ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | «ΜΕΘΟΔΟΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ» | ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«ΜΕΘΟΔΟΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ» | ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ

 


Την Τρίτη 21 Μαΐου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσειςΠαρισιάνου διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου τουΙορδάνη Καλέση, με τίτλο «Μέθοδος, Πρακτικό εγχειρίδιο της υποκριτικής τέχνης».

 

Ομιλητές:

Βασίλης Τσικάρας, σκηνοθέτης – σεναριογράφος

Σταμάτης Στάμογλου, ηθοποιός – σκηνοθέτης

Ιορδάνης Καλέσης, ηθοποιός – συγγραφέας

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

Link βιβλίου: https://shorturl.at/kvyF4

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η υποκριτική τέχνη δεν μπορεί να μπει σε πλαίσια και κανόνες και ότι περισσότερο αποτελεί ένα έμφυτο ταλέντο ορισμένων ανθρώπων. "Ή το έχεις ή δεν το έχεις", έχουμε πολλές φορές ακούσει να λένε κάποιοι χαρακτηριστικά. Είναι όμως έτσι τελικά;
Ο Αριστοτέλης στο έργο του "Περί ποιητικής" δίνει τον εξής ορισμό της τραγωδίας: "έστιν ούν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω χωρίς εκάστω των ειδών εν τοις μορίοις, δρώντων και ου δι' απαγγελίας, δι' ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν".
Αντίθετα για τον Πλάτωνα, η τραγωδία αποτελούσε "μίμηση της μίμησης" και για τον λόγο αυτό ξέφευγε από την πραγματικότητα.
Από τότε μέχρι σήμερα η τέχνη του θεάτρου όχι μόνο έχει κρατηθεί ζωντανή ανά τους αιώνες αλλά έχει εξελιχθεί και αναπτυχθεί κερδίζοντας την καρδιά χιλιάδων καλλιτεχνών και θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο και διδάσκεται πλέον σε ανώτατο επίπεδο.
Από τη γέννηση της τραγωδίας, την αρχαία και ρωμαϊκή κωμωδία, το αστικό και θρησκευτικό δράμα, το ελισαβετιανό θέατρο με τα έργα του Σαίξπηρ και του Μάρλοου, μέχρι το επικό θέατρο του Μπρεχτ, το ηθικό δράμα, το θέατρο του παραλόγου, της επινόησης, το θέατρο της σκληρότητας, τη φάρσα, τη σάτιρα και το θέατρο ντοκουμέντο, η τέχνη της υποκριτικής, ο τρόπος δηλαδή που οι ηθοποιοί φτάνουν μέσα από τις δοκιμές να υποδύονται τους ρόλους τους ενώπιον των θεατών, αποτελεί τη σπουδαιότερη -κατά κοινή ομολογία- ζωτική λειτουργία της δραματικής τέχνης. Θέατρο χωρίς ηθοποιούς δεν υφίσταται.
Το δοκίμιο αυτό ας σταθεί δίπλα τους στη σημαντική και επίπονη προσπάθειά τους να ασκήσουν με τρόπο άξιο την τέχνη τους.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ιορδάνης Καλέσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε δημοσιογραφία. Εργάστηκε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά της πόλης, ως ρεπόρτερ, συντάκτης και εκφωνητής ειδήσεων, γρήγορα όμως τον κέρδισε το θέατρο.

Στην Αθήνα, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή «Ίασμος» - Βασίλης Διαμαντόπουλος το 2003 και κατόπιν παρακολούθησε σεμινάρια με καταξιωμένους δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός σε παραστάσεις διαφόρων ειδών θεάτρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κωμωδία και στο θέατρο για παιδιά.

Από το 2017 είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θιάσου «Πλώρη» των Εκδόσεων Παρισιάνου, με πλήθος παρουσιάσεων δραματοποιημένων ιστοριών, σε βιβλιοπωλεία, παιδικούς σταθμούς, δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, βασισμένων αποκλειστικά στα παιδικά βιβλία των Εκδόσεων Παρισιάνου.

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".