«Μπλάνς Ντιμπουά, Λάουρα, Κάθριν - ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ

ΦΑΙΔΩΝ ΑΛΚΙΝΟΟΣ:
Μπλάνς Ντιμπουά, Λάουρα, Κάθριν –
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ
(Θεατρικός Μονόλογος - Πρωτότυπο Έργο)

"Ιχνηλατώντας τα ψυχο-γραφή-ματα του Τένεσσι,
ακούγοντας τους ήχους της ψυχής του"
θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του μονολόγου.
Οι γυναίκες του τραγικές, σαν τη ζωή του όλη, ασθμαίνοντας,
μας οδηγούν στη μόνη αλήθεια, που δεν είναι άλλη, απ' αυτή,
της ίδιας της δαιδαλώδους κι ανικανοποίητης εφηβείας του.
Της εφηβείας του Τομ.

Η σημερινή παράσταση ανεβαίνει λιτή, εκφραστική κι ουσιαστική.
Κείμενο: Φαίδων Αλκίνοος Ιδέα: Σίμων Πάτροκλος
Ερμηνεύουν: Μαρία Δρακοπούλου - Μαρβίνα Πιτυχούτη
βουβός χορευτικός ρόλος: Σίμων Πάτροκλος
Σκηνοθεσία - Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμων Πάτροκλος
Χορογραφία - Κίνηση: Σίμων Πάτροκλος Μουσική Επιμέλεια: Ελένη Κουμούρα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
γράφει: Φαίδων Αλκίνοος

Σπουδή στο έργο του Τέννεση Ουίλιαμς αποτελούν οι λέξεις που ακούγονται
στο έργο αυτό.
Είναι ένας μονόλογος που γράφτηκε στην προσπάθεια προσέγγισης της ψυχολογικής πλευράς των ηρωίδων. Ολόκληρη η ζωή του δεν είναι τίποτα άλλο από το κυνήγι που έστησαν γύρω του κι εναντίον του, πατέρας μητέρα περίγυρος και η λοβοτομημένη αδερφή του. Η ψυχή του Τέννεση μέσα από τις ηρωίδες του μαρτυρά κάθε του μυστικό. κάθε κρυφό σημείο της, κάθε τι που θα ήθελε κάθε τι που δεν κατάφερε.ο πατέρας δυνάστης αγγλικής καταγωγής. εκ των πρώτων οικογενειών που εγκαταστάθηκαν στο Νότο της Αμερικής. δε θα μπορούσε να ανεχτεί τίποτα λιγότερο από τη στιβαρότητα και τη σκληράδα που είχαν όσοι είχαν την τιμή να ζουν στον σκληροτράχηλο Νότο.ο γιος του ξέφευγε. έγραφε. δεν ήσαν ασχολίες αγορίστικες αυτά τα πράγματα.η μητέρα του, γόνος κληρικών, και ο παππούς του, πατέρας της μητέρας του, τον μύησαν στα γράμματα, μέσα από την παιδεία τους και τη σπουδαία βιβλιοθήκη που κατείχε  ο πρεσβύτερος παππούς του. η αδερφή του, πολύ τολμηρή κι ονειροπόλα, θα υποστεί παρά τη θέλησή της, από τη μητέρα της τη βασανιστική λοβοτομή, που ύστερα θα την καταστήσει σχεδόν ανάπηρη. Λοβοτομήθηκε για να γίνει καλό παιδί. η οικογένεια, σαν τέρας κυνηγούσε μια ζωή τον Τέννεση. το απέφευγε και το εξόρκιζε με τα κείμενά του, τα
και της γραφής, αλλά και στην τελική θεατρικά του δρώμενα, τα παραληρήματα των ηρωίδων του. Εξυπνος ως ευφυής ο ίδιος, με τρομερό χιούμορ, κατάφερνε σκοπέλους κ’ υφάλους να τους ξεπερνά.



Το κείμενο αποτελεί πρωτότυπη δημιουργία, γραμμένο για πρώτη φορά, από τον Φαίδωνα Αλκίνοο, βασισμένο σε πρωτότυπη ιδέα του Θεατρο - Δάσκαλου ΣίμωνΠάτροκλου αλλά και στην πολύτιμη βοήθεια του, κατά τη διάρκεια των αναγνώσεων διαμόρφωση του κειμένου.

Η Σκηνοθεσία της παράστασης, ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια λειτουργούν σε αρμονία με τη λιτότητα την ευκρίνεια και την οικονομία απέναντι στο κείμενο στην ευαισθησία και στο χάσιμο των ηρωίδων μέσα στο χρόνο.
Η Σκηνοθετική γραμμή αποτελείται από Σωματοποιημένο Θέατρο, στοιχεία χορού, με τρόπο που αναδεικνύει τις έξοχες ερμηνείες.
Η μουσική επιμέλεια λειτουργεί και αυτή στα πλαίσια της φθοράς του χρόνου, παρακολουθώντας τον τρόπο ανεβάσματος του έργου.

.
*Ίδρυμα ¨ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ¨
Παναθηναίων 5 & Αλκαμένους 175, Κ. Πατήσια
Τηλ. 210 5226132 & 210 5226134
www.actorhouse.gr
(Στάση Μετρό Πλ. Αττικής – Στάση Ηλεκτρικού Αγ. Νικόλαος)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".