Εγκαίνια έκθεσης "#NeapolisAthina: και τώρα και τότε" - Λαμπρή έναρξη για τους εορτασμούς των 60 χρόνων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

                       
   
Εγκαίνια έκθεσης #NeapolisAthina: και τώρα και τότε
Λαμπρή έναρξη για τους εορτασμούς των 60 χρόνων
της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Με εξαιρετική επιτυχία εγκαινιάστηκε χτες, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, η διπλή –ιστορική και εικαστική- έκθεση #NeapolisAthina: και τώρα και τότε που επιμελείται η ιστορικός τέχνης, Λουΐζα Καραπιδάκη. Περισσότεροι από 500 φιλότεχνοι, άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου και κάτοικοι της Νεάπολης, στην έναρξη των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ταξίδεψαν στο ρομαντικό παρελθόν και στο συναρπαστικό πολιτιστικό παρόν της ιστορικής γειτονιάς των Αθηνών.


Η εορταστική εβδομάδα για τα 60 χρόνια της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης συνεχίζεται με το Συνέδριο «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA)  από Παρασκευή 20 έως και Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο της δράσης του Οργανισμού για τη διάσωση της Νεάπολης ως Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας.

«Οι εορτασμοί για τα 60 χρόνια της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης αποτελούν ένα διπλό πείραμα αυτογνωσίας. Ποια είναι η Νεάπολη; Μεγάλο τμήμα της περιοχής διεκδικείται τόσο από τα Εξάρχεια που κάποτε υπαγόντουσαν σε αυτήν όσο και από το Κολωνάκι. Αυτή την έλλειψη συνείδησης ταυτότητας των κατοίκων της Νεάπολης, αλλά και των επισκεπτών της, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με την έκθεση #NeapolisAthina: και τώρα και τότε, με την ιστορική αναδρομή που παρουσιάζεται στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας και με την έκθεση των εικαστικών πουν ζουν ή εργάζονται σήμερα στην περιοχή, για να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ισχυρών πολιτιστικών δεσμών με τους υπόλοιπους δυναμικούς κατοίκους της περιοχής. Το δεύτερο πείραμα αυτογνωσίας επιχειρείται με το Συνέδριο «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα». Πιστεύουμε πως όση περισσότερη συζήτηση γίνεται σε ένα ουδέτερο έδαφος, τόσους περισσότερους μπορούμε να συσπειρώσουμε στο αίτημα της μεταρρύθμισης. Είναι όμως πείραμα κι επειδή υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση: δεν πρόκειται για ένα καθαρά επιστημονικό ή ακαδημαϊκό Συνέδριο με ομιλίες από έδρας παρότι και η επιστημονική επιτροπή και οι 40 ομιλητές που συμμετέχουν σε αυτό είναι διακεκριμένοι γνώστες και διανοούμενοι του χώρου τους. Είναι πειραματικό, επειδή προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα ζωντανό και ζωτικό διάλογο με το υποψιασμένο, αν όχι και ενημερωμένο, κοινό», ανέφερε ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, στην press conference που προηγήθηκε των εγκαινίων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, η τ. Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο τ. Διευθυντής του μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς, ο Διευθυντής της εφημερίδας «Εστία» και Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων», Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, ο ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός Κωνσταντίνος Τζούμας, οι αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης, ο συλλέκτης Θανάσης Μιχαηλίδης, οι εικαστικοί Εδουάρδος Σακαγιάν, Γιάννης Στεφανάκις, Γιάννης Αδαμάκης, Στέφανος Δασκαλάκης, Καλλιρόη Μαρούδα, Μάριος Καμχής, Αλέκος Κυραρίνης, François L’Hotel, Έλενα Παπαδημητρίου, Λέων Μιχαήλ και οι συμμετέχοντες στην έκθεση καλλιτέχνες.

Η έκθεση #NeapolisAthina: και τώρα και τότε  θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

Στο εικαστικό σκέλος της έκθεσης συμμετέχουν οι: Έλενα Ακύλα, Αντώνιος, Χριστιάνα Γαροφαλίδου, Χρήστος Θεοφίλης, Μάρκος Καμπάνης,  Νίκος Κασκούρας, Κυριάκος Κατζουράκης, Θεοδώρα Κοκκίνου, Ανδρέας Κοντέλλης, Βασιλική Κοσκινιώτου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Χρήστος Μαρκίδης, Κωστής Μουδάτσος, Νίκη Μπίσυλλα, Γιώργος Μπουρναζάκης, Αναστασία Μπρισκόλα, Γιώργης Νουκάκης, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Αλέξια Οθωναίου, Μαρία Οικονόμου, Αλεξάνδρα Πατσόγλου, Αριστείδης Πατσόγλου, Χαρά Πιπερίδου, Δάφνη Ρόκου, Αγγελική Σβορώνου, Βέρα Σιατερλή, Κώστας Σιαφάκας, Σοφία Σιμάκη, Άγγελος Σπάρταλης, Ηλίας Χαρίσης και Γιώργος Χατζηελευθερίου Κορδώνης.


Άγγελος Δεληβορριάς, Λουΐζα Καραπιδάκη, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος


Διάρκεια έκθεσης
18 Οκτωβρίου - 16 Δεκεμβρίου 2017
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά
Είσοδος
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών: (210 3680052), www.hau.gr/culture
Συνέδριο «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα»: http://reform.haec.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".