ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»

STEPHAN KEUKELEIRE – TOM DELREUX| ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ

 

Την Δευτέρα  13 Μαΐου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πεδίο, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Stephan Keukeleire και Tom Delreux, με τίτλο «Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νικόλαος Τζιφάκης ,Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σπύρος Μπλαβούκος , Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Ανάλυση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Stephan Keukeleire ,Καθηγητής στην Έδρα Jean Monnet του Leuven International and European Studies Institute (LINES) στο Πανεπιστήµιου του Leuven (KU Leuven, Βέλγιο) και ∆ιευθυντής του προγράµµατος µεταπτυχιακών σπουδών «Master of European Studies: Transnational and Global Perspectives» .

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου: https://shorturl.at/bfuy6

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η τρίτη έκδοση της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία σχολαστικά αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη εκδοχή της δεύτερης έκδοσης του 2014. Λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και της ΕΕ εν γένει, όπως και τις πολλές ακαδημαϊκές μελέτες που έχουν εκδοθεί έως τις αρχές του 2021. Σε σύγκριση με τη δεύτερη έκδοση, συζητά και αναλύει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία των κρίσεων που έπληξαν την ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία (την οικονομική κρίση, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, την κρίση του Brexit και την πανδημία της COVID-19), αλλά και τις αλλαγές στην ισορροπία ισχύος και την αυξανόμενη αβεβαιότητα, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο επίπεδο της γειτονιάς της ΕΕ. Όλα τα κεφάλαια έχουν επικαιροποιηθεί σχετικά με αυτά τα ζητήματα, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες εξελίξεις στην Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας κατά την περίοδο της Προεδρίας Τραμπ αλλά και μετά από αυτήν, αλλά και υπό το φως του Brexit. Επίσης ελήφθησαν υπόψη οι καινοτομίες που εισήχθησαν στο θεσμικό πλαίσιο και στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27, και η αυξανόμενη σημασία της μεταναστευτικής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Επειδή η συγγραφή του βιβλίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το γεγονός αυτό, από τη μια μεριά, καθιστά ορισμένα παρατιθέμενα στοιχεία ξεπερασμένα από την ταχύτητα των εξελίξεων, ωστόσο, από την άλλη, δείχνει την τεράστια δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αντιδρώντας σε εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες κινητοποίησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό ο αναγνώστης να εξοικειώνεται με αναλυτικά εργαλεία που θα του επιτρέψουν να διαχειριστεί την ταχύτητα και το εύρος των αλλαγών. Μολονότι ο αναγνώστης δεν θα βρει μια ανάλυση των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών, η μελέτη και η έκδοση στα ελληνικά του πονήματος των Keukeleire & Delreux ίσως παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δύο συγγραφείς εξηγούν περίτεχνα και εις βάθος τη θεσμική λειτουργία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, και αναλύουν διεξοδικά τις μεταβλητές που διαχρονικά καθορίζουν το πλαίσιο, τα μέσα και τις δυνατότητες επιρροής της Ένωσης στις διεθνείς υποθέσεις. Βασίζουν, δε, την ανάλυση των θεσμικών διαδικασιών παραγωγής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε στέρεες θεωρητικές βάσεις, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ, με τη διευρυμένη εννοιολόγηση της «εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ» που υιοθετούν.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Ο Stephan Keukeleire είναι Καθηγητής στην Έδρα Jean Monnet του Leuven International and European Studies Institute (LINES) στο Πανεπιστήµιου του Leuven (KU Leuven, Βέλγιο) και ∆ιευθυντής του προγράµµατος µεταπτυχιακών σπουδών «Master of European Studies: Transnational and Global Perspectives» στο ίδιο Πανεπι­στήµιο.

Ο Tom Delreux είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Institut de Sciences Politiques Louvain-Europe (ISPOLE), στο Πανεπιστήµιο του Louvain (Louvain-la-Neuve, Βέλγιο) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Bruges, Βέλγιο).

 

ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ

Ο Νικόλαος Τζιφάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μελέτες του έχουν, μεταξύ άλλων, δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά όπως: Cambridge Review of International Affairs, Conflict, Security & Development, Ethnopolitics, European Foreign Affairs Review, Global Society, International Journal και Problems of Post-Communism. Το 2008 του απονεμήθηκε το Marcel Cadieux Distinguished Writing Award για το άρθρο που συνέγραψε με τον καθηγητή Αστέρη Χουλιάρα και δημοσιεύτηκε στη διεθνή επιθεώρηση International Journal.

Ο Σπύρος Μπλαβούκος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Ανάλυση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Essex του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Διδακτορική Διατριβή του είχε ως θέμα τη διαδικασία διαμόρφωσης των ελληνικών θέσεων στις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις αυτές. Είναι Διευθυντής του Δικτύου Αριστείας Jean Monnet για τις σχέσεις της ΕΕ με τον ΟΗΕ και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".