Summer Nostos Festival | Out of Africa: 24/6 Bongeziwe Mabandla - 19/6 Kampire - 17/6 Rudeboyz - 21/6 Sounds of Sisso - 23/6 Otim Alpha

Summer Nostos Festival | 17 –24 Ιουνίου 

Επιστροφή στα Καλύτερά μας Καλοκαίρια!

Είσοδος Ελεύθερη Out of Africa

Κυριακή 24 Ιουνίου συναυλία του Bongeziwe Mabandla
και dj sets από τους

Τρίτη 19 Ιουνίου Kampire
Κυριακή 17 Ιουνίου Rudeboyz
Πέμπτη 21 Ιουνίου Sounds of Sisso
Σάββατο 23 Ιουνίου Otim Alpha


Δείτε το video ΕΔΩ.Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) επιστρέφει για τέταρτο καλοκαίρι, ως οικοδεσπότης, διοργανωτής και αποκλειστικός δωρητής των ανοιχτών εκδηλώσεων του Summer Nostos Festival (SNFestival), στο σπίτι που δημιούργησε για όλο τον κόσμο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Από τις 17 έως τις 24 Ιουνίου, το ΙΣΝ ανοίγει τις πόρτες του Δικού Σας σπιτιού σε μουσικές, χορό, σύγχρονη τέχνη, παιχνίδια, παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, ένα διεθνές συνέδριο για τη φιλανθρωπία, ομιλίες και άλλα πολλά.

Και αυτή την χρονιά, το εντυπωσιακό line-up του φεστιβάλ περιλαμβάνει σπουδαίους και καταξιωμένους καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής,καλύπτοντας μεγάλο φάσμα μουσικών ακουσμάτων.
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ρόλος των σύγχρονων φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, το Summer Nostos Festival φέρνει στην Αθήνα ορισμένους από τους καλύτερους DJs χωρών της Αφρικής, οι οποίοι μπολιάζουν την ηλεκτρονική μουσική με τοπικούς ήχους, διαλέκτους και στοιχεία της παράδοσής τους. Η μουσική τους δεν είναι φτιαγμένη με εξωτικά στοιχεία της Αφρικής για να ικανοποιηθεί το δυτικό κοινό που αγαπά τους έθνικ ήχους. Είναι οι αυθεντικοί ήχοι μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών που διαμορφώνουν καινούργια ακούσματα, μετατρέποντας το τοπικό σε διεθνές και το παραδοσιακό σε επίκαιρο. 

Μια ξεχωριστή ενότητα με τίτλο Out of Africa θα φέρει στη χώρα μας για πρώτη φορά ορισμένα από τα πιο δυνατά ονόματα της γειτονικής ηπείρου. O ταλαντούχος τραγουδοποιός Bongeziwe Mabandla είναι ένας από αυτούς, ενώ 4 σύγχρονοι εκπρόσωποι της ηλεκτρονικής σκηνής της Αφρικής (DJ KampireRudeboyz, Sounds of SissoOtim Alpha) θα δώσουν μοναδικό ρυθμό και χρώμα στο φετινό SNFestival.

Με το Summer Nostos Festival, το οποίο διοργανώνει σε συνεργασία με την ΚΠΙΣΝ ΑΕ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοδοξεί να φέρει κοντά διαφορετικές ηλικίες και ενδιαφέροντα, διαφορετικές μορφές έκφρασης και ερεθίσματα, σε μία μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή ανοιχτή σε όλους, που συγκεντρώνει κάτω από την ίδια σκεπή και πάνω στην ίδια σκηνή αυτά που ξαφνιάζουν, ανατρέπουν, κλείνουν παιχνιδιάρικα το μάτι και μας επιστρέφουν στα καλύτερά μας καλοκαίρια!


Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων της ενότητας Out of Africa.
Bongeziwe Mabandla
Ένα εκλεκτικό μείγμα αφρικανικής folk μουσικής από τον Bongeziwe Mabandla.
Κυριακή 24 Ιουνίου, 20.30, Λαβύρινθος

Με δελτίο προτεραιότητας. Τα δελτία προτεραιτότητας θα διανέμονται από το Labyrinth Info Kiosk 60' (19.30) πριν την έναρξη της κάθε παράστασης. Ο κάθε παρευρισκόμενος μπορεί να παραλάβει ως 2 δελτία εισόδου.
 
Όταν ο Bongeziwe Mabandla πρωτοεμφανίστηκε, με το άλμπουμ Umlilo το 2012, ανακηρύχθηκε ως το νέο πρόσωπο της afro-folk μουσικής. Στα έξι χρόνια που πέρασαν από την κυκλοφορία του Umlilo (που θα πει φωτιά στη γλώσσα Xhosa), ο Mabandla θεωρείται ένας από τα πιο ταλαντούχους μουσικούς της Αφρικής, ο οποίος έχει δημιουργήσει τον δικό του afro-folk ήχο, πάνω στον οποίο γοητεύει με τη μοναδική του φωνή, τραγουδώντας στα αγγλικά και στα Xhosa, μια από τις 11 επίσημες γλώσσες της Νότιας Αφρικής.

Οι ζωντανές εμφανίσεις του καλλιτέχνη από τη Νότια Αφρική έχουν κερδίσει εξαιρετικές κριτικές - με περιοδείες στην Αυστραλία, την Ασία και τον Καναδά, και εμφανίσεις σε πολλά διεθνή και εθνικά φεστιβάλ.

Ο Mabandla έχει υπάρξει δύο φορές υποψήφιος στα SAMA (South African Music Awards), για Αφρικανικό Άλμπουμ της Χρονιάς και ως Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος (2012).

Στο δεύτερο άλμπουμ του, το Mangaliso, γίνεται αισθητή η καλλιτεχνική εξέλιξη του Mabandla. Από την κυκλοφορία του, τον Μάιο του 2017, τοMangaliso έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις σημαντικότερες αφρικανικές κυκλοφορίες της χρονιάς.
Kampire
Η κλασική μουσική της Ανατολικής Αφρικής συναντά τη δυτική ηλεκτρονική μουσική.
Τρίτη 19 Ιουνίου, 00.00, Σκηνή στο Κανάλι

 
Υπάρχει ένα καυτό όνομα στη χορευτική σκηνή της Ουγκάντα σήμερα: Η Kampire είναι μια DJ που κάνει τους ανθρώπους στην Ουγκάντα να χορεύουν από το 2015. Αποτελεί βασικό μέλος της κολεκτίβας Nyege Nyege Tapes και έχει παρουσιάσει το ταλέντο της σε όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής της Ανατολικής Αφρικής.

Τα set της Kampire συνδυάζουν τέλεια τη νοσταλγική και σύγχρονη αφρικανική ευαισθησία. Το στιλ της μπορεί να χαρακτηριστεί δυνατό, με έμφαση στο μπάσο - το είδος μουσικής που άσχετα απ' το πόσο κουρασμένα νιώθεις τα πόδια σου, θα σε κάνει να χορέψεις. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πως κλασικά μουσικά μοτίβα της Ανατολικής Αφρικής, όπως η κογκολέζικη rumba ή το soukous, διασταυρώνονται με τη δυτική ηλεκτρονική μουσική. Το αποτέλεσμα είναι μια πλούσια, ηδονιστική παρουσίαση της σύγχρονης μουσικής της Ανατολικής Αφρικής.

Αφού τελειοποίησε την τέχνη της στο Hollywood, έχει ανοίξει τη συναυλία της Jojo Abot για την Ημέρα της Γυναίκας στην Καμπάλα, έχει ροκάρει τη σκηνή Eternal Disco στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Nyege Nyege στην Τζίντζα, έχει εμφανιστεί στο Amani Festival Goma στο Κονγκό, στο African Bass Cultureστην Μπουρκίνα Φάσο, ενώ άνοιξε και την εμφάνιση των Dipl και το DJ Maphorisa στην Ουγκάντα - μεταξύ άλλων.
Rudeboyz
Οι DJs και παραγωγοί των Rudeboyz, έρχονται στο Summer Nostos Festival με σκοπό να μας μεταδώσουν τη μοναδική ενέργεια και τον ήχο του Gqom
Κυριακή 17 Ιουνίου, 00.00, Σκηνή στο Κανάλι

Οι DJs και παραγωγοί των Rudeboyz (Andile T & Masive_Q) έρχονται στο Summer Nostos Festival με σκοπό να μας μεταδώσουν τη μοναδική ενέργεια και τον ήχο του Gqom, ενός μουσικού είδους που έχει τις ρίζες του στο Durbanτης Νοτίου Αφρικής και χαρακτηρίζεται από ρυθμικούς ήχους που θυμίζουν τη νοτιοαφρικανική μουσική Kwaito της δεκαετίας του '90, ένα κράμα house και hip-hop μουσικής.

Oι Rudeboyz απαρτίζονται από τους Andile T, Menchess & Masive_Q. Αν και φρέσκοι στη μουσική βιομηχανία, έχουν καταφέρει την τελευταία πενταετία να κάνουν γνωστό το Gqom πέρα από το Durban, και πλέον γνωρίζει ιδιαίτερη απήχηση στη λονδρέζικη μουσική σκηνή. Μάλιστα, έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν επάνω τους τα μάτια πολλών διεθνών «παικτών» της μουσικής βιομηχανίας, όπως η δισκογραφική Goon Club Allstars, από τη Βρετανία, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε το 2015 το πρώτο τους EP σε βινύλιο, το Rudeboyz, ενώ το 2017 κυκλοφόρησαν το Gqomwave.

Πέρα από την παραγωγή των δικών τους κομματιών, επεκτείνουν τη δουλειά τους σε πρωτότυπες συνθέσεις κομματιών για άλλους καλλιτέχνες, καθώς και remixes.

Συντελεστές:
Andile T
Masive_Q
Sounds of Sisso
To Sounds of Sisso είναι ένα σόου ηλεκτρονικής μουσικής από τον παραγωγό Bampa Pana και τον MC Makavelli, που επικεντρώνεται στη σημερινή, συναρπαστική, underground μουσική Singeli.
Πέμπτη 21 Ιουνίου, 00.00, Σκηνή στο Κανάλι

 
To Sounds of Sisso είναι ένα σόου ηλεκτρονικής μουσικής από τον παραγωγό Bampa Pana και τον MC Makavelli (επίσης, αποτελεί συλλογή κομματιών από τη δισκογραφική εταιρία Nyege Nyege Tapes), που επικεντρώνεται στη σημερινή, συναρπαστική, underground μουσική Singeli -τη μουσική της νεολαίας της Τανζανίας- και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές παγκοσμίως.

Η Singeli είναι ένα αναδυόμενο είδος ηλεκτρονικής μουσικής (υπο-είδος τηςhardcore techno) που εμφανίστηκε αρχικά στην πρωτεύουσα της Τανζανίας, το Dar Es Salaam, μια πόλη που την τελευταία 15ετία διαθέτει μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές ηλεκτρονικής μουσικής στην Ανατολική Αφρική. Ο ρυθμός είναι γρήγορος, με επίσης γρήγορες μελωδίες, που μπαίνουν και βγαίνουν στα κομμάτια, ενώ ένας MC ραπάρει -και αυτός- γρήγορα.

Το Sounds of Sisso αποτελεί μια δυνατή, πρώτη εισαγωγή στον ήχο της Singeli. Μέσα από τα 14 κομμάτια του, εξοικειωνόμαστε με μερικούς από τους σημαντικότερους παραγωγούς της Singeli, όπως οι Bwax, Sisso, Bampa Pana και Yung Keyz Morento, και κάποιους εκπληκτικούς ράπερ, όπως για παράδειγμα οι Dogo Niga και MC Makavelli.

Είναι, σαφώς, ένα χορευτικό (έως και rave) είδος μουσικής, που προσφέρει παράλληλα τροφή για σκέψη, μιας και οι στίχοι του καταπιάνονται με θέματα όπως η διαφθορά που μπορεί να συναντήσει κανείς στην εξουσία.

Συντελεστές:
Bampa Pana
MC Makavelli
Otim Alpha
Punk, polka ή techno αίσθηση από τον πρωτοπόρο του μουσικού κινήματος Acholitronix της Ουγκάντας

Σάββατο 23 Ιουνίου, 00.00, Σκηνή στο Κανάλι

O Otim Alpha είναι θρύλος στην πόλη Gulu, στη Βόρεια Ουγκάντα. O μουσικός/τραγουδιστής αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους του κινήματος Acholitronix, μιας ηλεκτρονικής ερμηνείας της λαϊκής μουσικής Acholi (όνομα που έχει πάρει από την τοπική κοινότητα).

Η Acholi, πλέον, αναπαράγεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών – εξού και το όνομα Acholitronix. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι κυκλικές μελωδίες και τα χορωδιακά τραγούδια είναι συνήθως σε ρυθμό γρήγορου βαλς, αλλά οι έντονοι τόνοι του, προσδίδουν μια punk, polka ή techno αίσθηση.

Μια από τις ξεχωριστές δουλειές του Otim Alpha είναι το Gulu City Anthems, που πρέπει να ακούσει όποιος επιθυμεί να βυθιστεί στη μουσική της πόλης Gulu. Σε αυτό το μουσικό λεύκωμα, ο Οtim Alpha μαζί με τον παραγωγό Leo Palayeng (επίσης πρωτοπόρος της Acholitronix), επιλέγουν παραδοσιακά γαμήλια τραγούδια Acholi και, μέσω μουσικού λογισμικού, τα αναπαράγουν ψηφιακά, έχοντας γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην τοπική σκηνή.

Ο Ottim Alpha -που σημειωτέον είναι πρώην πυγμάχος και μετρ στο παίξιμο της άρπας Adungu- θεωρείται θρύλος, γιατί συνέβαλε στη διατήρηση των παραδόσεων των Acholi, που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται στο περιθώριο λόγω των ιεραποστόλων που τις χαρακτηρίζουν αντιχριστιανικές.
Για φωτογραφικό υλικό πατήστε ΕΔΩ.
Για το πλήρες πρόγραμμα του Summer Nostos Festival πατήστε ΕΔΩ.
Σημείωμα προς τους συντάκτες 
Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων χρόνων και με 170.000 επισκέπτες στις περσινές εκδηλώσεις του, το Summer Nostos Festival (SNFestival), που διοργανώνεται και χρηματοδοτείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι στην πόλη από τις 17 έως τις 24 Ιουνίου 2018.
Το SNFestival είναι ένα φεστιβάλ ανοιχτό και δωρεάν για όλους. Παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα που αποτελείται από μουσική, χορό, θέατρο, σύγχρονη τέχνη, αθλητισμό, παιχνίδια, performances και ομιλίες.
John Cale & Band // Animal Collective // Lianne La Havas // Seu Jorge & KOA // Joyce DiDonato // Άννα Βίσση // Kronos Quartet // Stereo Nova // Onirama //  Alexi Murdoch  // American Ballet Theatre Studio Company // Κωνσταντίνος Ρήγος // Theater of War // Garry Kasparov // Μαριάννα Καβαλλιεράτου είναι μερικά από τα ονόματα που συνθέτουν το φετινό συναρπαστικό πρόγραμμα!
Ανακαλύψτε το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων του SNFestival στον ιστότοπο της διοργάνωσης στο www.SNFestival.org και στον ιστότοπο του ΙΣΝ, στη διεύθυνση www.SNF.org.
Το SNFestival διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά με δωρεά από το ΙΣΝ και διεξάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωφελούς του δράσης και της συνεχιζόμενης υποστήριξής του προς το ΚΠΙΣΝ, επιστρέφει για μία φορά τον χρόνο, κάθε Ιούνιο στο σπίτι που δημιούργησε για όλον τον κόσμο, διοργανώνοντας και χρηματοδοτώντας τις εκδηλώσεις του SNFestival, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης του ΚΠΙΣΝ. Η υλοποίηση του SNFestival πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΚΠΙΣΝ ΑΕ.
INFO
Summer Nostos Festival 2018
17-24 Ιουνίου 2016 

LINKS
Ιστότοπος του ΙΣΝ  / Ιστότοπος του SNFestival
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο:
Facebook / Twitter / YouTube

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind