ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«ΝΤΑΛΓΚΑ ΝΤΑΛΓΚΑ (ΚΥΜΑΤΑ ΚΥΜΑΤΑ)» | ΣΟΦΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ

 ΕΚΔΟΣΕΙΣ HIPPASUS | «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» | Δρ. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΗΣ


 

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Hippasus, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Ιορδανίδου  με τίτλο «Νταλγκά Νταλγκά (Κύματα Κύματα)». Η ομολογία Τούρκου αξιωματικού του Αττίλα για τη δεύτερη εισβολή στην Κύπρο. Παρουσίάζουν επίσης και τα βιβλίο του Δρ Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη με τίτλο « Δημήτρης Ψαθάς Ο Πόντιος Χρονογράφος και η Γη της Κύπρου».

 

Οι συντελεστές της εκδήλωσης υπογραμμίζουν τη σημασία των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή και διαίρεση της Κύπρου.

 

Χαιρετισμοί:

Στέλιος Αγγελούδης ,Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη

εκ μέρους του Ιανού ο Νίκος Καρατζάς, και

εκ μέρους του Εκδοτικού Οίκου η Ήρα Ιωάννου Αιμιλιανίδου.

 

Ομιλητές:

Στέλιος Περράκης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος 

 

Συντονίζει: ο δημοσιογράφος Στέφανος Δαμιανίδης

 

 

Στην εκδήλωση θα προβληθεί, παράλληλα, και σύντομο βίντεο για τις πρωτοβουλίες και δράσεις του εκδοτικού οίκου στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου από την εισβολή της Τουρκίας στο νησί το 1974.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Νταλγκά Νταλγκά (Κύματα Κύματα)σε νέα αναθεωρημένη έκδοση, της δημοσιογράφου Σοφίας Ιορδανίδου. Στις σελίδες του βιβλίου, ο Δρ. Γιαλτσίν Κιουτσούκ, αξιωματικός του Αττίλα, ομολογεί, με κάθε λεπτομέρεια, άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής: σφαγές αμάχων, βιασμούς, πλιάτσικα, κ.α. Οι προσωπικές αποκαλύψεις του Τούρκου αξιωματικούμας επιτρέπουν να αποκρυπτογραφήσουμε τις τότε πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, να κατανοήσουμε τα κίνητρα της Άγκυρας, ενώ μέχρι σήμερα, η Τουρκία συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη για τα παραπάνω εγκλήματα πολέμου.Το βιβλίο Νταλγκά – Νταλγκά της Σοφίας Ιορδανίδου είναι μια σημαντική και πολυεπίπεδη συμβολή στη βιβλιογραφία για το Κυπριακό και τις δημοσιογραφικές σπουδές.Στις σελίδες του, ο Δρ. Γιαλτσίν Κιουτσούκ, αξιωματικός του Αττίλα, παραθέτει, με κάθε λεπτομέρεια, άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής: σφαγές αμάχων, βιασμούς, πλιάτσικα, κ.α. Οι προσωπικές μαρτυρίες του Τούρκου αξιωματικού δείχνουν ότι η Τουρκία παραμένει εκτεθειμένη για εγκλήματα πολέμου.

Η ίδια, η αντιφατική προσωπικότητα του πρωταγωνιστή, καθώς συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας του, πρωτοστατώντας σε διαμαρτυρίες ενάντια στη χούντα, ενώ είναι διανοούμενος με σημαντική παραγωγή και ανεξαρτησία, μας επιτρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Κυρίως, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Ο τρόπος, με τον οποίο εντάσσει την Κύπρο στις εξελίξεις της γειτονικής χώρας και τις φιλοδοξίες της τουρκικής ελίτ, διευρύνει τον τρόπο σκέψης μας, προσθέτοντας άγνωστες, αλλά σημαντικές μεταβλητές. Διευκολύνει, έτσι, την κατανόηση των κινήτρων της Άγκυρας.Το βιβλίο Νταλγκά – Νταλγκά αποτελεί, παράλληλα, και μια ξεχωριστή συμβολή στις δημοσιογραφικές σπουδές. Η συγγραφέας Σοφία Ιορδανίδου, με ένα πλούσιο και πρωτότυπο βιογραφικό, που συνδυάζει τόσο τη θεωρητική διερεύνηση όσο και την επαγγελματική εμπειρία, χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη γραφής που, από κοινού και «χωρίς κραδασμούς», υπηρετούν την αφήγηση του Δρ. Γιαλτσίν Κιουτσούκ. Η μοναδικότητα του βιβλίου έγκειται στην αυθεντικότητά του, καθώς αποτελεί μια αποκαλυπτική μαρτυρία – κατάθεση ψυχής, που καταγράφεται και μεταφέρεται με τη συγκατάθεση του Τούρκου αξιωματικού, πληρώντας όλες τις απαιτήσεις της δημοσιογραφίας υψηλών απαιτήσεων. Στην αναλυτικότητα και πληρότητά του, αλλά και τη δυνατότητα κατανόησής του, συνέβαλε αποφασιστικότατα η βαθιά γνώση εκ μέρους της Σοφίας Ιορδανίδου, όχι μόνο των τραγικών γεγονότων που σημάδεψαν το νησί, αλλά και των στυλ γραφής, τα οποία χρησιμοποιεί με ασυνήθιστη ευκολία.

 

Δημήτρης Ψαθάς. Ο Πόντιος Χρονογράφος και η Γη της Κύπρου, του δικηγόρου και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη. Από τον Φεβρουάριο του 1951, όταν ο Ψαθάς επισκέφθηκε την Κύπρο ως απεσταλμένος της εφημερίδας Τα Νέα, μέχρι και τον θάνατό του, η Κύπρος τον απασχολούσε ανελλιπώς. Δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει ότι το Κυπριακό ήταν το σημαντικότερο εθνικό θέμα και δεν έπαψε ποτέ να το συνδέει με την παράλληλη ιστορία του Πόντου που ήταν και η δική του μητέρα πατρίδα.

Από τον Φεβρουάριο του 1951, όταν ο Ψαθάς επισκέφθηκε την Κύπρο ως απεσταλμένος της εφημερίδας Τα Νέα, μέχρι και τον θάνατό του, η Κύπρος τον απασχολούσε ανελλιπώς. Δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει ότι το Κυπριακό ήταν το σημαντικότερο εθνικό θέμα. Σε αρκετές του πτυχές το Κυπριακό συνιστούσε για τον Ψαθά την παράλληλη ιστορία του Πόντου. Δύο κομμάτια του ελληνισμού που αναζήτησαν μάταια την εθνική τους δικαίωση, χωρίς να τη βρουν, και τα οποία αμφότερα καταστράφηκαν από τα κομματικά πάθη, τις προσωπικές φιλοδοξίες και την τουρκική σκληρότητα. Το 1974 ήταν η υπενθύμιση της καταστροφής που βίωσε ως παιδί στον Πόντο, μιας καταστροφής που τον συγκλόνισε συθέμελα. Με το ιδιόρρυθμο χιούμορ του και την αδιάλλακτη, μαχητική του δημοσιογραφία, σχολίαζε τακτικότατα το Κυπριακό επί μία εικοσιπενταετία. Η αρθρογραφία του κάλυψε όλα τα μεγάλα γεγονότα της περιόδου που αφορούσαν το κυπριακό ζήτημα, με τον ίδιο να θέτει ως πρωταρχικές τις έννοιες της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας και της αντίστασης, που χαρακτηρίζουν άλλωστε και το σύνολο του έργου του.

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Η Σοφία Ιορδανίδου δίδαξε Δημοσιογραφία και Επικοινωνία σε πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λευκωσίας από το 1985 έως σήμερα. Είναι Πρόεδρος του “Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία” και από το 2011, υπό την ευθύνη της, οργανώθηκε και λειτουργεί στο ΑΠΚΥ το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία». Από το 2013 διετέλεσε υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού «δημοσιογραφία» για 25 τεύχη, ενώ μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη της ιστοσελίδας dimosiografia.com.

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Στρατηγικής Επικοινωνίας. Στη Ν. Υόρκη εργάστηκε στη Φωνή της Αμερικής, διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο, ανταποκρίτρια εφημερίδων στην Ελλάδα και υπεύθυνη για την προεκλογική καμπάνια του Mondale. Στην Αθήνα, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και MEGA, σύμβουλος πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας, σύστησε και διηύθυνε τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του MEGA CHANEL, το πρώτο τηλεοπτικό πρακτορείο στην Ελλάδα, NETNEWS Α.Ε., και την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας ΝΕΤRESULT Ε.Π.Ε.

Σπούδασε Ιταλική και Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο City University of New York (CUNY), απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη Συγκριτική Λογοτεχνία και Θέατρο στο CUNY και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, ολοκληρώνοντας την εργασία «Η πρόσληψη του Πιραντέλλο στην Ελλάδα» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται στη δημοσιογραφία και τη

λειτουργία των Μέσων, καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στην κοινωνία του δικτύου. Στο επίκεντρο της έρευνάς της είναι ακόμη η στρατηγική επικοινωνία και ο Γραμματισμός στα Μέσα.

 

Ο καθηγητής Δρ Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης είναι εν ενεργεία δικηγόρος, καθηγητής δικαίου και κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε εκδότης της Επιθεώρησης Κυπριακού & Ευρωπαϊκού Δικαίου και Πρόε-δρος του Κέντρου Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας. Έχει τιμηθεί για το έργο του με το βραβείο Άννυς Τσάτσου από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου στην Αθήνα. Έχει επίσης διορισθεί ως εξωτερικός νομικός σύμβουλος της Γενικής Εισαγγελίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύριες δημοσιεύσεις του περι-λαμβάνουν: Labour Law in Cyprus (Kluwer, 2016), Κυπριακό Κληρονομικό Δίκαιο (Hippasus, 3η, 2015), Religion and Law in Cyprus (Kluwer, 2nd, 2014), Constitutional Law in Cyprus (Kluwer, 2014), Family and Succession Law in Cyprus (Kluwer, 2012), Το νέο Ευρωπαϊκό Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο των συμβάσεων (2009), Κυπριακό Δίκαιο των Δημοσίων Συμβάσεων (2007), Επαγγελματικό Δίκαιο των Δικηγόρων (2007), Κοινοβουλευτική Ιστορία της Κύπρου 1964-1976 (2007), Η υπέρβαση του Κυπριακού Συντάγματος (2006), Το Κυπριακό Δίκαιο του Γάμου και του Διαζυγίου (2006), Βιβλιογραφία Κυπριακού Δικαίου (2005), Η Κοινοβουλευτική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο (2003).

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".