Είδαμε και προτείνουμε: Πλάσματα του Θεού: Υπόθεση Παπέν

 Την καθηλωτική-προσεγμένη- ατμοσφαιρική-παράσταση "Πλάσματα του Θεού: Υπόθεση Παπέν" σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου παρακολουθήσαμε, στο φιλόξενο Altera Pars και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δείτε!

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία που οι αδερφές Παπέν τον Φλεβάρη του 1933, απασχολούν τα φώτα της δημοσιότητας και τον τύπο των γαλλικών εφημερίδων, με το στυγερό έγκλημα που διέπραξαν, ομολογώντας ότι σκότωσαν την κυρία και την κόρη της-στο σπίτι που εργάζονταν ως υπηρέτριες για επτά ολόκληρα έτη..
Ένα έργο γροθιά στο στομάχι σε μία εποχή όπου η κοινωνία ασφυκτιά μέσα στα πρέπει, τους συμβιβασμούς, της ηθικές αξίες, τον αποκλεισμό, την αδικία,την εκδίκηση και την αγάπη, μία ιστορία του χτές με μηνύματα του σήμερα.
Η μαεστρία του σκηνοθέτη με το ατμοσφαιρικό σκηνικό (μπροστά- δεξιά-αριστερά-επάνω) εναλλάσσοντας με τους χαμηλούς ή έντονους φωτισμούς όταν χρειάζονταν, τονίζει τα σπουδαία γεγονότα του έργου δημιουργώντας κλίμα που μας αιχμαλωτίζει!!
Εξαιρετική η μουσική επιμέλεια της Αγγελικής Κοντου -Πέτρου Νάκου που ντύνει αρμονικά την παράσταση, επίσης επιτυχημένη η σχεδίαση των κουστουμιών που σημειώνουν την εποχή του 20ου αιώνα είναι του Altera Pars.
Οι ηθοποιοί εξαιρετικοί- ταλαντούχοι δίνουν μία ώριμη παράσταση μεταξύ χαρακτήρων και διαθέσεων ζωντανεύοντας την ιστορία μπροστά μας, προκαλώντας δέος στο φινάλε της παράστασης!!!

Πλάσματα του Θεού: Υπόθεση Παπέν

Το έργο

Οι αδελφές Παπέν το Φλεβάρη του 1933 γίνονται πρωτοσέλιδο στις γαλλικές εφημερίδες, αφού ομολογούν ότι σκότωσαν την κυρία τους και την κόρη της, έπειτα από επτά χρόνια, που βρίσκονταν στην υπηρεσία τους, κατακρεουργώντας τα πτώματά τους. Η δίκη, που ακολουθεί συγκεντρώνει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ η γαλλική κοινωνία διχάζεται ανάμεσα σ' εκείνους, που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των Παπέν κι εκείνους, που προσπαθούν να τις δικαιολογήσουν. Στο μεταξύ η αποκάλυψη πως η Λέα και η Κριστίν Παπέν είχαν αιμομικτική σχέση συσκοτίζει ακόμη περισσότερο την υπόθεση και προκαλεί πρωτόγνωρο σοκ στην κοινωνία της εποχής.

Η παράσταση

Το θέατρο Altera Pars έχει ιδανικό χώρο για να στήσει υπέροχα σκηνικά εκμεταλλευμένοι το πλεονέκτημα, πράγμα που βοήθησε την παράσταση να είναι πολυδιάστατη και αμέσως πιο πληθωρική. Είχαμε πραγματικά το σπίτι μπροστά μας με το σαλόνι, την κουζίνα, το δωμάτιο του υπηρετικού προσωπικού.

Το σύνολο των ηθοποιών είναι εξαιρετικό, μεστές ερμηνείες, ουσιαστικές. Καθεμία σκιαγραφεί τον χαρακτήρα της υπέροχα. Η δυναμική αδερφή που παίρνει το ρόλο της μητρικής φιγούρας και προστατεύει την μικρή πιο ευαίσθητη και ευάλωτη αδερφή. Η μητέρα με το σκληρό ύφος της, η οποία προσέχει τα πάντα και έχει λόγου επί πάντων και η κόρη η οποία μας χάρισε και στιγμές ευθυμίας.

Ζώντας μέσα σε έναν αγώνα καθημερινής επιβίωσης και μη μπορώντας να εκφράσουν τη διαφορετικότητα τους, γίνονται βίαιες με τρομερά αποτελέσματα.

Ατμοσφαιρική, με το φωτισμό να συμπληρώνει το εξαίσιο σκηνικό και τα κουστούμια αρμοστά της εποχής και της υπόθεσης. Ο διακριτικός και στη συνέχεια ζωηρός έρωτας των δύο κοριτσιών, η ζήλια, ο φόβος, η αγωνία, η εκκωφαντική σιωπή τους, η κακία, το μίσος, η καταπίεση, το έγκλημα, η βία, η απόδοση δικαιοσύνης, υπήρχαν εκεί όλα.

Οι αιτίες και οι αφορμές που όπλισαν το χέρι των αδερφών είναι ορατές στο προσκήνιο, αλλά θα τόνιζε μια απολογία στο τέλος των δύο αδερφών θεωρώ. Χωρίς όμως να αφαιρεί κάτι παράλληλα από την υπέροχη αυτή παράσταση.


Της Ξανθής Πέτρου, 5/1/2024


Πλάσματα του Θεού:

υπόθεση Παπέν
 

Από 7/12/2023

στο θέατρο Altera Pars

 

Προσφορά προπώλησης: 10€ έως 6/12/2023

https://www.more.com/theater/plasmata-tou-theou-ypothesi-papen/

 

 

 

«Πλάσματα του Θεού: υπόθεση Παπέν» μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση του καλλιτεχνικού οργανισμού Altera Pars βασισμένη  στην αληθινή ιστορία των αδελφών Παπέν, των δύο αδερφών  που διέπραξαν ένα από τα πιο στυγερά και αινιγματικά εγκλήματα του 20ού αιώνα, έρχεται από 7 Δεκεμβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00.

Μια καθηλωτική παράσταση, για τον αποκλεισμό, την αδικία, την εκδίκηση και την αγάπη, που παντρεύει το φιλμ νουάρ με τα σύγχρονα crime series και εμπλουτίζεται με κωμικά-σατυρικά στοιχεία. Tη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Altera Pars, Πέτρος Νάκος και παίζουν οι Μίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Άντα Κουγιά, Αιλιάνα Μαρκάκη.

H ιστορία:

Οι αδελφές Παπέν το Φλεβάρη του 1933 γίνονται πρωτοσέλιδο στις γαλλικές εφημερίδες, αφού ομολογούν ότι σκότωσαν την κυρία τους και την κόρη της, έπειτα από επτά χρόνια που βρίσκονταν στην υπηρεσία τους, κατακρεουργώντας τα πτώματά τους. Η δίκη που ακολουθεί συγκεντρώνει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ η γαλλική κοινωνία διχάζεται ανάμεσα σε εκείνους που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των Παπέν κι εκείνους που προσπαθούν να τις δικαιολογήσουν. Στο μεταξύ η αποκάλυψη πως η Λέα και η Κριστίν Παπέν είχαν αιμομικτική σχέση συσκοτίζει ακόμη περισσότερο την υπόθεση, και προκαλεί πρωτόγνωρο σοκ στην κοινωνία της εποχής.

Ψυχιατρική και εγκληματολογία προσπαθούν μέχρι σήμερα να δώσουν πειστικές ερμηνείες στο έγκλημά και να φωτίσουν τα κίνητρα τους. Ήταν έγκλημα ταξικής εκδίκησης;  Ήταν ένα ξέσπασμα ψυχωσικού επεισοδίου; Υπήρχαν σεξουαλικές προεκτάσεις σε αυτό; Διάσημοι φιλόσοφοι, συγγραφείς, επιστήμονες  και καλλιτέχνες, όπως ο Σάρτρ, η Σιμόν ντε Μπουβουάρ, ο Λακάν κ.α., ασχολήθηκαν με την υπόθεση, προσπαθώντας να τις γνωρίσουν, να τις κατανοήσουν, να τις δικαιολογήσουν. O Ζαν Ζενέ μάλιστα θα γράψει το δημοφιλέστερο θεατρικό του έργο του, τις «Δούλες» εμπνευσμένος από την ιστορία τους.  Ωστόσο παρά τον αποτροπιασμό που προκαλούν οι πράξεις τους, ακόμη και το δικαστικό σύστημα στάθηκε με μια παράδοξη επιείκεια,   με μια λανθάνουσα συμπάθεια απέναντί τους. Ίσως γιατί,πίσω απ’ την παράδοξη αυτή συμπάθεια, κρύβεται η συλλογική ενοχή μιας κοινωνίας, για το τέρας που εξέθρεψε και στο τέλος της επιτέθηκε με ανεξέλεγκτη μανία.

100 χρόνια πέρασαν από το φριχτό έγκλημα των αδελφών Παπέν κι όμως τα ερωτήματα που εγείρονται από την τραγική τους ιστορία μοιάζουν τόσο κοντινά κι επίκαιρα.

Πώς διαμορφώνεται ένας άνθρωπος μέσα σ’ ένα σύστημα όπου η αδικία και η κακοποίηση είναι κανονικότητα; Όπου η διαφορετικότητα στιγματίζεται και περιθωριοποιείται, ενώ οι άνθρωποι διαχωρίζονται αυστηρά σε αυτούς που μπορούν τα πάντα και σ’ εκείνους που η σκέτη επιβίωση είναι η μοναδική τους προοπτική - κι αυτή ακόμα πολύ αβέβαιη; Πώς διαπλάθεται ένας άνθρωπος στερημένος από κάθε φροντίδα, από κάθε καλοσύνη, από κάθε ευκαιρία να βελτιώσει έστω κατ’ ελάχιστο τη ζωή του; Αυτός ο άνθρωπος σίγουρα εξαχρειώνεται και γίνεται ικανός για τα φρικτότερα εγκλήματα και τη μεγαλύτερη κακότητα. Πόσο φταίει ο άνθρωπος αυτός για τις πράξεις του, εναπόκειται στην κρίση του καθενός μας να το αξιολογήσει...

 

Ταυτότητα παράστασης:

Δραματουργία-σύνθεση κειμένων: Altera Pars

Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος

Σκηνικά-Κοστούμια: Altera Pars

Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κριτσέλης

Μουσική επιμέλεια: Aγγελική Κοντού – Πέτρος Νάκος

Επιμέλεια κίνησης: Eλβίρα Μπαρτζώκα

Eπεξεργασία ήχων: Διονύσης Μανιώτης

Στίχοι τραγουδιού: Γεωργία Δρακάκη

Φωτογραφίες:Eλπίδα Μουμουλίδου

Γραφείο τύπου - Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου

(ran.papadopoulou@gmail.com)

Παραγωγή:Altera Pars

 

Παίζουν: Mίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Άντα Κουγιά, Αιλιάνα Μαρκάκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

–       Παραστάσεις: Kάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00, θέατρο Altera Pars (Μεγ.Αλεξάνδρου 123, στάση μετρό: Κεραμεικός)

–       Εισιτήρια: 16€(Κανονικό), 12€ (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑΜΕΑ),10€ (Oμαδικό:για γκρουπ άνω των 10 ατόμων), 8€(Aτέλειες)

–       Κρατήσεις εισιτηρίων more.com και τηλεφωνικά στο 210 3410011

https://facebook.us19.list-manage.com/track/click?u=ca3dad409ce8b47715b374a12&id=6f8528a506&e=52d7fe4363

 

Προσφορά προπώλησης: 10€ έως 6/12/2023

 

 

 

 

 

Θέατρο Altera Pars

 Mεγ.Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός

τηλ.210 34110011

www.alteraparstheater.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις