Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είδαμε και προτείνουμε: Μάλο Μόμε ή το Μικρό Κορίτσι

 Μάλο Μόμε ή το Μικρό Κορίτσι

Θέατρο Μεταξουργείο
Πολλαπλές σιωπές, πολλαπλές μοναξιές, πολλαπλές εξορίες…
Αυτά τα λόγια νομίζω πως χαρακτηρίζουν το έργο Μάλο Μόμε της Χαρούλας Αποστολίδου σε διασκευή και σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου.

Ένα έργο που σε ένα πρώτο επίπεδο ασχολείται με την εργατική μετανάστευση προς τη Γερμανία, τη δεκαετία του 1960-70, όταν η Ελλάδα αποκαμωμένη από τον Εμφύλιο έστελνε τα παιδιά της σε ξένες χώρες, για να επανδρώσουν το εκεί εργατικό δυναμικό και να στέλνουν πίσω το πολυπόθητο συνάλλαγμα. Ένα έργο που μιλά για τις δυσκολίες, τη σκληρή δουλειά, την άνιση μεταχείριση, τις προσβολές που αντιμετωπίζει ένας «γκαστερμπάιντερ» στη Γερμανία αλλά και σε οποιαδήποτε Γερμανία βρίσκεται.

Παράλληλα το έργο ασχολείται με την τύχη, την πίκρα και το ορφανεμένο μεγάλωμα των παιδιών που μένουν πίσω, για τα οποία οι γονείς δεν είναι παρά μια θολή ανάμνηση ή κάποιες φιγούρες σε μια φωτογραφία.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο το έργο αναφέρεται στην επιβεβλημένη σιωπή. Στην επίσημη σιωπή που επιβάλλεται από την πλευρά του κράτους να μιλάς τη μητρική σου γλώσσα που είναι διαφορετική από την ελληνική. –η μητέρα ανήκει στους ομιλητές της σκλαβομακεδονικής. Στην απαγόρευση που σου επιβάλει το περιβάλλον της νέας σου οικογένειας να γιορτάζεις τα έθιμά σου, στην έμμεση απαγόρευση του να καταγγείλεις κάποιον που προσπάθησε να σε βιάσει στη δουλειά σου, στην αδυναμία να κατανοήσεις και να εκφραστείς σε μια γλώσσα που δεν είναι δική σου, όταν φεύγεις μετανάστης.
Ο ανθρώπινος παράγοντας έντονος. Είναι αυτοί που μένουν πίσω. Γιαγιάδες και παππούδες με την ευθύνη των παιδιών, παιδιά για τα οποία οι γονείς είναι τα δώρα των Χριστουγέννων ή κάποιες αφιερώσεις με τραγούδια στου Καζαντζίδη στο εθνικό ραδιόφωνο, παιδιά που μεγαλώνουν και αυτά μέσα στην επιβεβλημένη σιωπή που απαιτεί ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους, τα πρέπει του χωριού, η οικογένεια.
Πόσος πόνος, πόση πίκρα που ξεχύνεται στη σκηνή από την έντονη αντιπαράθεση μιας μάνας και μιας κόρης που βρίσκονται μετά από χρόνια χωρισμού, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι η πιο ευτυχισμένη της ζωής τους! Η μάνα εξιστορεί, η κόρη επιτίθεται. Η μάνα δικαιολογείται. Μικροπαντρεμένη, ανήμπορη, αναγκεμένη. Η κόρη αυστηρός κριτής: ανοίγει την καρδιά της και αφήνει να ξεχυθεί η πίκρα και η μοναξιά τόσων χρόνων. Τα λόγια της συνάντησης έχουν αποφασισθεί χρόνια πριν, λόγια καταπέλτης. Λόγια που πρέπει να ειπωθούν σαν ένα είδος εξομολόγησης και κάθαρσης. Γιατί οι ιστορίες, αληθινές ή φανταστικές δεν είναι ποτέ μονόπλευρες. Όπως λέει και η ίδια «Γράφτηκε ποτέ κάποιο “ανάποδο” τραγούδι; για αυτούς που έμειναν; Όλα για τους ξενιτεμένους γράφτηκαν… όλα για αυτούς που έφυγαν….].

Ένα έργο, δυνατό, συγκινητικό… Εξαιρετικές ερμηνείες και σκηνοθεσία… Μπράβο!
Μαρία Κουμαριανού,30/1/2024

Μάλο Μόμε ή Μικρό Κορίτσι

Βασισμένο στη νουβέλα της Χαρούλας Αποστολίδου

«Μάλο Μόμε, μικρό κορίτσι»

 

Θέατρο Μεταξουργείο
(Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο)

 


 

Διασκευή, Σκηνοθεσία:
Νάντια Δαλκυριάδου

 

Παίζουν:
Δέσποινα Σαραφείδου, Ξένια Αλεξίου, Ήρα Ρόκου 

Φιλική συμμετοχή: Μπακάρ Αλμπακάρ

 

 

Πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024, ώρα: 21.00

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη, ώρα: 21.00

Για 16 παραστάσεις

 

 

 

“Γράφτηκε άραγε ποτέ κάποιο ανάποδο τραγούδι;
Γι’ αυτούς που έμειναν εδώ;” 


 

 

 

Το Φθινόπωρο του 1959 ο  αντικαγκελάριος της δυτικής Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρτ προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να στείλει φτηνό εργατικό δυναμικό στη Γερμανία κι έτσι να λύσει, εν μέρει, το πρόβλημα της φτώχειας της χώρας. Έτσι ξεκινάει η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης προς τη Γερμανία. Έτσι ξεκινάει η ιστορία των Ελλήνων Γκασταρμπάιτερ, των φιλοξενούμενων εργατών. Έτσι ξεκινάει και η ιστορία των παιδιών των Γκασταρμπάιτερ.

Έτσι ξεκινάει και η ιστορία των γυναικών του Μάλο Μόμε…

 

 

Δύο γυναίκες συναντιούνται και αναμετρώνται με την ξενιτιά, την ιστορία, τις ανάγκες τους.  Η μάνα που έφυγε εργάτρια στη Γερμανία. Η κόρη που έμεινε στο χωριό να μεγαλώσει τον εαυτό της και την αδερφή της. Η ξενιτιά έχει δύο χαμένους.

 

Η αδερφή παρούσα μας θυμίζει πως οι ζωές των ανθρώπων καθορίζονται από την Ιστορία.

 

Βρισκόμαστε λοιπόν στη στιγμή αυτή που ο πόνος του ξενιτεμένου, ο πόνος αυτού που έμεινε πίσω και η ιστορική συγκυρία, μπαίνουν «στο ίδιο κάδρο» και οι εμπλεκόμενοι καλούνται να ξανακάνουν απολογισμό και να ξαναγνωριστούν. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που μάνα και κόρη παλεύουν με την ενηλικίωση που τους στέρησε η ζωή.

 

Μετά την επιτυχημένη τριετή παρουσίαση της παράστασης «Οι Γειτονιές του Κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου αλλά και την παράσταση του έργου του Αύγουστου Κορτώ «Η Μικρή Λέξη Αγάπη» που παρουσιάζεται, αυτή την περίοδο στο «Από Κοινού Θέατρο», η Νάντια Δαλκυριάδου, διασκευάζει και σκηνοθετεί τη νουβέλα της Χαρούλας Αποστολίδου "Μάλο Μόμε, μικρό κορίτσι".

 

Μια ιστορία για όσους φεύγουν αλλά κυρίως για όσους μένουν πίσω.

 


 

Η παράσταση «Μάλο Μόμε ή Μικρό Κορίτσι» θα παρουσιάζεται από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μέχρι τις 5 Μαρτίου, στο Θέατρο Μεταξουργείο.

 


Παίζουν: Δέσποινα Σαραφείδου, Ξένια Αλεξίου, Ήρα Ρόκου

Φιλική συμμετοχή: Μπακάρ Αλμπακάρ

 

 

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

 

Μάλο Μόμε σημαίνει μικρό κορίτσι.

Σημαίνει το μικρό κορίτσι που δεν έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει.

Σημαίνει μικρό κορίτσι που περιμένει το χάδι που δεν θα έρθει.

Σημαίνει μικρό κορίτσι που βλέπει το ταξί με τη μάνα του να ξεμακραίνει.

Μάλο Μόμε ή Μικρό Κορίτσι. Μια ιστορία για την ενηλικίωση μέσα στην ξενιτιά.

Μια ιστορία για το πώς η Ιστορία περνάει μέσα από την καρδιά των ανθρώπων.

 

 

Συντελεστές:

 

Συγγραφέας: Χαρούλα Αποστολίδου

Διασκευή, Σκηνοθεσία:  Νάντια Δαλκυριάδου 

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου, Ελένη Παναγιωτακοπούλου 

Δραματουργική επεξεργασία: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Νάντια Δαλκυριάδου 

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη 

Βοηθός κινησιολόγου: Μαριάννα Σολομωνίδου

Σκηνικά, Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή 

Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Ασημίνα Κουτσογιάννη 

Μουσική επιμέλεια: Οδυσσέας Γκάλλιος 

Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης 

Φωτογραφίες: Αγάπη Καλογιάννη

Trailer: Αγάπη Καλογιάννη, Στάθης Βασιλειάδης, Φανούριος Καζάκης

Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης 

Βοηθός Παραγωγής: Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης

Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας 

 

Παίζουν: Δέσποινα Σαραφείδου, Ξένια Αλεξίου, Ήρα Ρόκου 

 

Φιλική συμμετοχή: Μπακάρ Αλμπακάρ 

 

Παραγωγή Καράκ ΑΜΚΕ 

 

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού 

 

Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Άννα Κυριαζή, Ελένη Μουτάφη, Ολυμπία Φλαμπούτογλου και Αντιγόνη Λαμπράκη. 

 

 

Info:

Τοποθεσία: Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο

Ημερομηνία:
Πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024, ώρα: 21.00
Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη, ώρα: 21.00. Διάρκεια: 90’.

Πληροφορίες: Τηλ.: 210523 4382. Τηλεφωνικές κρατήσεις: 6944189698

Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό, 10€ μειωμένο, 3€ ατέλεια

Προπώληση: More.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku