1o Φεστιβάλ “Από Μηχανής Θεός /Deus Ex Machina Festival 2018”ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το 1o Φεστιβάλ “Από Μηχανής Θεός /Deus ex machina Festival 2018” άνοιξε τις πύλες του στις 8 Ιουνίου στο Από Μηχανής Θέατρο με σκοπό να γίνει ένας πόλος καλλιτεχνικής έκφρασης  νέων δημιουργών.
14 πρεμιέρες, 14 πρωτότυπες παραστάσεις παρουσιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στις δύο σκηνές του Από Μηχανής Θεάτρου με κεντρικό πυρήνα την έννοια του από μηχανής Θεού.
Πόσο τελικά ορίζουμε οι ίδιοι τη μοίρα μας;
Επιδιώκουμε κάποιον εξωγενή παράγοντα να έρθει για να μας «σώσει»;
Είμαστε τελικά εμείς δημιουργοί του προσωπικού μας «μεσσία» σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας ή/και να αποποιηθούμε την ευθύνη μας στα πράγματα μεταθέτοντας την σε τρίτους;
Χωρίς προϋπόθεση την εμφάνιση θεών και γερανών στις σκηνές του Από Μηχανής Θεάτρου ή περιορισμό για τη χρήση ή μη κειμένου ή τι είδους κειμένου και ποιας έκτασης, καλλιτέχνες κάθε προσανατολισμού πειραματίζονται και ζυμώνονται με ελευθερία και τόλμη και μοιράζονται τη δική τους ματιά με διάθεση να ανοίξει επί σκηνής ένας ουσιαστικός και δημιουργικός διάλογος.
Το “Από Μηχανής Θεός /Deus ex machina Festival 2018” περιλαμβάνει αποκλειστικά παραγωγές που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό με την επιθυμία να μετασχηματιστεί σε μια φιλόξενη πλατφόρμα που όχι μόνο προβάλει τις σύγχρονες καλλιτεχνικές φόρμες και πρακτικές αλλά αντανακλά και δονείται απ’ όσα συμβαίνουν στο σήμερα κι εκτός σκηνής.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 6 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: στο τηλέφωνο 210. 5232097 και στο www.viva.gr

Σημείωμα καλλιτεχνικού διευθυντή
Στο κλείσιμο αυτής της συναρπαστικής θεατρικής σεζόν, το Από Μηχανής Θέατρο ανοίγει ακόμα περισσότερο. Το “Από Μηχανής Θεός /Deus ex machina Festival 2018” κάνει την πρεμιέρα του και μαζί 14 παραστάσεις που παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Επιθυμία μας υπήρξε όχι μόνο να διατεθούν οι σκηνές και η υποδομή του θεάτρου για τη διοργάνωση ενός ακόμα φεστιβάλ νέων δημιουργών αλλά να δοθεί μια θεματική πάνω στην οποία οι καλλιτέχνες να πειραματιστούν σκηνικά και που να συνδέεται με την ταυτότητα του ίδιου του Από Μηχανής. Κατά τη διάρκεια του “Από Μηχανής Θεός /Deus ex machina Festival 2018” 14 διαφορετικές, πρωτότυπες και φρέσκες εκδοχές της έννοιας του από μηχανής θεού τίθενται επί σκηνής σε διάλογο προσφέροντας στο κοινό μια συμπυκνωμένη εμπειρία με προσανατολισμό, προβληματισμό κι ευδιάκριτο καλλιτεχνικό κριτήριο.
Δημήτρης Μυλωνάς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
27 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
DEUS EX MACHINA FESTIVAL 2018ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

ΣTO KOYTI
Ένα πρωτότυπο Κοινωνικό Καλλιτεχνικό Πείραμα...

Τι μπορεί να συμβεί αν δυο ήρωες τοποθετηθούν σε μια χωροχρονικά απροσδιόριστη χώρα, μία διάταξη δυο γειτονικών κουτιών που διέπεται  από αυστηρά καθορισμένους κανόνες λειτουργίας και επικοινωνίας όπου κάθε παράβαση επιφέρει σμίκρυνση του κουτιού του παραβάτη...

Ένας σύγχρονος Peter Pan και η Wendy του, είναι το πρώτο ζευγάρι ηρώων τοποθετούνται στην απροσδιόριστη αυτή χώρα.
Ο Peter και η Wendy αφήνονται  να συνδιαλεγούν, να επικοινωνήσουν και να αποκτήσουν σχέση. Την κωμικοτραγική και φαινομενικά ισορροπημένη καθημερινότητα τους διαταράσσει μια σειρά από επαναλλημένες παραβάσεις και το απρόσμενο φινάλε έρχεται, όταν ένας από τους δυο, θα αποφασίσει να δραπετεύσει από το κουτί του!

Φημολογία, παραβατικότητα, από μηχανής θεός και ελεύθερη βούληση είναι τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το πρωτότυπό καλλιτεχνικό πείραμα.

Πρωτότυπη Ιδέα / Σκηνοθεσία: Ομάδα Dream Clinic.
Ηθοποιοί : Ανθία Διαμαντάρα, Στείσυ Λεονδή και  Γιαννής Οικονόμου.

27/6 στις 21:00
28/6 στις 21:00

Διάρκεια 30’

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ
Του  Πήτερ Ουσπένσκυ
"Ο εφευρέτης" – είναι μια αλληγορία του σύγχρονου ανθρώπου που αντιμετωπίζει τις συνέπειες των θαυμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας - μιας διαβολικής τεχνολογίας..
 
Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
Εικαστική Επιμέλεια: Θεοδόσης Δαυλός
Ηθοποιοί: Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Ανδρομάχη Δαυλού, Γιώργος Ζυγούρης

29/6 στις 21:00
30/6 στις 18:00
1/7 στις 21:15

Διάρκεια 75’

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ

ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Δύο κυρίες με όλη την κοσμική γνώση στα χέρια τους παραδίδουν ένα ανορθόδοξο μάθημα κανόνων ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς του ατόμου μέσα στην κοινωνία που καταλήγει σε μία σειρά αποκαλύψεων για την ανεξέλεγκτη φύση που όλοι κρύβουμε.
Μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο «Οι κανόνες του σαβουάρ βιβρ στη σύγχρονη κοινωνία» του Jean-Luc Lagarce (εκδόσεις Άγρα, 2015).

Μετάφραση: Κώστας Κατσουλάρης
Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Σκηνικά / Κοστούμια: Βασιλική Σουρρή
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Ροβίθης
Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη
Φωτογραφίες / trailer: Odysseas Zafeiratos
Σύλληψη / Δραματουργία / Ερμηνεία: Χριστίνα Ροκαδάκη, Νεκτάριος Σμυρνάκης

27/6 στις 20:00
28/6 στις 20:00

Διάρκεια 30’

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ


ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 6 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: στο τηλέφωνο 210. 5232097 και στο www.viva.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind