Η Κατερίνα Ανδριανάκη μιλάει στο Open Mind



1)      Νέο βιβλίο: «Αυτό το Τίποτα που κατοικώ». Μιλήστε μου για αυτό.

Είναι ένας δραματικός θεατρικός μονόλογος, με πρωταγωνίστρια τη Χλόη, μία αντισυμβατική, καλλιεργημένη γυναίκα στα πρώτα στάδια απώλειας της μνήμης της, η οποία μιλάει για την καθημερινότητά της που μερικές φορές ξεπερνάει τα όρια του μεταφυσικού και του παράλογου.

 Όλα ξεκινούν όταν η μεγαλύτερη από τις δυο αδελφές της αποφασίζει να την κλείσουν σε κάποιο ίδρυμα, χωρίς τη συγκατάθεσή της. Η Χλόη νιώθει να απειλείται και αντιστέκεται με νύχια και με δόντια να παραμείνει στο σπίτι της. Επαναστατεί σε οτιδήποτε της στερεί την ελευθερία και την αυτονομία της. Έρχεται αντιμέτωπη με τα φαντάσματα του παρελθόντος και τη φθορά της μνήμης στο παρόν της. Το κέντρο βάρους μετατίθεται τώρα στο υπαρξιακό επίπεδο, στην ανεύρεση της ταυτότητάς της, στη μοναξιά που βιώνει.   

2)      Πως προέκυψε ο τίτλος;

Ο τίτλος εμπεριέχει τον δικό της διαφορετικό κόσμο, τον κόσμο της λήθης. Η Χλόη καθώς αντιλαμβάνεται πώς σε λίγο καιρό ίσως πάψει να σκέφτεται, αισθάνεται ότι το μυαλό της δεν θα είναι ικανό, και μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη πραγματικότητα που ζει, θα περιγράψει τον εαυτό της, τις ήττες, τις φοβίες, τα όνειρα, τις απογοητεύσεις, τις ψευδαισθήσεις της για να διαλέξει με τη σειρά της τον δικό της μύθο.

3)      Πως μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Όπως όταν μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, εντελώς τυχαία και αβίαστα. Στη συνέχεια πειραματίζεσαι, ψάχνεις το υλικό σου, γράφεις τις ιστορίες σου.


4)      Πώς νιώθετε που είστε μέλος των εκδόσεων Βακχικόν;

Είμαι πολύ χαρούμενη που ξανασυνεργαζόμαστε, την πρώτη φορά ήταν με το μυθιστόρημά μου «casu consulto», νιώθω πολύ ευγνώμων και βαθιά εκτίμηση που εμπιστεύτηκαν τα κείμενά μου. Όταν φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα πριν την έκδοση πανηγυρίζαμε όπως κάνουν τα μικρά παιδιά, νιώθαμε ενθουσιασμό και χαιρόμασταν. 

5)      Πως έγινε η επιλογή του εξωφύλλου;

Η επιλογή του εξώφυλλου έγινε μετά από δική μου πρόταση σε συνεργασία με τους εκδότες μου. Είναι ο πίνακας ενός σπουδαίου ζωγράφου με μεγάλη καλλιτεχνική πορεία, του κ. Γιάννη Τζοβανάκη, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια για την τιμή αυτή. Ο συγκεκριμένος ζωγραφικός πίνακας ανήκει στη συλλογή «Τοπία» (1991-2018) και είναι από αυτά που αποτυπώνουν ψυχικές διαθέσεις, είναι περισσότερο ένδον τοπία, και νομίζω ότι είναι εξίσου αποκαλυπτικός με τη σκιαγράφηση αυτής της γυναίκας που παλεύει με τα αδιέξοδά της.

6)      Αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς ή ποιητές.

Συγγραφείς που αγαπώ είναι: Ο Φραντς Κάφκα, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Χαρούκι Μουρακάμι, ο Χούλιο Κορτάσαρ, o Ντον Ντελίλο, o Κόμαρκ Μακάρθι και βιβλία που ήταν μια αποκάλυψη για μένα είναι: «Έθιμα ταφής» της Hannah Kent, «Ο Στόουνερ» του John Williams, «Ο Γαλατάς» της Anna Burns, «Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι» του Ocean Vuong, «Πιάσε τον λαγό» της  Λάνα Μπάστασιτς και «Σάγκι Μπέιν» του Ντάγκλας Στιούαρτ.      

7)      Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Ας προτάσσουμε τα «θέλω» μας ως γυναίκες, ας μιλάμε περισσότερο για αυτά που μας πληγώνουν.


Της Αλεξίας Βλάρα, 8/3/2024


Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο όπως κριτική μας για το βιβλίο θα βρείτε εδώ: https://theatromusicbooks.blogspot.com/2024/03/blog-post_0.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".