Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΣΤΑΝ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΣΤΑΝ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
( Από την Ελένη Παπαχριστοπούλου, φιλόλογο, θεατρολόγο.)

Στις 9, 10, 23 και 24 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει και πάλι στο Κτήμα Αρβανίτη, στα Κιούρκα, η Αντιγόνη του Σοφοκλή στα αρχαία ελληνικά υπερτιτλισμένη στη νέα ελληνική γλώσσα, από το Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ σε σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου.

Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου πέρυσι στον ίδιο χώρο: λιγότερο κατάλληλο στην ιδέα που έχουμε για το Θέατρο, αλλά περισσότερο ζωντανό για να εγκατασταθεί εκεί η Αντιγόνη.
Ένα χρόνο μετά, θυμάμαι ακόμα την εξαιρετική εμπειρία που έζησα. Η εμπειρία ήταν καθοριστική.
Ήμουν υπέρ αυτών που έλεγαν η αρχαία τραγωδία να μεταφέρεται λόγω απόστασης χρόνου, μεταφρασμένη στο σημερινό κοινό.

Κι όμως…
Εκείνη τη νύχτα, συνέβη το εξής παράδοξο: Μέσα σε λίγες στιγμές ανακάλυψα ότι οι ηθοποιοί παίζοντας «στ’ αρχαία» έγιναν αμέσως αποδεκτοί από το κοινό και μάλιστα η γλώσσα είχε άμεση απήχηση επάνω μας.

Από κείνη τη στιγμή απελευθερώθηκα από την εμμονή ν’ αντιμετωπίζω τα έργα της δραματικής ποίησης ως κείμενα για συντακτική μελέτη κατ’ αρχάς και ανάλυση ιδεών στη συνέχεια… Χάρη στη σκηνοθεσία ένιωσα ότι η σάρκα της παράστασης, δηλαδή η αρχαία ελληνική γλώσσα, ζούσε. Ότι τα κείμενα έφερναν ζωή μέσα τους.

Από την άλλη μεριά η σκηνοθεσία είχε αρνηθεί σκηνικά εφέ, στόμφους και ιερατικές πομπές στον λόγο και την κίνηση. Μας διηγήθηκε, απλά, την ιστορία.
Η αντιμετώπιση του έργου στην εξαιρετική απλότητά του από τη μια και η ανάδειξη της σκληρής πλευράς του στους έντονους σχεδόν ανακριτικούς διαλόγους από την άλλη – Να είναι η χρήση του λόγου «στ’ αρχαία» που έκανε πιο αισθητή αυτή την σκληρότητα; - μας αποκάλυψαν την ουσία του έργου.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου που κρατάει και φέτος το ρόλο του Κρέοντα, είχε βρει την ισορροπία ανάμεσα στην αυστηρότητα, την ευθύτητα και την απλότητα του έργου.
Έτσι παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον και μας άρεσε να ξετυλίγεται μπροστά μας μια από τις πιο παλιές ιστορίες του κόσμου που συνεχίζουμε ν’ αγαπάμε και να παραμένει νέα: Η Αντιγόνη. Η απλή ανυπάκουη πολίτις που μπροστά στον αυθαίρετο, άδικο στρατιωτικό νόμο του Κρέοντα που καταργούσε ακόμα και το δικαίωμα των νεκρών στην ταφή, . πιστή στις παραδόσεις της και υπακούοντας μόνο στη συνείδησή της έθαψε τον αδελφό της.

Ένιωσα και κάτι άλλο σ’ εκείνη την παράσταση. Την προσέγγιση της τραγικής ιστορίας της Αντιγόνης με την ιστορία της χώρας μας που ζούμε σήμερα. Ο θίασος μέσα σ’ εκείνο το φυσικό περιβάλλον με το να μας αφηγηθεί μ’ αυτόν τον τρόπο την ιστορίας της Αντιγόνης, ήταν ο ίδιος η Αντιγόνη που έπαιζε τη διαδοχή αδικιών και τρόμου μπροστά στους Κρεόντιους νόμους των μνημονίων .

Σ’ αυτά τα στοιχεία νομίζω βρισκόταν η επιτυχία της παράστασης.
Ήταν κάτι περισσότερο από μια αληθινή επικοινωνία. Ήταν μια συμβίωση. Το επιβεβαίωνε η δυνατή συγκίνηση του κοινού.
Το θέατρο δεν αφήνει ίχνη, μόνο μνήμες. .
.
Το Σάββατο στις 9 Σεπτεμβρίου η παράσταση ξαναρχίζει…
Με συντελεστές:
Σκηνικά – Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού
Μουσική: Χρίστος Θεσσαλονικεύς
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης
Με σειρά εμφάνισης 12 ηθοποιοί
Αντιγόνη: Μαρίτα Βλασσοπούλου
Ισμήνη: Μίνα Καθέρη
Κρέων: Γιάννης Σταματίου
Φύλακας: Γιώργος Φώσκολος
Αίμονας: Μάριος Τσαμαντιώτης
Τειρεσίας: Κώστας Λάσκος
Άγγελος: Παναγιώτης Ξανθόπουλος
ΧΟΡΟΣ
Κορυφαίοι: Γιάννης Γιούλης, Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Μέλη: Ανδρέας Σταθογιαννακόπουλος, Μάριος Τσαμαντιώτης, Κώστας Λάσκος, Χρίστος Θεσσαλονικεύς

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6947970172

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στα αρχαία ελληνικά με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά επαναλαμβάνεται φέτος στο Κτήμα του Θοδωρή Αρβανίτη Σάββατο 9, Κυριακή 10, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ από το Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου.
Κάντε τη διαδρομή για την παρακολούθηση της Αντιγόνης, προορισμό. Ο θίασος και ο οικοδεσπότης του κτήματος θα σας υποδεχτούν με τις καλύτερες συνθήκες. Θα σας οδηγήσουν να περιπλανηθείτε στο Κτήμα και να ενημερωθείτε πάνω στις βιολογικές καλλιέργειες. Η παρακολούθηση της παράστασης θα είναι συγχρόνως και μια γευστική απόλαυση. Ένα γεύμα με βιολογικά προϊόντα τού κτήματος και άφθονο κρασί  θα μας περιμένει μετά την παράσταση όχι μόνο για να κουβεντιάσουμε με τον θίασο αλλά και να περάσουμε ευχάριστα.  Ξαναβρίσκουμε τις μέρες τού αρχαίου θεάτρου…
Συντελεστές της παράστασης

Σκηνικά – Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού
Μουσική: Χρίστος Θεσσαλονικεύς
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης
Με σειρά εμφάνισης 12 ηθοποιοί
Αντιγόνη:  Μαρίτα Βλασσοπούλου
Ισμήνη:  Μίνα Καθέρη
Κρέων:  Γιάννης Σταματίου
Φύλακας:  Γιώργος Φώσκολος
Αίμονας:  Μάριος Τσαμαντιώτης
Τειρεσίας:   Κώστας Λάσκος
Άγγελος:  Παναγιώτης Ξανθόπουλος
Ευρυδίκη: Χάρις Συμεωνίδου
Εξάγγελος: Στάθης Τσιτσιγκρώνης
ΧΟΡΟΣ
Κορυφαίοι: Γιάννης Γιούλης, Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Μέλη: Ανδρέας Σταθογιαννόπουλος, Μάριος Τσαμαντιώτης, Κώστας Λάσκος,
Χρίστος Θεσσαλονικεύς
 Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ(συμπεριλαμβάνεται φαγητό και κρασί).
Κρατήσεις θέσεων στο τηλ: 6947970172
(Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες και για να ξέρουμε πόσο θα μαγειρέψουμε…!)

Για να έρθετε στο ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ: Παίρνετε την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και στο 27ο χλμ. στρίβετε δεξιά προς ΄Αγιο Στέφανο. Μετά από 1 (ένα) χιλιόμετρο υπάρχει πινακίδα που γράφει: ΚΑΛΑΜΟΣ – ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ. Στρίβετε αριστερά, ο δρόμος αυτός λέγεται λεωφόρος ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ. Οδηγείτε στη συνέχεια για 4 (τέσσερα) περίπου χιλιόμετρα ώσπου συναντάτε τα ΦΥΤΩΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και αμέσως μετά τα ΦΥΤΩΡΙΑ ΤΣΑΚΙΡΗ. Εκεί ακριβώς θα στρίψετε δεξιά στην οδό ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ (προσοχή η οδός Γεωργίου Τσακίρη από ένα σημείο και μετά είναι χωματόδρομος). Σε 900 μέτρα είναι το ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".