Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είδαμε και προτείνουμε: Πλάσματα του Θεού: Υπόθεση Παπέν

 Την καθηλωτική-προσεγμένη- ατμοσφαιρική-παράσταση "Πλάσματα του Θεού: Υπόθεση Παπέν" σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου παρακολουθήσαμε, στο φιλόξενο Altera Pars και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δείτε!

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία που οι αδερφές Παπέν τον Φλεβάρη του 1933, απασχολούν τα φώτα της δημοσιότητας και τον τύπο των γαλλικών εφημερίδων, με το στυγερό έγκλημα που διέπραξαν, ομολογώντας ότι σκότωσαν την κυρία και την κόρη της-στο σπίτι που εργάζονταν ως υπηρέτριες για επτά ολόκληρα έτη..
Ένα έργο γροθιά στο στομάχι σε μία εποχή όπου η κοινωνία ασφυκτιά μέσα στα πρέπει, τους συμβιβασμούς, της ηθικές αξίες, τον αποκλεισμό, την αδικία,την εκδίκηση και την αγάπη, μία ιστορία του χτές με μηνύματα του σήμερα.
Η μαεστρία του σκηνοθέτη με το ατμοσφαιρικό σκηνικό (μπροστά- δεξιά-αριστερά-επάνω) εναλλάσσοντας με τους χαμηλούς ή έντονους φωτισμούς όταν χρειάζονταν, τονίζει τα σπουδαία γεγονότα του έργου δημιουργώντας κλίμα που μας αιχμαλωτίζει!!
Εξαιρετική η μουσική επιμέλεια της Αγγελικής Κοντου -Πέτρου Νάκου που ντύνει αρμονικά την παράσταση, επίσης επιτυχημένη η σχεδίαση των κουστουμιών που σημειώνουν την εποχή του 20ου αιώνα είναι του Altera Pars.
Οι ηθοποιοί εξαιρετικοί- ταλαντούχοι δίνουν μία ώριμη παράσταση μεταξύ χαρακτήρων και διαθέσεων ζωντανεύοντας την ιστορία μπροστά μας, προκαλώντας δέος στο φινάλε της παράστασης!!!

Πλάσματα του Θεού: Υπόθεση Παπέν

Το έργο

Οι αδελφές Παπέν το Φλεβάρη του 1933 γίνονται πρωτοσέλιδο στις γαλλικές εφημερίδες, αφού ομολογούν ότι σκότωσαν την κυρία τους και την κόρη της, έπειτα από επτά χρόνια, που βρίσκονταν στην υπηρεσία τους, κατακρεουργώντας τα πτώματά τους. Η δίκη, που ακολουθεί συγκεντρώνει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ η γαλλική κοινωνία διχάζεται ανάμεσα σ' εκείνους, που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των Παπέν κι εκείνους, που προσπαθούν να τις δικαιολογήσουν. Στο μεταξύ η αποκάλυψη πως η Λέα και η Κριστίν Παπέν είχαν αιμομικτική σχέση συσκοτίζει ακόμη περισσότερο την υπόθεση και προκαλεί πρωτόγνωρο σοκ στην κοινωνία της εποχής.

Η παράσταση

Το θέατρο Altera Pars έχει ιδανικό χώρο για να στήσει υπέροχα σκηνικά εκμεταλλευμένοι το πλεονέκτημα, πράγμα που βοήθησε την παράσταση να είναι πολυδιάστατη και αμέσως πιο πληθωρική. Είχαμε πραγματικά το σπίτι μπροστά μας με το σαλόνι, την κουζίνα, το δωμάτιο του υπηρετικού προσωπικού.

Το σύνολο των ηθοποιών είναι εξαιρετικό, μεστές ερμηνείες, ουσιαστικές. Καθεμία σκιαγραφεί τον χαρακτήρα της υπέροχα. Η δυναμική αδερφή που παίρνει το ρόλο της μητρικής φιγούρας και προστατεύει την μικρή πιο ευαίσθητη και ευάλωτη αδερφή. Η μητέρα με το σκληρό ύφος της, η οποία προσέχει τα πάντα και έχει λόγου επί πάντων και η κόρη η οποία μας χάρισε και στιγμές ευθυμίας.

Ζώντας μέσα σε έναν αγώνα καθημερινής επιβίωσης και μη μπορώντας να εκφράσουν τη διαφορετικότητα τους, γίνονται βίαιες με τρομερά αποτελέσματα.

Ατμοσφαιρική, με το φωτισμό να συμπληρώνει το εξαίσιο σκηνικό και τα κουστούμια αρμοστά της εποχής και της υπόθεσης. Ο διακριτικός και στη συνέχεια ζωηρός έρωτας των δύο κοριτσιών, η ζήλια, ο φόβος, η αγωνία, η εκκωφαντική σιωπή τους, η κακία, το μίσος, η καταπίεση, το έγκλημα, η βία, η απόδοση δικαιοσύνης, υπήρχαν εκεί όλα.

Οι αιτίες και οι αφορμές που όπλισαν το χέρι των αδερφών είναι ορατές στο προσκήνιο, αλλά θα τόνιζε μια απολογία στο τέλος των δύο αδερφών θεωρώ. Χωρίς όμως να αφαιρεί κάτι παράλληλα από την υπέροχη αυτή παράσταση.


Της Ξανθής Πέτρου, 5/1/2024


Πλάσματα του Θεού:

υπόθεση Παπέν
 

Από 7/12/2023

στο θέατρο Altera Pars

 

Προσφορά προπώλησης: 10€ έως 6/12/2023

https://www.more.com/theater/plasmata-tou-theou-ypothesi-papen/

 

 

 

«Πλάσματα του Θεού: υπόθεση Παπέν» μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση του καλλιτεχνικού οργανισμού Altera Pars βασισμένη  στην αληθινή ιστορία των αδελφών Παπέν, των δύο αδερφών  που διέπραξαν ένα από τα πιο στυγερά και αινιγματικά εγκλήματα του 20ού αιώνα, έρχεται από 7 Δεκεμβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00.

Μια καθηλωτική παράσταση, για τον αποκλεισμό, την αδικία, την εκδίκηση και την αγάπη, που παντρεύει το φιλμ νουάρ με τα σύγχρονα crime series και εμπλουτίζεται με κωμικά-σατυρικά στοιχεία. Tη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Altera Pars, Πέτρος Νάκος και παίζουν οι Μίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Άντα Κουγιά, Αιλιάνα Μαρκάκη.

H ιστορία:

Οι αδελφές Παπέν το Φλεβάρη του 1933 γίνονται πρωτοσέλιδο στις γαλλικές εφημερίδες, αφού ομολογούν ότι σκότωσαν την κυρία τους και την κόρη της, έπειτα από επτά χρόνια που βρίσκονταν στην υπηρεσία τους, κατακρεουργώντας τα πτώματά τους. Η δίκη που ακολουθεί συγκεντρώνει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ η γαλλική κοινωνία διχάζεται ανάμεσα σε εκείνους που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των Παπέν κι εκείνους που προσπαθούν να τις δικαιολογήσουν. Στο μεταξύ η αποκάλυψη πως η Λέα και η Κριστίν Παπέν είχαν αιμομικτική σχέση συσκοτίζει ακόμη περισσότερο την υπόθεση, και προκαλεί πρωτόγνωρο σοκ στην κοινωνία της εποχής.

Ψυχιατρική και εγκληματολογία προσπαθούν μέχρι σήμερα να δώσουν πειστικές ερμηνείες στο έγκλημά και να φωτίσουν τα κίνητρα τους. Ήταν έγκλημα ταξικής εκδίκησης;  Ήταν ένα ξέσπασμα ψυχωσικού επεισοδίου; Υπήρχαν σεξουαλικές προεκτάσεις σε αυτό; Διάσημοι φιλόσοφοι, συγγραφείς, επιστήμονες  και καλλιτέχνες, όπως ο Σάρτρ, η Σιμόν ντε Μπουβουάρ, ο Λακάν κ.α., ασχολήθηκαν με την υπόθεση, προσπαθώντας να τις γνωρίσουν, να τις κατανοήσουν, να τις δικαιολογήσουν. O Ζαν Ζενέ μάλιστα θα γράψει το δημοφιλέστερο θεατρικό του έργο του, τις «Δούλες» εμπνευσμένος από την ιστορία τους.  Ωστόσο παρά τον αποτροπιασμό που προκαλούν οι πράξεις τους, ακόμη και το δικαστικό σύστημα στάθηκε με μια παράδοξη επιείκεια,   με μια λανθάνουσα συμπάθεια απέναντί τους. Ίσως γιατί,πίσω απ’ την παράδοξη αυτή συμπάθεια, κρύβεται η συλλογική ενοχή μιας κοινωνίας, για το τέρας που εξέθρεψε και στο τέλος της επιτέθηκε με ανεξέλεγκτη μανία.

100 χρόνια πέρασαν από το φριχτό έγκλημα των αδελφών Παπέν κι όμως τα ερωτήματα που εγείρονται από την τραγική τους ιστορία μοιάζουν τόσο κοντινά κι επίκαιρα.

Πώς διαμορφώνεται ένας άνθρωπος μέσα σ’ ένα σύστημα όπου η αδικία και η κακοποίηση είναι κανονικότητα; Όπου η διαφορετικότητα στιγματίζεται και περιθωριοποιείται, ενώ οι άνθρωποι διαχωρίζονται αυστηρά σε αυτούς που μπορούν τα πάντα και σ’ εκείνους που η σκέτη επιβίωση είναι η μοναδική τους προοπτική - κι αυτή ακόμα πολύ αβέβαιη; Πώς διαπλάθεται ένας άνθρωπος στερημένος από κάθε φροντίδα, από κάθε καλοσύνη, από κάθε ευκαιρία να βελτιώσει έστω κατ’ ελάχιστο τη ζωή του; Αυτός ο άνθρωπος σίγουρα εξαχρειώνεται και γίνεται ικανός για τα φρικτότερα εγκλήματα και τη μεγαλύτερη κακότητα. Πόσο φταίει ο άνθρωπος αυτός για τις πράξεις του, εναπόκειται στην κρίση του καθενός μας να το αξιολογήσει...

 

Ταυτότητα παράστασης:

Δραματουργία-σύνθεση κειμένων: Altera Pars

Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος

Σκηνικά-Κοστούμια: Altera Pars

Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κριτσέλης

Μουσική επιμέλεια: Aγγελική Κοντού – Πέτρος Νάκος

Επιμέλεια κίνησης: Eλβίρα Μπαρτζώκα

Eπεξεργασία ήχων: Διονύσης Μανιώτης

Στίχοι τραγουδιού: Γεωργία Δρακάκη

Φωτογραφίες:Eλπίδα Μουμουλίδου

Γραφείο τύπου - Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου

(ran.papadopoulou@gmail.com)

Παραγωγή:Altera Pars

 

Παίζουν: Mίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Άντα Κουγιά, Αιλιάνα Μαρκάκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

–       Παραστάσεις: Kάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00, θέατρο Altera Pars (Μεγ.Αλεξάνδρου 123, στάση μετρό: Κεραμεικός)

–       Εισιτήρια: 16€(Κανονικό), 12€ (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑΜΕΑ),10€ (Oμαδικό:για γκρουπ άνω των 10 ατόμων), 8€(Aτέλειες)

–       Κρατήσεις εισιτηρίων more.com και τηλεφωνικά στο 210 3410011

https://facebook.us19.list-manage.com/track/click?u=ca3dad409ce8b47715b374a12&id=6f8528a506&e=52d7fe4363

 

Προσφορά προπώλησης: 10€ έως 6/12/2023

 

 

 

 

 

Θέατρο Altera Pars

 Mεγ.Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός

τηλ.210 34110011

www.alteraparstheater.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku