CineReview: Ο μαύρος πύργος (The Dark Tower)


Ο μαύρος πύργος (The Dark Tower)
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Stephen King, η επταλογία με τίτλο «Ο Μαύρος πύργος» (The dark tower), ζωντανεύει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Μένει να δούμε μόνο κατά πόσο πιστά μπορεί να μεταφερθεί μια επταλογία βιβλίων σε μια ταινία. Τον ρόλο του Πιστολέρο Roland Deschain, υποδύεται ο Idris Elba (γνωστός μέσα από ταινίες όπως «Pacific Rim», «Thor: Σκοτεινός κόσμος», «Beasts of no nation») και τον ρόλο του Μαυροντυμένου Άντρα, Walter O’Dim, ο Matthew McConaughey (γνωστός μέσα από ταινίες όπως «Interstellar», «True detective», «Gold», «Dallas Buyers Club», «The Lincoln Lawyer»). Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Δανός Nikolaj Arcel («A royal affair», «Truth about men»), ενώ την παραγωγή οι Ron Howard («Inferno»«The Da Vinci code») και Erica Huggins («Fightplan»).


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ 
Ταινία: Ο μαύρος πύργος (The Dark Tower)
Σκηνοθεσία: Nikolaj Arcel 
Πρωταγωνιστούν: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor κ.α
Είδος Ταινίας: Δράσης/Περιπέτεια/Επιστημονική Φαντασίας
Έτος Παραγωγής: 2017 
Διάρκεια: 95΄

ΥΠΟΘΕΣΗ: Υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι εκτός από τους δικούς μας. Ο τελευταίος Πιστολέρο, Roland Deschain βρίσκεται σε αιώνια μάχη με τον Walter O’Dim, τον Μαυροντυμένο Άντρα (Matthew McConaughey). Ο Deschain είναι αποφασισμένος να εμποδίσει τον Μαυροντυμένο Άντρα απ’ το να γκρεμίσει το Μαύρο Πύργο, ο οποίος συγκρατεί το σύμπαν από το να διαλυθεί. Με το πεπρωμένο των κόσμων να διακυβεύεται, το καλό και το κακό θα συγκρουστούν στην έσχατη μάχη, μια και μόνο ο Roland μπορεί να προστατέψει τον Πύργο από τον Μαυροντυμένο Άντρα.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Στην είδηση πως ένα από τα μεγαλύτερα και αγαπημένα μου έργα, του επίσης αγαπημένου μου συγγραφέα Stephen King, ζωντανεύει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, δεν ξαφνιάστηκα. Πολλά έργα του βασιλιά, όπως αποκαλείται ο συγγραφέας, έχουν καταλήξει είτε στη μεγάλη είτε στη μικρή οθόνη με ή χωρίς επιτυχία...Πίστευα ότι θα υπάρξουν επτά ταινίες, αφού επτά συν ένα, είναι και τα βιβλία του Μαύρου Πύργου. Αντ΄αυτού έγινε γνωστό πως θα υπάρξει μόνο μια ταινία. Τώρα πως θα καταφέρουν μέσα σε μια ταινία 95 λεπτών να χωρέσουν όλο το ταξίδι του Πιστολέρο προς τον Μαύρο Πύργο.....ε είχα τις επιφυλάξεις μου. 

Η ταινία που είδα με απογοήτευσε ως προς το περιεχόμενο του και ότι δεν γίνεται πιστή μεταφορά των βιβλίων, αφού παραλείπονται πολλές λεπτομέρειες και η ιστορία αλλάζει. Η ταινία που είδα όμως μου άρεσε...όπως και σε κάποιον θεατή που δεν έχει διαβάσει τα βιβλία του, πιστεύω πως θα αρέσει και θα την απολαύσει, μιας που η διάρκεια της ταινίας είναι μικρή...Ξαναλέω 95 λεπτά. 

Είναι λίγο ειρωνικό να βλέπεις τον Πιστολέρο, μέσα σε μια ταινία 95 λεπτών, να βρίσκει τον Μαύρο Πύργο με τη βοήθεια του μικρού Τζέικ. Έπρεπε να γραφτούν 7 βιβλία για τον Μαύρο Πύργο, μέχρι ο Roland από τη Gilead (Γαλαάδ)
να τον βρει και μάλιστα μόνος, μιας που ο Τζέικ εμφανίζεται στο πρώτο αλλά και στο τρίτο τόμο βιβλίων... 

Θα προσπαθήσω να αποφύγω τις συγκρίσεις βιβλίου και ταινίας...και να μιλήσω αποκλειστικά και μόνο για την ταινία. Η ιστορία της ταινίας αρχίζει, στους Ρημαγμένους Τόπους, όπου ο Μαυροντυμένος άντρας χρησιμοποιεί τα παιδιά, κυρίως όμως το μυαλό τους και την ψυχή τους ή τη "λάμψη" τους, όπως αποκαλείται αρκετές φορές στην ταινία, για να καταστρέψει τον Μαύρο Πύργο. Ο Roland, ο τελευταίος Πιστολέρο, ζητά εκδίκηση από τον Μαυροντυμένο Άντρα, ο οποίος σκότωσε τον πατέρα του. Παράλληλα ένα νεαρό αγόρι, ο Τζεικ Τσέιμπερς, βλέπει εφιάλτες που θεωρεί ότι είναι πραγματικοί. Στις ζωγραφιές του βρίσκονται ο Μαύρος Πύργος, ο Πιστολέρο κι ο Μαυροντυμένος Άντρας. Κανείς όμως δεν τον πιστεύει, αφού τον θεωρούν τρελό.  Ο Τζεικ δραπετεύει από τον κόσμο που ζει για μια παράλληλη πραγματικότητα. Εκεί ζει την περιπέτεια και τον τρόμο, όπως τα είχε ζωγραφίσει. Ο Μαυροντυμένος άντρας τον κυνηγάει, αφού πιστεύει, ότι με το μυαλό του παιδιού θα καταστρέψει επιτέλους τον Μαύρο Πύργο. Ποιος θα είναι ο τελικός νικητής; Θα κερδίσει το Καλό ή θα πέσει ο Μαύρος Πύργος. 

Σε μια μάχη του καλού και του κακού, τα εφέ, ο γρήγορος ρυθμός, η δράση, το κυνηγητό και η ένταση δε θα μπορούσαν να λείψουν. Σεναριακά, κάποια πράγματα που μας παρουσιάζονται δεν εξηγούνται. Έκπληξη αλλά και εξαιρετική ερμηνεία του Idris Elba ως 
Roland Deschain, που είναι και ο μοναδικός που ξεχώρισα, από όλο το καστ. Μέτρια ερμηνεία από τον βραβευμένο με Όσκαρ, Matthew McConaughey. 

Εν κατακλείδι, και ασχέτως αν οι συγκρίσεις με το βιβλίο είναι αναπόφευκτες, η ταινία διαρκεί λίγο, βλέπεται ευχάριστα και δεν κουράζει σε κανένα σημείο, θυμίζοντας ταινία γουέστερν. Σαφώς και οι φανατικοί αναγνώστες του συγγραφέα, δε θα ικανοποιηθούν, μιας που η ταινία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Όσοι δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία, θα απολαύσουν την ταινία, ως μια καλή ταινία περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας. 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: 
Η ταινία βλέπεται ως μια καλή ταινία του είδους, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τα βιβλία. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6/10
TRAILERS: (με ελληνικούς υπότιτλους)

https://www.youtube.com/watch?v=ScOns8HSspQ&t=32s

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

NEOS KOSMOS STEGI BLOCK PARTY

"Συρανό ντε Μπερζεράκ" στο Θέατρο Κάππα

Διάχρονο Θεατρο | Πρόγραμμα 2019- 2020

«Νυχτερινές Συνομιλίες» της Χρυσούλας Γεωργούλα σε σκηνοθεσία Νίκου Ξυθάλη με την Νανά Δόμβρου από τις 23/10/19 στο Studio Κυψέλης

Η Μαρία Ξενουδάκη και το ιστορικό της Αντιθέατρο αποκτούν νέα στέγη στο Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη) του Γιώργου Λιβανού