🎒Πρώτη μέρα στο σχολείο;

 

Το πρώτο κουδούνι χτυπά και τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία. Αλλά αυτή η επιστροφή μόνο εύκολη δεν είναι. Ειδικά, όταν πρόκειται για την πρώτη δημοτικού!

Όλοι και όλες έχουμε από μια ιστορία να θυμηθούμε με τα έντονα συναισθήματα που νιώσαμε: Αγωνία. Φόβος. Αμφιβολία. Προσμονή. Ενθουσιασμός.

Ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας σε αυτή την προσαρμογή. Υπάρχουν παιδιά που είναι περισσότερο εσωστρεφή, παιδιά πιο ντροπαλά, ίσως και πιο αγχωμένα, για τα οποία οι πρώτες μέρες στο σχολείο μπορεί να φτάσουν να είναι εφιάλτης.

Ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία μας για να τα βοηθήσουμε είναι τα βιβλία και η συζήτηση που προκύπτει μέσα από αυτά.


Παρακάτω θα βρείτε πέντε παιδικά βιβλία για τις πρώτες μέρες στο σχολείο ή και γενικότερα την επιστροφή στις τάξεις.

Από τη Χριστίνα Κωνσταντουδάκη σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού

Eίμαι μια μικρή κουβέρτα και έχω πάνω μου έναν τεράστιο ήλιο με πλανήτες!
Ο Σταύρος με αγαπάει πολύ και με παίρνει παντού μαζί του, ακόμα και στο σχολείο!
Μόνο που… κρύβεται από πίσω μου όταν του μιλούν.

Όταν όμως τα παιδιά θα παίξουν ένα παιχνίδι στην τάξη, ο Σταύρος θα μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα του διαστήματος με πολλούς φίλους!

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ
Παιδικό βιβλίο, Η Τελεία

Κυκλοφορεί σε νέα αναθεωρημένη έκδοση σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου.

«Φτιάξε κάτι… Έστω μια τελεία… κι ό,τι βγει…»

Η Λία λέει πως δεν μπορεί να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη. Ξέρει πως όλοι κρύβουμε μέσα μας μια σπίθα δημιουργίας και πως μια τελεία δεν σημαίνει πάντα ένα τέλος. Μπορεί να σημαίνει και μια αρχή…

Ένα υπέροχο βιβλίο που ενθαρρύνει τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Μέσω της τρυφερής αυτής ιστορίας αναδεικνύεται η αξία της προσπάθειας, αλλά και η σημασία της υποστήριξης που λαμβάνουμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η αγάπη και η αποδοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα μικρά παιδιά, καθώς ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή τους και νιώθουν την απαραίτητη ασφάλεια για να ανακαλύψουν τα ταλέντα και να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους.

H τελεία (πρωτότυπος τίτλος The dot) του Peter Reynolds κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 και, χάρη στα διαχρονικά μηνύματα που κρύβει στις σελίδες του, το έργο παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων, ενώ έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004 από τις εκδόσεις Αίσωπος.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ

Από τη Φρόσω Φωτεινάκη σε εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου

Πώς νιώθει το παιδί που δεν πρόλαβε να μαζέψει ούτε ένα γλυκό από τη σπασμένη πινιάτα;
Πώς αισθάνεται το μόνο παιδί που δεν κάλεσε ο συμμαθητής του στο πάρτι;
Πώς χτυπάει η καρδιά σου όταν γελούν μαζί σου, και πώς όταν παίρνουν τα παιχνίδια σου;

Ένα βιβλίο που καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη στην πρώτη παιδική ηλικία, μαθαίνοντάς μας να δημιουργούμε ασφαλείς και υγιείς σχέσεις.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ

Κείμενο και εικονογράφηση Μαρίνα Γώτη

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Ακόμη…. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες.

Αυτό είπε το μπλε, τεράστιο και λιγομίλητο Γέτι και κέρδισε τις καρδιές χιλιάδων παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών. 

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ

Μερικούς φίλους τους ξέρεις όλη σου τη ζωή. Κάποιοι ζουν πολύ κοντά και άλλοι μακριά. Ορισμένοι από αυτούς σε κάνουν να νιώθεις θάρρος, θυμό ή ζήλια. Και άλλοι σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια. Και το πιο σημαντικό, μερικοί φίλοι εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένεις, όταν τους έχεις πιο πολλή ανάγκη από ποτέ. Αυτοί είναι οι φίλοι που συναντάμε.

Ένα βιβλίο που θα βρει τον δρόμο κατευθείαν για την καρδιά σας. Με παιχνιδιάρικες, γλυκές εικόνες αποτελεί μια γιορτή για τη φιλία σε κάθε της μορφή.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ
Επικοινωνία
Κεντρικά Γραφεία: Αγ. Παρασκευής 40, T.K: 121 32 - Περιστέρι, Tηλ.: 210 3302828, Fax: 210 3300439
Βιβλιοπωλείο Books & Life: Σόλωνος 93-95, 106 78 Αθήνα, Τηλ.: 210 330 07 74

Ακολουθήστε μας
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".