Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, του συγγραφέα William H. McNeill


WILLIAM H. McNEILL

Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πρόλογος: Στάθης Ν. Καλύβας
Επίμετρο: Θάνος Βερέμης
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς 

Σύγχρονη Ιστορία
Διεύθυνση Σειράς: Κωνσταντίνα Μπότσιου

Σελίδες: 400 · Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-759-4 · Τιμή: 17,99 €



Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, αποτελεί ένα εμβληματικό βιβλίο του William McNeill, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος έζησε για ένα διάστημα στην Ελλάδα, ανέπτυξε έναν ιδιαίτερο δεσμό μαζί της και εντέλει θέλησε να ερμηνεύσει τη μεταπολεμική ιστορία της.

«Η ικανότητά του να περνάει από τη μεγάλη εικόνα της ανθρώπινης ιστορίας στη λεπτομέρεια της ελληνικής περίπτωσης, από «το καθολικό στο μοναδικό» όπως το θέτει ο ίδιος, είναι πραγματικά θαυμαστή και σπάνια. Εκεί φρονώ πως βρίσκεται η ουσία της οπτικής που κομίζει ο Μακνίλ» σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Στάθης Ν. Καλύβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale.

Εκκινώντας την αφήγησή του λίγο πριν το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και ολοκληρώνοντάς την το 1977, ο βραβευμένος με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ McNeill πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την πορεία της χώρας προς τον εκσυγχρονισμό. Εμφύλιος, Ανασυγκρότηση, το νέο διεθνές σκηνικό, η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη, διαμορφώνουν το χρονολογικό πλαίσιο της μελέτης του καθηγητή η οποία ξεχωρίζει για τη δυνατότητά της να παραθέτει τα ιστορικά στοιχεία υπό το πρίσμα της κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής προσέγγισης δίνοντας έμφαση στο κλίμα, τη γεωγραφία, την παράδοση και την ελληνική ιδιοσυγκρασία.

Η «οικολογική» ερμηνευτική προσέγγιση, η εξέταση της σχέσης ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα, η διαμόρφωση ιδεολογίας βάσει της δυνατότητας ενός τόπου να θρέψει τον πληθυσμό της και η παρουσίαση του πως πραγματοποιήθηκε η αστικοποίηση στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70, αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που καθιστούν το βιβλίο Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ένα από τα θεμελιώδη αναγνώσματα για τη νεοελληνική ιστορία.

Την ελληνική έκδοση του βιβλίου συνοδεύει και επίμετρο του Θάνου Βερέμη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα εκτενές πορτρέτο του ιστορικού William H. McNeill μπορείτε να βρείτε εδώ: https://goo.gl/tMTBLa

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, με διευθύντρια την καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου. Η σειρά περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Τα βιβλία της σειράς παρουσιάζουν ποικιλία θεμάτων και απόψεων με κοινό παρονομαστή τη σημαντική διαχρονική επιρροή τους στην επιστήμη και την κοινωνία. Σημερινές αναζητήσεις βρίσκουν σημεία επαφής με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο. Η σειρά αναδεικνύει την ιστορία σαν ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

Ο συγγραφέας
Ο William H. McNeill (1917-2016) ήταν Καναδοαµερικανός ιστορικός, συγγραφέας πολλών βιβλίων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου επί 40 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό και επίσης ως βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος στις εξόριστες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας στο Κάιρο. Θεωρείται ένας από τους πιο πολυμαθείς ιστορικούς, µε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την παγκόσμια ματιά πάνω στην Ιστορία: ο Μακνίλ πίστευε ότι την ιστορική αλήθεια την προσεγγίζεις όχι απαριθμώντας λεπτομερώς τα γεγονότα, αλλά ότι αντίθετα «η αλήθεια βρίσκεται στον μύθο, στη γενικευμένη αφήγηση που στρέφει την προσοχή στα κοινά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στην πολυσύνθετη πραγματικότητα, αγνοώντας τις ασήμαντες διαφορές στις λεπτομέρειες». Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία και έχει βραβευτεί µε το National Book Award των Ηνωµένων Πολιτειών, καθώς και µε το National Humanities Medal από τον πρόεδρο Μπαράκ Οµπάµα το 2010.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς