Είδαμε και προτείνουμε: ΚΕΛΛΥ της Βασιλικής Βλάχου
ΚΕΛΛΥ της Βασιλικής Βλάχου
Θέατρο 104
Η «Κέλλυ» της Βασιλικής Βλάχου αποτελεί ένα σύγχρονο έργο που καταφέρνει να μιλήσει με τόλμη, χιούμορ και συγκίνηση για τη διαμόρφωση της γυναικείας ταυτότητας μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο αντιφάσεις. Πρόκειται για μια κωμικοτραγική αφήγηση που δεν φοβάται να αυτοσαρκαστεί, να εκτεθεί και να αγγίξει ευαίσθητες χορδές, μετατρέποντας το προσωπικό βίωμα σε συλλογική εμπειρία.
Η δραματουργία ακολουθεί την πορεία της Κέλλυ από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση, μέσα από θραύσματα μνήμης, σκηνές καθημερινότητας και έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις. Το έργο δεν ενδιαφέρεται για μια γραμμική αφήγηση• αντίθετα, δομείται σαν ένα μωσαϊκό εμπειριών που αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η ταυτότητα: αποσπασματικά, αμφίθυμα και συχνά αντιφατικά. Η ηρωίδα στέκεται άλλοτε ως αφηγήτρια και άλλοτε ως παρατηρήτρια της ίδιας της ζωής της, δημιουργώντας μια διαρκή απόσταση που γεννά ένα πικρό πολλές φορές χιούμορ.
Η γραφή της Βλάχου είναι άμεση και ταυτόχρονα τρυφερή. Το χιούμορ λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας αλλά και αποκάλυψης, φωτίζοντας σκληρές αλήθειες για τις κοινωνικές προσδοκίες, τις οικογενειακές σχέσεις, τις έμφυλες ταυτότητες και τις κοινωνικές νόρμες. Οι κωμικές στιγμές δεν αποδυναμώνουν το δράμα· αντίθετα, το εντείνουν, καθώς προκύπτουν οργανικά από την αναγνωρίσιμη καθημερινότητα των χαρακτήρων.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του έργου είναι η πολυφωνία του. Οι χαρακτήρες —πραγματικοί ή συμβολικοί— λειτουργούν ως καθρέφτες διαφορετικών γενεών και στάσεων ζωής, επιτρέποντας στο κοινό να αναγνωρίσει τον εαυτό του ανεξαρτήτως ηλικίας. Η «Κέλλυ» απευθύνεται εξίσου σουτς σύγχρονους νέους, στους γονείς και στους παππούδες, αποδεικνύοντας ότι η ενηλικίωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός αλλά μια διαρκής, συχνά επώδυνη, διαδικασία.
Τελικά, η «Κέλλυ» είναι ένα έργο σύγχρονο, ειλικρινές και βαθιά ανθρώπινο, που συνδυάζει την ψυχαγωγία με ουσιαστικό κοινωνικό προβληματισμό, αφήνοντας στον θεατή μια αίσθηση ταύτισης και αναγνώρισης — και ίσως μια γλυκόπικρη παρηγοριά.
Μαρία Κουμαριανού

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου