Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Summer Stock Theatre»



ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ Summer Stock Theater

ΑΡΙΣΤΟφΑΝΗΣ ΑΛλΙΩΣ project

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ
Κάθε Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο στις 21.00μμ


ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ
Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 21.00μμ



Το «Από Μηχανής» Θέατρο εγκαινιάζει για πρώτη φορά το θεσμό «Summer Stock Theatre» για το καλοκαίρι του 2019 με κεντρική θεματική τον Αριστοφάνη. Ένα project υποκριτικής και έρευνας το ομενοι ﷽﷽﷽η. Ένα εργαστήρι θα ειδοποιηθουν μεσω μειλ για την ακροαση που θα πραγματοποιοηθει στο διαστημα μεταξυ 15 Απριλοποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 με μια σειρά από προσεγγίσεις των έργων του σπουδαίου κωμωδιογράφου της αρχαιότητας από δυο γκρουπ ηθοποιών και αντίστοιχους σκηνοθέτες που προέκυψαν από ακροάσεις και ως αποτέλεσμα θα παρουσιάσουν τη Λυσιστράτη (σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαραβέλιας) από το Σάββατο 15 Ιουνίου και τις Θεσμοφοριάζουσες (σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης) από την Κυριακή 16 Ιουνίου.
                                                                                           
Με εργαλεία τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα τους, οι δύο θίασοι εμπνέονται από το αριστοφανικό σύμπαν και το αναπλάθουν με σύγχρονη ματιά. Όχι για ορχήστρα αρχαίου θεάτρου ούτε για ιταλική σκηνή αλλά για το σύγχρονο κλειστό θεατρικό χώρο της οδού Ακάδημου 13 στο Μεταξουργείο το οποίο φιλοξενεί τις πρόβες και την παρουσίαση των δύο αυτών παραστάσεων, το σημαντικότερο όμως, αναλαμβάνει να καλύψει πλήρως την παραγωγή τους.
Με τα πιο απλά υλικά, σκηνικά και κοστούμια από το φροντιστήριο του θεάτρου, οι δύο θίασοι θα μας ξαναπούν με απόλυτη ελευθερία και χωρίς θεατρικούς περιορισμούς, τις ιστορίες του σπουδαίου ποιητή και θα αναδείξουν το νόημα τους. Ένας Αριστοφάνης αλλιώτικος, ένας Αριστοφάνης όπως τον καταλαβαίνουμε σήμερα, ξαναδιαβάζοντας τον κι επινοώντας την παρουσίαση του με τολμηρότητα και αναπάντεχους τρόπους.
Tο «Από Μηχανής» Θέατρο μέσα από την ολοκληρωμένη αυτή καλλιτεχνική διαδικασία (ακρόαση-πρόβα-παράσταση), μετατρέπεται σε τόπο συνάντησης, εκπαίδευσης, σκηνικής εμπειρίας και προπαντός ανάδειξης νέων φωνών , ενώ με τις παραγωγές Θεσμοφοριάζουσες και Λυσιστράτη που θα παρουσιαστούν, ο θεσμός του «Summer Stock Theatre» έρχεται όχι μόνο να δώσει ευκαιρίες στους νέους δημιουργούς αλλά να προτείνει μια φρέσκια προσέγγιση για τα θεατρικά πράγματα.
Μια ιδέα του Χρήστου Παρίδη (δημοσιογράφος/curator θεάτρου) ο οποίος σε συνεργασία με το «Από Μηχανής» Θέατρο, αναλαμβάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια του «ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ Summer Stock Theatre-ΑΡΙΣΤΟφΑΝΗΣ ΑΛλΙΩΣ project».

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Εν μέσω του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», ώστε να παύσει ο πόλεμος μεταξύ των δύο πόλεων. Την ίδια ώρα οι γυναίκες καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, εκεί όπου βρίσκεται το δημόσιο ταμείο το οποίο χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις. Όλες οι προσπάθειες των ανδρών είτε να ανακαταλάβουν την Ακρόπολη είτε να πείσουν τις γυναίκες τους να γυρίσουν στις συζυγικές τους κλίνες, αποτυγχάνουν παταγωδώς. Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται στο τέλος και επισφραγίζεται με μια μεγάλη διονυσιακή γιορτή.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Δέκα ερμηνευτές της νέας γενιάς του θεάτρου, συναντιούνται για να αφηγηθούν από σκηνής μια ιστορία με αφορμή το μύθο της Λυσιστράτης. Μια ιστορία για γυναίκες  που επιχειρούν να κάνουν πολιτική, παίρνοντας τα ηνία της πόλης στα χέρια τους. Σε αυτήν την σκηνική εκδοχή του αριστoφανικού μύθου, η Λυσιστράτη δεν είναι ένα πρόσωπο ή δεν είναι ένα μόνο πρόσωπο. Είναι η σπίθα που γίνεται φλόγα μέσα σε κάθε γυναίκα που φοβάται να ορθώσει το ανάστημά της σε κάθε τόπο και κάθε εποχή. Η ελαφρότητα και η αφέλεια στην οποία έχουν βυθιστεί οι γυναίκες για να υποφέρουν τα δεινά του πολέμου, ανατρέπονται από την αποφασιστικότητα και την μαχητικότητα που τους ξυπνά η Λυσιστράτη. Αυτή γίνεται η αφορμή για να βρουν εκείνες το θάρρος να «ανέβουν στο βήμα», για να πάψουν να εθελοτυφλούν, να κωφεύουν, να καμώνονται πως δεν αισθάνονται, να μιλήσουν για τις ρωγμές τους, να εκτεθούν, να θρηνήσουν. Η ευθύβολη και σκωπτική γραφή του Αριστοφάνη που συνυφαίνει το κωμικό με το ποιητικό, κάνει τόσο ζωντανές τις ανθρώπινες αντανακλάσεις μέσα στην ιστορία καθιστώντας το έργο του τόσο σύγχρονο και σημερινό, ώστε να αξίζει τον κόπο να αναζητούμε τις αναγνώσεις του μέσα στα συμφραζόμενα της εποχής μας.» —

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαραβέλιας
Σκηνικά-κοστούμια: Όλγα Σαλιώρα
Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Βοηθός Χορογράφου: Χριστίνα Σκλαβάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Χριστοδουλίδου
Φωτογραφίες-Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν:
Μαρία Ελευθεριάδου, Ελισάβετ Δελακά, Νίκος Δήμας, Γιώτα Καλλίνη, Κατερίνα Καλουμένου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Άρης Ηλίας Τοπάλογλου, Κατερίνα Χριστοδουλίδου

Πληροφορίες παραστάσεων:
Από τις 15 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου
Κάθε Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο στις 21.00μμ

Γενική είσοδος
Για τη μία παράσταση: 10 ευρώ
Για τις δύο παραστάσεις: 16 ευρώ


«ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ»

Οι γυναίκες τελώντας την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, αποφασίζουν να τιμωρήσουν τον Ευριπίδη επειδή στα έργα του τις δυσφημίζει. Ο ίδιος ταραγμένος προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο αποστέλλοντας στην γιορτή τον Μνησίλοχο ντυμένο γυναικεία για να τον υπερασπιστεί. Αρχικά προσχηματικά επιτίθεται και εκείνος στον Ευριπίδη ωστόσο έπειτα τον υποστηρίζει με το επιχείρημα πως και οι ίδιες οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για ακόμα περισσότερα από όσα τους προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Αγανακτισμένες οι γυναίκες του Χορού μαθαίνουν από τον Κλεισθένη πως κάποιος άνδρας με γυναικεία περιβολή κυκλοφορεί ανάμεσά τους. Ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση τελετουργικών κανόνων ενώ ο Ευριπίδης, στην προσπάθεια να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων και ζητά από τις γυναίκες να απελευθερώσουν τον Μνησίλοχο με την υπόσχεση ότι ο ίδιος θα σταματήσει να τις κακολογεί.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση μιας ισότιμης θέσης της γυναίκας έχουν γίνει. Είναι όμως αρκετά; Όχι. Η γυναίκα εξακολουθεί να νιώθει ότι πρέπει να προσπαθήσει λίγο περισσότερο, να παλέψει λίγο περισσότερο για να εξασφαλίσει τη θέση που δικαιούται. Το όραμα για μια κοινωνία ισοτιμίας δεν έχει εκπληρωθεί κι έτσι η γυναίκα-μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος, σύντροφος δίνει την καθημερινή της μάχη για να διεκδικήσει τα αυτονόητα, μια μάχη στην οποία δεν είναι η μόνη αλλά που τη δίνουν κι άλλες ομάδες πολιτών οι οποίοι επίσης δεν κατέχουν ισάξιο μερίδιο στην λειτουργεία της Πολιτείας. Στην δική μας προσέγγιση, γυναικείοι ρόλοι και Χορός γίνονται ένα κι εκείνο που τους ενώνει είναι ακριβώς αυτό: η κοινή μάχη. Τι έχουν να πουν οι Θεσμοφοριάζουσες σήμερα; Τα πάντα.  Όπως άλλωστε κάθε κλασικό έργο. Ο Αριστοφάνης στις Θεσμοφοριάζουσες παίζει ετυμολογικά με τα γυναικεία ονόματα. Οι γυναίκες στέκονται απέναντι στους άντρες ως ένας καθρέφτης που αντανακλά τις αδυναμίες του «ισχυρού φύλου» και τις επιστρέφει μεταμορφωμένες σε σεμνότητα κι αρετή. Αυτόν ακριβώς τον καθρέφτη αναζητώ κι εγώ σε ένα σήμερα που αντίστοιχες «αντανακλάσεις» ίσως να μας πάνε όλους κι όλες ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα πιο κοντά.
Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Εκδόσεις Κάκτος
Αρχαία Ελληνική Γραμματεία - «Οι Έλληνες»

Σκηνικά-Κοστούμια: Ειρήνη Πετράκη
Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Επιμέλεια κίνησης-Χορογραφίες: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη
Βοηθός Χορογράφου: Χριστίνα Σκλαβάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη:Ειρήνη Πετράκη
Φωτογραφίες-Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας


Παίζουν:
Γιώργος Δουργούτης, Σοφία Κεσίδου, Ευανθία Κιάκο, Αγγελική Κιντώνη, Μυρτώ Μπέρνχαρντ, Ειρήνη Τζαβάρα, Θωμάς Χαβιανίδης, Κωνσταντίνος Ψυχογιός

Πληροφορίες παραστάσεων:
Από τις 16 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου
Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 21.00μμ

Γενική είσοδος
Για τη μία παράσταση: 10 ευρώ
Για τις δύο παραστάσεις: 16 ευρώ

«Από Μηχανής» Θέατρο, Ακαδήμου 13, τηλέφωνο: 210.5232097 www.amtheater.gr
Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210. 5232097
Προπώληση στο www.viva.gr/tickets/




Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα