Η μουσικοθεατρική παράσταση «Χιώτη, μάμπο!» στη Σφίγγα από Κυριακή 5 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή


Η μουσικοθεατρική παράσταση «Χιώτη, μάμπο!»
στη μουσική σκηνή Σφίγγα

από Κυριακή 5 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή
για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων




Ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις

...έτσι θα είναι τα Κυριακάτικα απογεύματα από την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στη μουσική σκηνή Σφίγγα, όπου θα ζήσουμε, για πρώτη φορά, όλη τη, μοναδική σε αίγλη και επιτυχία, μουσική διαδρομή του σπουδαιότερου ίσως οργανοπαίχτη λαϊκής μουσικής που γνώρισε ο τόπος μας. Του Μανώλη Χιώτη!

Όλα ξεκινούν στις 21 Μαρτίου του 1921. Το κλάμα ενός μωρού που γίνεται πενιά στο μπουζούκι.
Η ασπρόμαυρη Ελλάδα του ΄20. Η Θεσσαλονίκη του '30, το Ναύπλιο, η Αθήνα του ΄35, η Columbia και οι πρώτες επιτυχίες, ο πόλεμος. Και μετά η ζωή που ξανατραβάει το δρόμο της, το τετράχορδο μπουζούκι, η μεγάλη πορεία του. Μια πορεία γεμάτη επιτυχίες. Οι πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών με σπουδαίους τραγουδιστές της εποχής όπως οι Παγιουμτζής, Καζαντζίδης, Αγγελόπουλος, Μπιθικώτσης, Διονυσίου, Πόλυ Πάνου, Δούκισσα και πολλοί άλλοι.
Και μετά η αποθέωση με τη Μαίρη Λίντα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το χρήμα δεν το λογαριάζω, Πασατέμπος, Εσύ είσαι η αιτία, Τα πεταλάκια, Παρτίδες, Το πλουσιόπαιδο, Η Τελευταία νύχτα (απόψε φίλα με), Θεσσαλονίκη μου, Πολλές  φορές, Σκότωσε με, Αφού το θες, Απότομα, Σβήσε τη φλόγα, Λαός και κολωνάκι, Πάρε με στο τηλέφωνο, Ποτέ δε θέλω πια να ξαναρθείς, Πάρε το δάκρυ μου, Μοιάζεις και συ σαν θάλασσα, Περασμένες μου αγάπες και τόσα άλλα .
«Έβαλε το μπουζούκι στα σαλόνια» γράφουν οι εφημερίδες της εποχής. Το πρώτο «κοσμικό κέντρο» της Αθήνας. Το κέντρο διασκέδασης που ο ίδιος δημιούργησε, το "Pigals”. Η χρυσή δεκαετία του ΄60.Οι συνεργασίες με το Μίκη Θεοδωράκη και το Μάνο Χατζιδάκι.
Η μουσική παράσταση "Χιώτη, μάμπο" ανεβαίνει σε κείμενα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, ενορχήστρωση του Γιώργου Κωνσταντινίδη και με μουσικό σύμβουλο τον Στέλιο Τζανετή. Επιθυμία τους, μέσα από μια μουσική παράσταση, να αποτυπώσουν στην ιστορία, το έργο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Μανώλη Χιώτη, ανασύροντας στην επιφάνεια γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της καριέρας του. Κυρίως, σε παράλληλη συνομιλία με την ιστορία της Ελλάδας,  την εποχή που ο Χιώτης μεσουράνησε. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει γνωστό το έργο του στους νέους αλλά και οι παλαιότεροι να θυμηθούν και να τραγουδήσουν ξανά τα τραγούδια του. 


Παίζουν και τραγουδούν οι Αλίκη Ζαχαροπούλου, Νικόλας Παπακωνσταντίνου και Ελεάννα Φινοκαλιώτη καθώς και οι μικροί (σε εναλλαγή) Κωνσταντίνος Καρεκλάς και Δημήτρης  
Παίζουν οι μουσικοί Στέλιος Τζανετής στο μπουζούκι, Γιώργος Κωνσταντινίδης στο βιολί και στα πλήκτρα και Κωνσταντίνος Ζέρβας στα κρουστά.
Συντελεστές:
Κείμενα - σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης
Μουσική έρευνα - επιμέλεια: Στέλιος Τζανετής
Ενορχήστρωση: Γιώργος Κωνσταντινίδης 
Κοστούμια: Ελίνα  Δράκου
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος


Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
sfigamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισόδου: 15 ευρώ με μπύρα ή κρασί


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς