Σωτήρης Δούβρης: "Στην Καταπactή μέσα από μια σειρά μαθημάτων, ο υποψήφιος γυμνάζει, εξελίσσει και ακονίζει τα εκφραστικά του μέσα"

 


1)      Η Καταπactή πλέον βοηθάει στην εισαγωγή σε εισαγωγικές εξετάσεις στις δραματικές σχολές, τι πρόκειται να διδάξετε και ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτά;

Αν κάποιο νέο παιδί θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο της υποκριτικής, δυστυχώς πρέπει να περάσει κάποιες εξετάσεις που θα αποδείξουν στην κάθε επιτροπή ότι αξίζει να του δοθεί μια ευκαιρία να σπουδάσει! Όσο και αν ακούγεται περίεργο, αυτή είναι η διαδικασία. Οι υποψήφιοι σπουδαστές πρέπει να δείξουν τη γκάμα των εκφραστικών τους μέσων και της φωνής τους, την ευστροφία, τη θεατρική τους αντίληψη, αλλά και την προσωπικότητά τους.

Στην Καταπactή μέσα από μια σειρά μαθημάτων, ο υποψήφιος γυμνάζει, εξελίσσει και ακονίζει τα εκφραστικά του μέσα. Μαθαίνει την έννοια και την τεράστια σημασία του ρυθμού στην κίνηση και στον λόγο, την αξία της παύσης, της τονικότητας και της απεύθυνσης μεταξύ άλλων. Στόχος είναι να προετοιμάσει μονολόγους που θα αναδεικνύουν την προσωπικότητά του και, ταυτόχρονα, τη διαθεσιμότητά του για εκπαίδευση. Σίγουρα είναι ζητούμενο να φανεί ότι το υλικό που φέρουν είναι εύπλαστο και μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα από τον διδάσκοντα. Ίδια ακριβώς είναι η φιλοσοφία και στο τραγούδι. Ζητούμενο είναι να ειπωθεί σωστά ρυθμικά και τονικά και να φανεί η έκταση και οι φωνητικές δυνατότητες.

Για το θεωρητικό κομμάτι του δεύτερου γύρου των εξετάσεων του Εθνικού, αλλά και κάποιων ιδιωτικών δραματικών σχολών, παρέχεται έντυπο υλικό σε μορφή σημειώσεων, επιμελημένο από τη θεατρολόγο μας.

Εγώ από τη μεριά μου αναλαμβάνω την προετοιμασία των μονολόγων, των ποιημάτων και των αυτοσχεδιασμών. Κύριο μέλημα μου είναι  ο εξεταζόμενος να ξέρει κάθε δευτερόλεπτο της παρουσίασής του ΤΙ κάνει, ΓΙΑΤΙ το κάνει και ΠΩΣ το κάνει. Μόνο έτσι θα έχει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να περάσει στις εξετάσεις.


2)      Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία της Καταπακτής;

Ήταν ένα όνειρό μου από τη δραματική σχολή ακόμα, να ιδρύσω έναν χώρο που θα στεγάσει το πρώτο Theater Academy στην Ελλάδα. Στο εργαστήρι θεάτρου Καταπactή διδάσκονται υποκριτική, θεατρική γραφή, σκηνογραφία-ενδυματολογία και σχεδιασμός θεατρικών φωτισμών. Οι παραστάσεις που ανεβάζουμε στο τέλος της χρονιάς είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των μαθητών όλων των τμημάτων υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους.

3)      Ποιοι είναι οι υπόλοιποι διδάσκοντες; Και τι έχει να δώσει ο καθένας στον κάθε σπουδαστή;

Εκτός από εμένα, στην προετοιμασία συμμετέχει η μεσόφωνος και δασκάλα φωνητικής Λίλιαν Τσατσαρώνη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ταλαντούχα τραγουδίστρια, αλλά και μια πολύ έμπειρη δασκάλα φωνητικής. Διδάσκοντας από το 1997 σε ωδεία και δραματικές σχολές, ξέρει πολύ καλά να καθοδηγήσει μια μη εξασκημένη φωνή στο να ερμηνεύσει ένα τραγούδι χωρίς τη συνοδεία μουσικής, ξεκινώντας από τη σωστή επιλογή του τραγουδιού που θα ταιριάζει απόλυτα στα ιδιαίτερα φωνητικά χαρακτηριστικά του υποψήφιου.

 

 


4)      Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

Οι παραστάσεις των εργαστηρίων της Καταπactής είναι στην τελική ευθεία. Τα τμήματά μας ετοιμάζουν πυρετωδώς τα 4 έργα που θα ανέβουν στις 25 - 26 Ιουνίου και στις 2 – 3 Ιουλίου στον όμορφο χώρο του θεάτρου “Κάτω από τη γέφυρα”.

 

 Tης Αλεξίας Βλάρα, 13/5/2022

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".