Νίκος Ευθυμιάδης: Ο “Κύκλος” μελετά τη σχέση μας με τον χρόνο και πως οι αισθήσεις μας καθορίζουν τις ενέργειες και τα συναισθήματά μας".

 Νέο βιβλίο: «Κύκλος». Μιλήστε μου για αυτό.

Ο “Κύκλος” είναι μια συλλογή ποιημάτων, που ακολουθεί την προηγούμενή μου συλλογή “Μαύρο Φως”. Το “Μαύρο Φως” ήταν σκοτεινό και λίγο απόκοσμο. Μου δημιουργήθηκε μετά από αυτό η ανάγκη για κάτι διαφορετικό. Άρχισα να γράφω σιγά σιγά και διαπίστωσα, ότι τα νέα ποιήματα συγκροτούσαν ένα νέο κόσμο. Αυτός ο κόσμος αποτέλεσε τον “Κύκλο”. Εδώ θέλησα να δω τη σχέση μας με τον χρόνο και πως οι αισθήσεις μας καθορίζουν τις ενέργειες και τα συναισθήματά μας. Είναι παρόν ο έρωτας, οι σκοτεινές σκέψεις, η ανάγκη για ανατροπή.


 Πως προέκυψε ο τίτλος;

 Ο τίτλος της συλλογής είναι και ο τίτλος ενός από τα ποιήματα, ίσως του πιο επιδραστικού για μένα. Η αλληλεπίδραση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος σε μια περιδίνηση.

 Πρόκειται για κάποιες μικρές ιστορίες που δένουν αρμονικά με εικόνες οπού θα μπορούσαν να ήταν ένα διήγημα. Πώς προέκυψε η επιλογή αυτή με τις εικόνες;

Πάντα σχηματίζονται μέσα μου εικόνες και το κάθε ποίημα αποτελεί περιγραφή μιας εικόνας, που με τη σειρά της είναι απεικόνιση συναισθημάτων. Έχετε δίκιο για τη σύνδεση των ποιημάτων. Το κάθε ποίημα μπορεί να αποτελεί ένα στιγμιότυπο μιας ιστορίας. Όχι όλα βέβαια, αλλά πολλά από αυτά.

 Μία ιστορία σε αυτοτελή επεισόδια οπού κάποια ενώνονται θεματολογικά. θα γράφατε κάποιο διήγημα;

Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να γράψω ένα διήγημα, αλλά έχει τις δυσκολίες του. Ειδικά για μένα, που έχω μάθει να εκφράζομαι ποιητικά, με την έννοια της λιτής και περισσότερο αφηρημένης γλώσσας.

 Πώς μπήκε στη ζωή της η συγγραφή;

 Η συγγραφή αποτελεί τμήμα της ζωής μου από την παιδική ηλικία. Τόσο με τις εκθέσεις στο σχολείο, όσο και με την εκπόνηση επιστημονικών άρθρων, αλλά και της Διπλωματικής και Διδακτορικής διατριβής. Η αγάπη μου επίσης για την ιστορία, την φιλοσοφία και την λογοτεχνία με ώθησε στην έκφραση μέσα από την ποίηση.

 Πως συνδυάζονται το επάγγελμα σας με την ποίηση, δυο διαμέτρου αντίθετα επαγγέλματα;

Η οδοντιατρική δεν είναι λογοτεχνία και σίγουρα όχι ποίηση. Όμως η ζωή δεν είναι μόνο το επάγγελμα. Είναι όλα εκείνα που αγαπάς, όλα εκείνα που είσαι. Αλοίμονο αν κάποιος είναι μονοδιάστατος. Είναι κουραστικό, θλιβερό και βαρετό. Άλλωστε δε νομίζω ότι η ποίηση θα αποτελέσει ποτέ για μένα επάγγελμα.

 Πώς νιώθετε που είστε μέλος των εκδόσεων Θερμαϊκός;

Είμαι τακτικότατος επισκέπτης του Ιανού. Κάθε εβδομάδα είμαι εκεί και αγοράζω βιβλία και για μένα και για τους γιους μου. Θεωρώ ότι είναι ο αξιολογότερος χώρος του βιβλίου. Οι εκδόσεις του είναι προσεγμένες και ποιοτικές. Είναι τιμή για μένα που ο “Κύκλος” εκδόθηκε από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.

 Πως έγινε η επιλογή του εξωφύλλου;

Το εξώφυλλο, όπως και τα έργα στο εσωτερικό του βιβλίου είναι του Τάσου Μαντζαβίνου, ενός ζωγράφου που αγαπώ και εκτιμώ πολύ. Έστειλα τα ποιήματα στον Τάσο Μαντζαβίνο και εντελώς ελεύθερα φιλοτέχνησε τα πάντα. Το αποτέλεσμα είναι 15 εικονογραφημένα ποιήματα και ένα εξώφυλλο, όλα μοναδικά και πανέμορφα.

 Αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς ή ποιητές.

 Τέσσερα Κουαρτέτα του T.S.Eliot, Η Περιφρόνηση και Το ταξίδι στη Ρώμη του Alberto Moravia, Ο Επιβάτης του Cormac McCarthy.

  Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

 Ας ρίξουμε ρυθμούς και ας απολαύσουμε το ταξίδι της ζωής, με τόλμη, με αγάπη και συμπόνια. Η ομορφιά, ο έρωτας, η χαρά και η θλίψη κάνουν κύκλους. Έτσι ήταν πάντα.

 

Tης Αλεξίας Βλάρα, 10/5/2024


📚✨"Κύκλος" ποιητική συλλογή από τον Νίκο Ευθυμιάδη, εκδόσεις Θερμαϊκός 📚✨ Μια ποιητική συλλογή που τολμάει να εξερευνήσει βαθύτατα φιλοσοφικά ερωτήματα μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες. Πώς μετράμε την αξία των πραγμάτων; Πώς εντοπίζουμε το παρελθόν μας στο παρόν και ποια είναι η σχέση μας με το μέλλον; Αυτά τα ερωτήματα οδηγούν τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι σκέψης και αναζήτησης. Οι στίχοι του Ευθυμιάδη αναδεικνύουν τη βαθύτητα της ανθρώπινης ύπαρξης και προσφέρουν μια νέα προοπτική στον αναγνώστη. Η προσωπική αναζήτηση του συγγραφέα και η αυθεντικότητα των ερωτημάτων προσδίδουν μια ιδιαίτερη ένταση στο έργο. Τονίζοντας τη σημασία της σκέψης και της αμφισβήτησης, η ποίηση γίνεται ένα μέσο εξερεύνησης της ανθρώπινης ύπαρξης και της σχέσης μας με τον κόσμο. Η μοναδική οπτικοποίηση των κειμένων από τον ζωγράφο Τάσο Μαντζαβίνο εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη, προσφέροντας μια ακόμα διάσταση στο έργο.


Είναι ένα βιβλίο που συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όσους αναζητούν βαθιές σκέψεις και αναλύσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη και τον κόσμο γύρω μας.



Από τις εκδόσεις Θερμαϊκός κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή του Νίκου Ευθυμιάδη, με τίτλο Κύκλος. Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά εκδοτική του προσπάθεια, «γενεσιουργό υλικό» της οποίας, όπως και ο ίδιος επισημαίνει, είναι κάποια «φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματά» του που μετουσιώθηκαν σε λέξεις. Με τις απαντήσεις σε αυτά να βρίσκονται «κρυμμένες στους στίχους». Τα έργα στο σώμα καθώς και στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι του ζωγράφου Τάσου Μαντζαβίνου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".