Η Βιργινία Ταμπαροπούλου μιλάει στο Open Mind


Η ηθοποιός Βιργινία Ταμπαροπούλου μιλά στο Open Mind με αφορμή την συμμετοχή της στην παράσταση ‘’ Το κάλεσμα της Λορίν’’ σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου που παίζεται στη Β΄ σκηνή του θεάτρου Αργώ (A Small Argo full of Art).



-Τι πραγματεύεται η παράσταση;

Η ιστορία μας αφορά σε ένα ζευγάρι, τη Ρόζα και τον Πέδρο οι οποίοι πρόκειται να γιορτάσουν την επέτειο του γάμου τους. Με τη μόνη διαφορά, ότι είναι Απόκριες κι έτσι ο Πέδρο, κάνει μια έκπληξη στη γυναίκα του, έχει "μασκαρευτεί" ως Λορίν Μπακόλ και προτρέπει τη σύζυγό του να ντυθεί Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Έτσι λοιπόν ξεκινάει ένα αθώο ερωτικό παιχνίδι εναλλαγής ρόλων, το οποίο εξελίσσεται και καταλήγει σε μια μεγάλη αποκάλυψη όσον αφορά στο θέμα της πραγματικής σεξουαλικής ταυτότητας του Πέδρο. Το έργο εμβαθύνει στο πολύ επίκαιρο θέμα της ταυτότητας φύλου.


-Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την σκηνοθέτιδα-χορογράφο-ηθοποιό Φένια Αποστόλου; Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε;

Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τη Φένια. Τυχαία, και μάλλον καρμικά, ξεκίνησε η συνεργασία μας το 2015 με την παράσταση "Other Side", του D. Dukovski, στο θέατρο Vault. Η παράσταση αυτή πήγε πολύ καλά κι ακολούθησε φεστιβαλική πορεία, με μια μεγάλη περιοδεία εντός κι εκτός Ελλάδας το 2016. Για αυτή την παράσταση με επέλεξε συγκεκριμένα και στοχευμένα. Την θεωρώ ιδιαίτερα ταλαντούχο και δημιουργικό πλάσμα, κι αγαπώ να δουλεύω μαζί της.


-Ποιό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η παράσταση στον θεατή;

Το έργο, ενώ δραματουργικά ακολουθεί την ανακάλυψη κι έπειτα την ανάγκη ενός ανθρώπου να ζει στο σώμα που συναισθηματικά νιώθει ότι ανήκει, ωστόσο προχωράει πολύ παρά πέρα... Πραγματεύεται πολύ βαθύτερα θέματα... Μιλάει για την καταπίεση, είτε σε κοινωνικό επίπεδο, είτε σε προσωπικό, για τη φυλακή που οι ίδιοι χτίζουμε και κλεινόμαστε ερμητικά προκειμένου να είμαστε αρεστοί... Μιλάει για την ελεύθερη επιλογή να είμαστε αυτοί που θέλουμε, για το θάρρος που χρειάζεται ώστε να υψώσεις τη φωνή σου και την ύπαρξή σου όπως εσύ την ορίζεις... Για την ανάγκη της αποδοχής από αυτούς που είναι δίπλα μας. Και όλα αυτά, να ορίζονται και να καθοδηγούνται, από τι άλλο; Από την ανάγκη της αγάπης...


-Τι ρόλο υποδύεστε;

Εγώ υποδύομαι τη Ρόζα, τη σύζυγο του Πέδρο, που σας προανέφερα. Η Ρόζα δεν έχει κάτι φοβερό, εξαιρετικό, εννοώ ότι μάλλον είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε κοπέλα του σήμερα. Νέα, παντρεμένη, και κάπως συντηρητική. Και με αυτό, εννοώ ότι αγαπάει τον άντρα της, θέλει να τον φροντίζει, θέλει να κάνουν οικογένεια και φυσικά, όπως πολλές σύζυγοι, δέχεται και συμβιβασμούς, αναγνωρίζει τη ρουτίνα στη σχέση και προσπαθεί να την ξεπερνάει... Με λίγα λόγια είναι μια κανονική γυναίκα, της οποίας η ζωή ανατρέπεται μέσα σε ένα βράδυ! Της αποκαλύπτεται μια αλήθεια, που ούτε καν μπορούσε να φανταστεί, κι όμως παρά το σοκ και την πληγή, θα κάνει τα πάντα για να σώσει τον γάμο της.

-Πόσο δύσκολο είναι να μπαίνει κανείς στην ψυχή, στο μυαλό, στο σώμα, στις επιθυμίες του αντίθετου φύλου;

Κατά τη γνώμη μου είναι σχεδόν αδύνατον! Κι αυτό είναι και το μαγικό... Ο ψυχισμός της γυναίκας είναι τόσο διαφορετικός από του άντρα, τα δύο φύλα διαφέρουν σε τέτοιο βαθμό που έχουν σχεδόν βιολογική ανάγκη να συνυπάρξουν ώστε να εξισορροπήσει η ζυγαριά! Κι αυτό δημιουργεί την έλξη, και το μονίμως άλυτο παζλ. Πάντα προσπαθούμε να μπούμε στη ψυχολογία του άλλου φύλου, στις επιθυμίες του, προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να αλλάξουμε, να προσαρμόσουμε αλλά δε χρειάζεται παρά να αποδεχτούμε τον άλλον όπως είναι και να απολαύσουμε το ταξίδι...


-Ο έρωτας έχει ταμπέλες;

Ο έρωτας φυσικά και δεν έχει ταμπέλες! Ο έρωτας είναι το μόνο συνταρακτικό, απρόβλεπτο, αγχωτικό και μαγικό γεγονός στη ζωή μας...! Πώς γίνεται να βάλεις ταμπέλες στο προσωπικό παραμύθι του καθενός;


-Επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια;

Αφού ολοκληρωθούν οι παραστάσεις μας με "Το Κάλεσμα της Λορίν", θα ακολουθήσει μια περιοδεία της παράστασης εντός κι εκτός Ελλάδας. Ταυτόχρονα ξεκινάω πρόβες, για το έργο του Ζωρζ Φεντώ, το οποίο θα ανέβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τίτλο " Το όμορφο κακό" στη Β´ Σκηνή του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας από αρχές Μαρτίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αθηνά Κεφαλά και θα συμπράξουμε με την Μάνια Παπδημητρίου, την Όλγα Δαμάνη κι άλλους εκλεκτούς συναδέλφους.


Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Φένια Αποστόλου 
Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική Επιμέλεια-Ηχητικό Τοπίο: Μιχάλης Τσίχλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού
Ειδικές Κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος 
Φωτογράφιση: Αθηνά Σαρηγιαννίδη
Μακιγιάζ Φωτογράφισης: Βασίλειος Πίκουλας
Trailer 1: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Trailer 2: Θεοφύλακτος Αργυρού
Συμπαραγωγή: Λυδία Λίθος – Θέατρο Αργώ
Ερμηνευτές: Ιωάννης Αθανασόπουλος (Πέδρο), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Ρόζα)

Υπεύθυνος επικοινωνίας-μάρκετινγκ: Άρης Σομπότης
Υπεύθυνη προβολής-δημοσίων σχέσεων: Νατάσα Παππά

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Σάββατο και Κυριακή στις 21:30
Πρεμιέρα: Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017


Β΄ σκηνή του θεάτρου Αργώ (A Small Argo full of Art)

Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5201684

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".