Ο Νίκος Γιαλελής μιλάει στο Open Mind


Ο Νίκος Γιαλελής μιλάει στο Open Mind μεταξύ άλλων για την νέα παράσταση: “Dostoyevskaya metro station”, την αγάπη του για την υποκριτική, τα μελλοντικά του σχέδια και διάφορα ακόμα...


 “Dostoyevskaya metro station”, νέα παράσταση, τι πραγματεύεται η παράστασή σας;

Η παράσταση αποτελει μια σύνθεση υλικού απο τέσσερα διηγήματα του Φ. Μ. Ντοστογέφσκι: "Μπαμπόκ", "Μια αισχρή ιστορία", "Ο Κροκόδειλος" και "Το Όνειρο ενός γελοίου". Με τη βοήθεια της απίστευτα διεισδυτικης του ματιάς πανω στην εποχή του, η οποία κυοφορούσε τη δική μας, και με όχημα το χιούμορ του προσπαθούμε να μιλήσουμε, η καλύτερα να διαδηλωςουμε με τα όπλα που το θέατρο δίνει, για αυτο που συμβαίνει σήμερα γύρω μας.

 Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Με τη σκηνοθέτη της παράστασης Ελένη Μποζά θα είναι η τέταρτη φορά που συνεργαζόμαστε κ ειναι μεγάλη η χαρά, για τέταρτη φορά. Προκειται για μια παράσταση την οποία επεξεργαζόμαστε απο πέρσι και στην οποία εχω την τεράστια χαρά να μοιράζομαι τη σκηνη με τέσσερις πρωην μαθητές μας και νυν αποφοίτους της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, της οποίας η Ελένη υπήρξε η πρώτη διευθύντρια σπουδών ως το 2016.

 Τι μηνύματα θέλετε να δώσετε μέσα από αυτήν την παράσταση;

Δεν θα θέλαμε να υποδείξουμε στους θεατές τι να σκεφτούν... Αλλα αν καταφέρναμε να αναρωτηθούμε μαζι τους γι αυτο που συμβαίνει γύρω μας, σε ολους μας, και να γελάσουμε μ αυτο παρέα, να μοιραστούμε λιγο απο το βάρος που τούτη η εποχή ρίχνει πανω στον καθένα μας, ιςως παμε όλοι στα σπίτια μας πιο χαρούμενοι μετα απο αυτη την παράσταση. Νομίζω οτι αυτο ειναι ηδη ένας φιλόδοξος στόχος.

 Ένας περίεργος, ιδιαίτερος τίτλος, τι υποδηλώνει;

Ο τίτλος εμπνέεται απο τους σταθμούς του μετρό που φέρουν το όνομα του Ντοστογιεφσκι σε Μόσχα και Αγ. Πετρούπολη. Περιμένουμε λοιπόν στην αποβάθρα ενός σταθμου (που εχει το ονομα ενός συγγραφέα-σταθμού)...Τα υπόλοιπα ειναι έκπληξη!

 Διδάσκεται και υποκριτική και αυτοσχεδιασμό. Τι είναι αυτό που θα μάθει κάποιος από εσάς;

Δε γνωρίζω τι θα μάθει κανεις τελικά, αυτο ειναι συχνά έξω απο τη δυνατότητα ελέγχου εκείνου που διδαςκει. Γνωρίζω όμως τι θα ήθελα να μάθει: οτι η υποκριτική και η μεταφυσική μάλλον ειναι πολυ μακρινές μεταξύ τους έννοιες κι οτι ένας ηθοποιός ειναι κάτι παραπάνω απο επιδέξιος εκτελεστής "ιδεών" ξένων προς αυτον, αλλα ένας συνειδητος καλλιτέχνης-δημιουργός του οποίου η δουλειά δεν τελειώνει στη σκηνη αλλα αφορά σ ολόκληρη την ύπαρξη του.

 Έχοντας συνεργαστεί με πολλούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, έχετε ξεχωρίσει κάποια συνεργασία;

Οχι, ειναι όλες πολύτιμες αναμνήσεις για μενα, με ολα τα θετικά και τα αρνητικά τους.

 Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Αυτο τον καιρο παίζω σε μια ακόμα παράσταση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, την "Τομή" της Πάμελα Κάρτερ σε μετάφραση-σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά και την άνοιξη θα συνεργαστώ εκ νέου με την Ελένη Μποζά στην παράσταση "Ενας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ" για το Εθνικό Θέατρο και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.


ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Dostoyevskaya metro station*
Βασισμένο σε 4 διηγήματα του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Μποζά

Πρεμιέρα: Τετάρτη 1η Νοεμβρίου


«Dostoyevskaya Metro Station», η Ελένη Μποζά σκηνοθετεί τέσσερα διηγήματα του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας από την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία σκηνική σύνθεση, το κείμενο της οποίας προκύπτει από τη δραματουργική επεξεργασία των διηγημάτων της ώριμης περιόδου του συγγραφέα: «Μια αισχρή ιστορία», «Κροκόδειλος», «Μπαμπόκ», «Το όνειρο ενός γελοίου».


Ο Φ. Μ. Ντοστογίεφσκι αποτελεί για άλλη μια φορά πηγή έμπνευσης για την Ελένη Μποζά, μετά την εξαιρετική παράσταση «Με αφορμή το χιόνι που λιώνει» που ανέβηκε από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού το 2004.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδος
Σε μία εμφανώς μεταβατική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, εν αναμονή της επερχόμενης δυστοπικής πραγματικότητας που προκαλεί στα άκρα την ανθρώπινη ύπαρξη, πέντε ηθοποιοί με όχημα το αιχμηρό χιούμορ του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι, διαπραγματεύονται τη σύνδεση του χθες με το σήμερα, ατενίζοντας το αύριο κατάματα. Χρησιμοποιώντας θραύσματα από το συγκεκριμένο υλικό, οι ηθοποιοί της παράστασης διαδηλώνουν με χιούμορ τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από τη σύγχρονη ρευστή μετανεωτερική πραγματικότητα»


Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Μποζά
Εικαστική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης – Ελένη Μποζά
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Γκότση

Το κείμενο της παράστασης είναι βασισμένο στην μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ
Ερμηνεύουν: Νίκος Γιαλελής, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Ελένη Ανδρικοπούλου, Κώστας Κουτρουμπής, Χάρης Μπαλασόπουλος


*Σημείωση: Ο συμβολικός τίτλος της παράστασης αντλείται από τον ομώνυμο σταθμό του μετρό της Ρωσίας που άνοιξε το 2010 και κοσμείται με έργα που απεικονίζουν σκηνές από τα έργα του Ντοστογιέφσκι.


INFO:
Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2114117878

Παραστάσεις:
Από 1η Νοεμβρίου
Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21.00

Διάρκεια:
1 ώρα 40΄

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 12 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ
Άνεργοι & Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση:
Viva.gr, 11876, Seven SpotsReloadMedia Markt, Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα.grViva Kiosk Σύνταγμα

Επικοινωνία-προβολή στα ΜΜΕ
Ανζελίκα Καψαμπέλη  |akapsamb@gmail.com
Έλενα Γρίβα| elena_griva@yahoo.com


Της Αλεξίας Βλάρα, 28/10/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς