Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου | "The Performance Shop" | Έως τις 15 Ιουλίου

T H E   P E R F O R M A N C E   S H O P
15 Ιουνίου – 15 Ιουλίου
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Δράση «Άνοιγμα στην Πόλη»
Διεύθυνση: Νικίου 18 & Μιλτιάδου 20
Η ευκαιρία να αποκτήσεις το άυλο
​Βίντεο πρώτης εβδομάδας 
Η σύγχρονη καλλιτέχνης Λία Χαράκη, φέρνει με την ομάδα της (.pelma.Lia Harakiστην Αθήνα το The Performance Shop, ένα pop-up κατάστημα παραστάσεων που θα λειτουργεί σε εμπορικό δρόμο της Αθήνας με ωράριο καταστημάτων αλλά και με βραδινές παραστάσεις από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου.  
Με μία ποικιλία παραγωγών και παραστάσεων διαφόρων μορφών, ειδών και θεματικών, το pop-up κατάστημα θα δώσει την ευκαιρία στον θεατή /περαστικό να παρακολουθήσει δρώμενα στη βιτρίνα ή να επιλέξει να βιώσει μία από τις παραστάσεις του καταλόγου. Tα έργα που θα διαθέτει το The Performance Shopθα είναι καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και θα έχουν τη μορφή θεάματος (spectacle), θα λειτουργούν ως υπηρεσίες (service), θα προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες (experience) και θα προτάσσουν το βίωμα της συμμετοχής.
Το όλο εγχείρημα επιδιώκει να φέρει σε πιο στενή επαφή τον άνθρωπο με τις παραστατικές τέχνες και την περφορμανς στο πλαίσιο της κοινωνίας και της καθημερινότητας.
Η πράξη της παράστασης στο The Performance Shop θεωρείται σημαντικό συστατικό ενδυνάμωσης και εξέλιξης του ανθρώπου, ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, ως καλλιτέχνη και ως ενεργού θεατή. Μέσα από τη συνθήκη του καταστήματος, ο κάτοικος της πόλης θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει την παράσταση της προτίμησης του από ένα εκτενή κατάλογο, γεγονός που τον καθιστά ήδη ενεργό θεατή και την επιλογή του προσωπική και άρα πολύτιμη.

Στο The Performance Shop η ταυτότητα της παράστασης ως προϊόν, παρότι άυλη, μη απτή, υπογραμμίζεται από τη λεπτή ειρωνεία με την έννοια του ‘προϊόντος’ που μπορεί κανείς να αγοράσει στο κατάστημα προσφέροντας μια ισορροπημένη σχέση κόστους-αξίας χωρίς να μετριάζει την καλλιτεχνική ποιότητα. Το κατάστημα επίσης στέκεται ως αφορμή για να προβληματίσει σε σχέση με την αναγκαιότητα και την αξία της άυλης εμπειρίας που προσφέρει η τέχνη με ένα μάλλον πολύτιμο τρόπο.


ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι παραστάσεις που θα διαθέτει το κατάστημα θα χωρίζονται σε 4 ενότητες που είναι οι εξής:
-       On display (στη βιτρίνα του καταστήματος),
-       Συμμετοχικές παραστάσεις (που μπορεί ο περαστικός να διαλέξει από τον κατάλογο του καταστήματος),
-       Φιλοξενούμενα έργα για μικρό χώρο και μικρό κοινό
-       Παράλληλες εκδηλώσεις που αποτελούνται από εργαστήρια των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά είναι :


ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
BOOTH
Αντώνης Βαής
​ ​

Five Steps to Save the World
arisandmartha  

How to Selfy
Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης

NANI
Δημήτρης Τσεσμελής

LET ME SERVE YOU
Ιωάννα Γερακίδη και Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου

Room for Two
Χρήστος Μόυχας

Skin
Λία Χαράκη

Ο ενεργός θεατής
Λία Χαράκη

Fantasy Travel
Μάριος Χατζηπροκοπίου

demos/Demos
t.a.a.g


ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ
Προϊόντα Περιποίησης
Ελευθερία Πανούση

Άσκηση Δημοκρατίας
Θανάσης Κριτσάκης

De-Faces
Μαρίνα Γκενάντιεβα

Late Night Impro
Νάντη Γώγουλου

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Uhrsonate
Άννα Παγκάλου / Anna Pangalou

J[US]T 5 — REDUX
Άνα Σάντσεζ-Κόλμπεργκ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Give me an Aaaaaaaaaaaaaaa
Άννα Παγκάλου

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Συντονιστές Λία Χαράκη και Αλέξης Βασιλείου

Γιατί «κατάστημα» παραστάσεων
·      Γιατί όπως κάποτε η τέχνη προέκυπτε μέσα από την καθημερινότητα, έτσι σήμερα μπορεί να συνδεθεί με αυτήν μέσα από έναν χώρο της καθημερινής ζωής, ένα κατάστημα.
·      Γιατί ένα κατάστημα παραστάσεων σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, προσφέρει σε κάθε περαστικό έναν χώρο οικείο για να έρθει σε επαφή με την τέχνη και να του δημιουργηθεί η περιέργεια να την εξερευνήσει.
·      Γιατί η έκθεση έργων σε ένα τέτοιο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης συνύπαρξης παραστάσεων διαφορετικών ειδών, μορφών, τεχνοτροπιών και θεματικών.
·      Γιατί από παθητικός δέκτης/θεατής, ο πελάτης ενός τέτοιου καταστήματος γίνεται ενεργός και συμμέτοχος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επιλογής της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί.
·      Γιατί ως συνειδητά επιλεγμένο πλαίσιο καλλιτεχνικής έκθεσης, το κατάστημα μας προκαλεί να θέσουμε ερωτήματα γύρω από τη σχέση τέχνης και καταναλωτικής κοινωνίας: Κατά πόσο ένα έργο τέχνης χωρίς αξία χρήσης μπορεί να λειτουργήσει ως προϊόν; Πώς σχετίζεται το εφήμερο με το αναγκαίο; Πώς η εμπειρία μιας παράστασης μπορεί να λειτουργήσει ως επένδυση;
·      Γιατί η παρουσίαση μιας παράστασης στο πλαίσιο ενός καταστήματος τη νοηματοδοτεί όχι μόνο ως θέαμα αλλά επίσης ως είδος υπηρεσίας και ως ιδιαίτερη εμπειρία.
·      Γιατί η συνάντηση σε ένα κατάστημα είναι ένας τρόπος να γνωρίσει και ο καλλιτέχνης τον θεατή, και όχι μόνο το αντίστροφο.
Ιστορικό
Την έμπνευση για τη δημιουργία του The Performance Shop είχε η καλλιτέχνις Λία Χαράκη. Mε την οργανωτική φροντίδα της ίδιας και των συνεργατών της, το ιδιότυπο αυτό μαγαζί άνοιξε για πρώτη φορά στη Λευκωσία το 2014 (Pop-Up Festival / NiMAC) και το 2015 στη Λεμεσό (με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου), ενώ το 2016 περιλήφθηκε στις 25 καλύτερες πρακτικές για τον χορό στην Ευρώπη από το EDN (EuropeanDancehouse Network).

Φορείς υποστήριξης & λειτουργία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2018
Το The Performance Shop θα ανοίξει και στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ενότητας «Άνοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών 2018, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα και σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ ΟΞΥΓΟΝΟ.


Ομάδα οργάνωσης
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λία Χαράκη
Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδώρα Αυγουλίδου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Βιβιάννα Χιωτίνη
Γραφιστικά: Δέσποινα Καννάουρου
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Δέσποινα Ράνγκου
Ανάπτυξη ιστοσελίδας: Ζήνωνας Χατζηκυριάκου
Βοηθός παραγωγής: Samantha Son-Dokidis
Γραφείο Τύπου:  Μαρία Τσολάκη | 6974 76 78 90210 76 27 966 | mtsolaki@gmail.com

Διεύθυνση Καταστήματος: Νικίου 18 & Μιλτιάδου 20
Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 21:00
Ωράριο Λειτουργίας: 10:00 με 21:00 καθημερινά με επιπλέον βραδινές παραστάσεις. Κυριακή κλειστό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Προπώληση Εισιτηρίων:
Τηλεφωνικά: 210 32 72 000

Τιμή Εισιτηρίου: 5 ευρώ

Site: theperformanceshop.org
Facebook: The Performance Shop
Instagram: The Performance Shop

#ThePerformanceShop

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα