Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ομαδική εικαστική έκθεση "Κάλαϊς" | Dépôt Αrt gallery, Κολωνάκι | Εγκαίνια: Τρίτη 19 Ιανουαρίου, ώρα 20:00 | Διάρκεια έκθεσης έως Σάββατο 30 Ιουνίου



«Κάλαϊς»

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018
ώρα 20:00 έως 23:00

 στην Dépôt Αrt gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι)

Η Dépôt Art gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι) εγκαινιάζει την
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

και ώρα 8 μ.μ. έως 11:00 μ.μ. την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα :

«Κάλαϊς»

Η έκθεση διαρκεί από 19 Ιουνίου έως  30 Ιουνίου 2018




Την έκθεση επιμελούνται ο ιστορικός Τέχνης κι Eπίκουρος Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης και η ιστορικός Tέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για το concept, την  οργάνωση και την  επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

66 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, έχοντας σαν έμπνευση την Ελληνιστική λέξη «Κάλαϊς» από την οποία προέρχεται η λέξη «γαλάζιος».
Κάλαϊς (πολύτιμος λίθος χρώματος τυρκουάζ) [ρήμα: καλαΐζω > μετοχή: ο καλαΐζων > γαλαΐζων > γαλάζιος]
Έχοντας κάθε χρώμα τη δική του ψυχολογική ερμηνεία και συμβολισμό πρέπει να επισημανθεί ότι:
Το ΤΙΡΚΟΥΑΖ συμβολίζει την εσωστρέφεια, αναγέννηση, πρόοδο, ανθρωπιά και την απέχθεια στους περιορισμούς ή την καταπίεση. Χρώμα που εκφράζει την αγνή καρδιά, την φρεσκάδα ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Γενικότερα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει την διερεύνηση του νου.

Το ΓΑΛΑΖΙΟ είναι το χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αρμονίας και της ηρεμίας. Συμβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Επίσης, αντιπροσωπεύει την μάθηση και τα υγιή συναισθήματα, ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και την μετρημένη ζωή. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει τα πάθη.
Ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης  και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης στο κείμενό του «ΚΑΛΑΪΣ: ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΕΝΘΗΣ» σημειώνει:
«ΚΑΛΑΪΣ: γλαυκοπράσινος χρυσοφυὴς ουρανός και σμαραδόχρους θάλασσα, μήτρα που γεννά αέναα τον πολυπλάνητα και περιπαθή Ἐλληνα ποιητή. Η κυανίζουσα αυτή μήτρα τον πλαστουργεί και τον ανδρώνει, ωθώντας αυτὸν πρὸς την σισύφεια ατραπό, τὴν ουρανόχρου θύρα που οδηγεί στὴν απειρία της ζωής.
ΚΑΛΑΪΣ: γαλαζοπράσινοι ανεμόδαρτοι αιγιαλοὶ καὶ σμαραγδένιοι ανεμοφυείς βράχοι, είναι η φωνή η οποία καλεί τον καλλιτέχνη, καλεί σε σύναξη όλους όσους αποδέχονται ταπεινά την Αλήθεια του καλλιτέχνη, του πλάνητα ανθρώπου που δεν γνωρίζει Ιθάκη.
ΚΑΛΑΪΣ: χαλκόχρυση γη και γλαυκόχροες υδάτινες πηγές ορίζουν το άδηλο καὶ γαλαζόμαυρο μέλλον του δημιουργού. Κυανωπός ο δρόμος του, σε εύφορους λειμώνες, συμφυείς με ουρανομήκη πέρατα. Το γλαυκό του βλέμμα, θολό σαν φαιογάλανη ομίχλη, στρέφεται πρός την χαλκίνη πύλη, την έξοδο προς τους ιερούς τόπους του Ουρανού.
ΚΑΛΑΪΣ: κυανίζουσες νεφέλες και ουρανόχρους υετός δροσίζει τώρα την ψυχή του, τον κόσμο που αυτός έπλασε, ερήμην του ιδίου. Σταγόνες διάφανες χρυσοειδείς, από χαρίσματα και θεία δώρα, προσπίπτουν στα γλαυκά του χέρια, τα χέρια εκείνα που ορίζουν τα πέρατα του κόσμου, τά πέρατα της σκέψης μας.
ΚΑΛΑΪΣ: γλαυκωπό το γάλα μικρής θεραπαινίδος και σίτος χρυσοϋφής θρέφει ακόμη τον δημιουργό, γαλαζόμαυρο πλέον από τα πολυειδή τραύματα στο κυανό του σώμα. Αλλά αυτός φέρει αιγίδα βαθυκύανη αλλά και παυσίλυπο, καθώς βαδίζει πρὸς το σισύφειο τέλος του, προστατευμένος.
ΚΑΛΑΪΣ: κυανίζει τώρα το ουρανόπεμπτο έμβλημα, γαλανόλευκος είναι τώρα η σμύρνα στο φωτοειδές σάβανο του Ποιητή, κεντημένο από τὴν αγάπη κυανόαιμων και γλαυκοπρόσωπων αγγέλων. Γλαυκόχροο το νερό στον κύαθο. Μέλλει να γίνει χρυσή σπονδή στὴν ποιητική του μήτρα, στον τόπο τούτο που τον γέννησε, συνώνυμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.»

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Christina Pancess // Eleni Gkinosati // Evi Kirma // Hanna Schibel // Nina Aspeta // Sonke // Victor Bakker // Αντώνης Αντζουλίδης // Έλενα Αντωνίου // Μαρία Αποστόλου // Σταύρος Αποστόλου // Μαρία Αργυρακοπούλου // Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη // Κωνσταντίνος Βαφειάδης // Κωνσταντίνος Βερούτης // Ήβη Γαβριηλίδη // Αντρέας Γαβριλιάδης // Παλίντα Γεωργουλάκου // Μίνα Γκελντή // Μανταλένα Γκινοσάτη // Βερονίκη Δαμιανίδου // Δικαία Δεσποτάκη // Τάσος Δήμος // Εύα Διβάρη // Τάνια Δρογώση // Γεράσιμος Θωμάς // Ευδοκία Θωμοπούλου // Ιωάννα Τ. // Λεωνίδας Καμπανάκης // Εβίτα Κανέλλου // Κατερίνα Καρακατσάνη // Σπύρος Καράμπελας // Ιωάννα Καρδιακού // Γεωργία Κοκκίνη // Γιώργος Κουβέλης // Ελένη Κύρου Τσακάλου // Νάντια Κωνσταντοπούλου // Κατερίνα Μαυρολέων // Λίζα Βασιλάτου Μέρλιν // Κωνσταντίνα Μηνά // Μάτα Μπίγαλη // Νίκη Μπίγαλη // Βασιλική Μπλούκου // Μπέττυ Μπογιατζή // Αναστασία Ντόντη // Ειρήνη Παγώνη // Δέσποινα Πανταζή // Σοφία Παπαθανάση // Ευδοξία Παπασάββα // Σμαράγδα Παπούλια // Γιώργος Παρτσινέβελος // Βασίλειος Πάτας // Ειρήνη Πετροπούλου // Νάντια Ράπτη // Νατάσσα Ραχωβίτσα // Δημήτρης Ριμπάς // Μαρία Ρουφάνη // Κώστας Σπηλιωτόπουλος (ERIC COSPI) // Σοφία Σταύρου // Μαίρη Στεφάνου // Γιάννης Τζομάκας // Μαρία Φίλη // Πέγκυ Χαραμή // Αθηνά Χατζή // Κατερίνα Χορταριά // Νάγια Χρυσανθακοπούλου
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 32 σελίδων, ο οποίος διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επιμέλεια & κείμενα έκθεσης: :  Κωνσταντίνος Βαφειάδης – Όλγα Λατουσάκη

Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com
Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας


Η instrumental σύνθεση «Love (Unlimited)», που συνοδεύει μουσικά το video της έκθεσης είναι του δημιουργού Τάσου Πέτσα.
Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Μαρία Συρρή

Εγκαίνια: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018, ώρα 20:00 – 23:00

Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2018


Dépôt Art gallery
Νεοφύτου Βάμβα 5
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ επικοινωνίας: 210 3648174
e-mail:info@depotgallery.gr
Facebook:depotgallery.gr
Web site:www.depotgallery.gr


Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00
                            Σάββατο 11:00 –15:00
                            Κυριακή κλειστά
                            Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Αλεξία Πετροπούλου: "Ο κόσμος πάντα θα έχει ανάγκη τη χαρά γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου... να χαίρεται!"

  «Το κλύσμα» στο θέατρο Αλκμήνη. Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση. Αφηγούμαι, σαρκάζω και αυτοσαρκάζομαι, χορεύω, ερωτοτροπώ, πέφτω και σηκώνομαι,θυμάμαι και ξεχνώ... τη ζωή μιας γυναίκας που μέσα από τον πόνο, τον έρωτα, το χιούμορ, την προδοσία και τις όμορφες λέξεις,   προσπαθεί μονίμως να υπερβεί   τα ματαιωμένα όνειρά της και τις αντοχές της με συγχώρεση και αγάπη όσο και να συγκρούεται ο εσωτερικός της κόσμος με την πραγματικότητα και όλα αυτά τα όμορφα και δύσκολα ζωντανεύουν στην σκηνή υπό την σύγχρονη σκηνοθετική ματιά της Άννας Σωτρίνη.