη Μαχαίρα

Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας - Έλενα Πετροπούλου

Φωτογράφιση: Πέτρος Χόντος, Θωμάς Δασκαλάκη

Παίζουν:  Μάνος Βακούσης, Φώτης Θωμαΐδης, Δημήτρης Παπαδάτος,  Μαρία Παπαλάμπρου

Παραγωγή: www.robin4arts.com

 

Info  :  Από 29 Μαρτίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

RADIO CITY THEATRE (Βασ. Όλγας 11 & Παρασκευοπούλου 9)

Τηλ. 2313 254 500

Παραστάσεις

Παρασκευή:  9.00 μμ.

Σάββατο :  6.00 μμ. και 9.00 μμ.

Κυριακή : 6.30 μμ.

 

Τιμές εισιτηρίων:

Α’ ζώνη 25€ / Μειωμένο: 20€,  Β’ ζώνη 20€ /Μειωμένο: 16€,

Τα μειωμένα εισιτήρια ισχύουν σε περιορισμένο αριθμό.

Προπώληση : Ταμείο Θεάτρου &  ticketservices.gr

 

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

theatro.gr,  Λένα Σάββα

«Ο Επισκέπτης του Ερίκ Εμμανουέλ Σμιτ είναι μια συναρπαστική παράσταση με χιούμορ, προβληματισμούς κι ανατροπές, με χαρισματικές ερμηνείες. Μα πάνω απ' όλα είναι ένας ύμνος στην ελευθερία και την αγάπη για τον άνθρωπο.

Η εξαιρετική ερμηνεία του Μάνου Βακούση μας καθήλωσε. Παθιασμένος, ποιητικός και χιουμορίστας, ….έπαιξε με ολόκληρο το σώμα του, γέμισε τη σκηνή με την αύρα του, ήταν απολαυστικός.
Επιβλητική η παρουσία του Φώτη Θωμαΐδη στο ρόλο του Φρόιντ. Επιβλητική και λιτή η ερμηνεία του, έβγαλε τον δισυπόστατο χαρακτήρα του Φρόιντ. 
»

 

Onlytheater, Ντίνα Καρρά

«Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ, μια γόνιμη δουλειά που ψυχαγωγεί και προβληματίζει με ευρηματικό και δημιουργικό τρόπο.»

 

Youfly.com, Ιάσονας Τριανταφυλλίδης

«Η παράσταση που έστησε σαν σκηνοθέτης  ο κύριος Σωτήρης Τσαφούλιας δείχνει άνθρωπο που ξέρει και αγαπά το θέατρο. Έχει βέβαια στα χέρια του δυο εξαιρετικούς ηθοποιούς τον πολυτάλαντο και αστραφτερό με την πιο καλή σημασία της λέξης Μάνο Βακούση που δίνει ρεσιτάλ στο ρόλο του Θεού ανεβοκατεβαίνοντας όλους τους τόνους και τα ημιτόνια, με μια αξιοθαύμαστη τεχνική ισορροπίαΔίπλα του και απέναντι του έχει τον επίσης ταλαντούχο, αλλά πιο εσωτερικό Φώτη Θωμαΐδη.»

 

fractalart.gr, Κωνσταντίνος Μπούρας

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΓΕΡΕΣ (ΚΙ ΌΧΙ ΔΙΑΤΡΗΤΕΣ), ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΘΟΡΕΣ  ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΗ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ. ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!!!!!

 

theaterproject365.gr 

«Η σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια είναι εκπληκτική και μας χαρίζει γενναιόδωρα μια υπέροχη παράσταση που κάνει τον χρόνο να κυλάει πολύ γρήγορα ενώ ο θεατής κρέμεται από τα χείλη των ηθοποιών για να μη χάσει ούτε μια λέξη από τη  στιχομυθία.

Μια εκπληκτική παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς για τις υπέροχες ερμηνείες και τον εκπληκτικό φωτισμό, για την δεξιοτεχνική σκηνοθεσία αλλά και τα βαθύτερα νοήματα που κρύβει μέσα της που σίγουρα θα προβληματίσει και θα εγείρει ερωτήματα και συζητήσεις και ίσως ακόμα και περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτά τα φιλοσοφικά ζητήματα»

 

urbanlife.gr, Μάνος Θηραίος

«Αυτά που ενθουσιάζουν στην παράσταση είναι ο ρυθμός της που όχι μόνο δεν χάνει ποτέ το μέτρο αλλά και η ευκολία με την οποία έννοιες -κακά τα ψέματα- δύσκολες και επικίνδυνες περνούν στον θεατή και τον ιντριγκάρουν μέσα από ένα παιχνίδι αγωνίας και διαρκούς συναισθηματικής εναλλαγής…»

 

Avgi.gr, Λέανδρος Πολενάκης

«Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Τσαφούλιας, στην καλή μετάφραση του ίδιου και του Αντώνη Γαλέου, είναι  χαρισματική ως σύλληψη και εφαρμογή, μοιράζοντας ισοδίκαια «τα του Θεού» και «τα του Φρόυντ». Ο Μάνος Βακούσης είναι ένας συναρπαστικός «επισκέπτης, μια κατορθωμένη, «άκτιστη» κατάθεση ψυχής πέρα από την κτιστή τεχνική του. Ο Φώτης Θωμαΐδης ως  Φρόυντ οικοδομεί με πολύχρωμες ψηφίδες το πρόσωπο του πάσχοντος ανθρώπου. Η Μαρία Παπαλάμπρου δίνει εξπρεσιονιστικά με μικρές, κοφτές πινελιές τη μορφή της «αγαθής μερίδας», γυναίκας-κόρης. Ιδιαίτερα αποτελεσματικός ως αξιωματικός ναζί είναι ο Δημήτρης Παπαδάτος.»

 

mikrofwno.gr

«Η  χημεία των δύο ηθοποιών, μαζί με τις ανάσες χιούμορ του κειμένου, γλυκαίνουν τα  δύσκολα θέματα του διανοητικού μπρα ντε φερ μεταξύ τους.”

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα