Η Άννα Παντζέλη μιλάει στο Open Mind


Η Άννα Παντζέλη μιλάει στο Open Mind για την νέα παράσταση: " Ο Ένοικος", την αγάπη της για το θέατρο, την απόφαση της να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο και διάφορα ακόμα...


Τι πραγματεύεται η παράστασή σας;

Είναι ένα ψυχολογικό δράμα, με τις δύο αδερφές γαντζωμένες  στον φοιτητή που νοικιάζει μια κάμαρα στο  πατρικό τους σπίτι  και που η κάθε μια τον βλέπει σαν την λύση στην μοναξιά της.    Η ματιά και τα συναισθήματα της κάθε μιας είναι διαφορετικά, αλλά  η απελπισία τους ίδια. Θα καταφέρουν να βρουν τις ψυχικές τους ισορροπίες σ’ αυτήν την τόσο απλή μα συνάμα και περίπλοκη συγκατοίκηση;

Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα θεατρικό έργο στο οποίο παράλληλα παίζεται;

  Η οικονομική κρίση σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, κι ίσως ένα παραπάνω στην Ελλάδα, γεννά ζόρια αλλά και εμπνεύσεις. Πάντα έγραφα, ακόμα και  όταν σπούδαζα   περισσότερο για δική μου ανάγκη. Κάποια κείμενα μου ανέβηκαν θεατρικά, αλλά και τηλεοπτικά (mega 1990-91 _ Αστέρι στη Λάσπη με την Μαρία Αλιφέρη).  Τα τελευταία χρόνια που η τηλεόραση έγινε για λίγους και  τα μεγάλα θέατρα  δύσκολα σε καλούν για να παίξεις αν  δεν είσαι στη μικρή οθόνη,  έβαλα κάτω τα κείμενα μου και άρχισα να  γίνομαι, κι ας μην το ήθελα, ο άνθρωπος ορχήστρα. Να γράφω να παίζω και να σκηνοθετώ.  Δεν το μετάνιωσα. Κάνω επιτέλους αυτό που με εκφράζει, και όποια κριτική καλή ή κακή την δέχομαι  γιατί φέρω την απόλυτη ευθύνη. Το δύσκολο είναι πως πρέπει να αποποιηθώ στις πρόβες τον ρόλο του συγγραφέα και να αρνηθώ το ίδιο μου το παιδί, το έργο μου  δηλαδή, και να  προσεγγίσω τον ρόλο σαν να έψαχνα τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής…» και  μακάρι να ήμουν και να τον καταλάβαινα… θέλω και προσπαθώ οι πρόβες μου να είναι καθαρά υποκριτικές και όχι συγγραφικές.


 Υπάρχουν κοινά σημεία που να ταυτίζεστε;

Πιστεύω πως στο θέατρο πάντα κάτι βρίσκουμε να ταυτιστούμε και να γαντζωθούμε για να ξεκινήσουμε να πλάθουμε τον ήρωα.  Ο ρόλος που ερμηνεύω  η Μαρία, στον ένοικο, είναι τόσο κόντρα  σε μένα… Ο ρόλος της Στέλλας είναι πολύ πιο κοντά μου, σαν ιδιοσυγκρασία. Ήθελα όμως τον κόντρα, εγώ τον επέλεξα, ακριβώς για να με κοντράρω. Κάτι σαν στοίχημα με τον ίφιο μου τον εαυτό.

 Θα γράφατε κάποιο μυθιστόρημα;

Γράφω ένα μυθιστόρημα εδώ και τρία χρόνια. Φοβάμαι να σκεφτώ πόσες σελίδες θα φτάσει,  αν συνεχίσω ακόμα να γράφω. Όλο βρίσκω το τέλος του αλλά  μπαίνει ένα καινούριο στοιχείο, ένα πρόσωπο και η πλοκή συνεχίζεται. Εδώ και 6 μήνες δεν το έχω πειράξει. Ευελπιστώ να το δω  ξανά μετά τις παραστάσεις του Ένοικου και να πάρει τον δρόμο του.


 Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει λένε στην πατρίδα μου την Κρήτη.

Ποιές μέρες και ώρες θα παίζετε η παράστασή σας και μέχρι πότε θα κάνει το ταξίδι της;

«Ο Ένοικος» θα παρουσιάζεται από την Κυριακή 1η Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 6.30 μ.μ.  μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου στο θέατρο «Αλκμήνη».

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Ο Ένοικος της Άννας Παντζέλη
          « … οι άνθρωποι φοβούνται  το θάνατο…     ζουν… ζούνε  είκοσι -εφτά χιλιάδες μέρες, περίπου, ο καθένας και όλοι φοβούνται τη μία και μοναδική μέρα που θα πεθάνουν… που  δεν ξέρουν ποια θα είναι…  ούτε πότε θα έρθει…  Σπαταλούν όμως όλες τις άλλες… τις χιλιάδες… γι αυτήν τη μία…   Τι δύναμη έχει ο  θάνατος……»

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και τους συντελεστές ακολουθούν στο παρακάτω σύνδεσμο: https://theatromusicbooks.blogspot.gr/2017/09/blog-post_25.html

Της Αλεξίας Βλάρα, 28/9/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης μέσω διαδικτύου και με φυσική παρουσία στην Αθήνα

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind

Κραουνάκης+Σπείρα στο θερινό σινεμά "Αττικόν" στο Γαλάτσι- 5/8/20

LED ZEPPELIN SYMPHONIC