Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Mαρία Σταυροπούλου: "Ζούμε σε μία κοινωνία που η παράνοια, σε όλες της τις μορφές δυστυχώς, κατέχει εξέχουσα θέση".

 


1)     Νέο βιβλίο: «παρΑνοϊκός δολοφόνος λέξεων.  Πείτε μου για αυτό.

Αποτελεί την πρώτη μου ποιητική συλλογή και το τρίτο μου κατά σειρά βιβλίο. Έχει προηγηθεί ένας εσωτερικός μονόλογος, το "ψάχνοντας ανθρώπους" και ένα ψυχογράφημα - μυθιστόρημα , το "Η πολυθρόνα". Αποτελείται από 54 ποιήματα, που εγώ τα έχω στο μυαλό μου σαν ιστορίες μικρού μήκους μιας και δεν αυτοαποκαλούμαι ποιήτρια, τον θεωρώ βαρύ τίτλο. Πρόκειται για τις κραυγές ενός ανθρώπου απέναντι σε μία καταπιεστική και διόλου φιλική κοινωνία. Για τον επίπονο αγώνα που κάνει να γνωρίσει τον εαυτό του, ακροβατώντας μεταξύ λογικής και παράνοιας, και να φιλιώσει μαζί του βουτώντας στα σκοτάδια του με σκοπό να βγει στο φως. Για το πώς βιώνει τις σχέσεις του ή μη με τους άλλους ανθρώπους και την κοινωνία. Πρόκειται για την πραγματικότητα, για όσα συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, που πολλάκις δεν μας επιτρέπουμε να τα αντιμετωπίσουμε και βαδίζουμε άβουλοι και "ξένοι" προς εμάς και προς τους άλλους. Για τις μάσκες που φοράμε καθημερινά, με σκοπό να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στα πάντα, χάνοντας την ουσιαστική μας ταυτότητα και ζωή.   

 

2)     Πώς προέκυψε ο τίτλος;

Ο τίτλος προϋπήρχε στο μυαλό μου χρόνια τώρα και ήθελα να τον αξιοποιήσω με κάποιον τρόπο. Από την αρχή ήξερα ότι δεν θα μπορούσε να είναι τίτλος μυθιστορήματος, δεν μου ταίριαζε. «παρΑνοϊκός δολοφόνος λέξεων» λοιπόν μιας και ζούμε σε μία κοινωνία που η παράνοια, σε όλες της τις μορφές δυστυχώς, κατέχει εξέχουσα θέση. Η άνοια επίσης, και όχι με την αμιγώς ιατρική έννοια του όρου, μας διακατέχει. Ξεχνάμε εύκολα τα κακώς κείμενα, ανεχόμαστε τα όσα μας επιβάλλουν οι όποιες κυβερνήσεις μην αντιδρώντας πια ή αντιδρώντας σε πολύ μικρό βαθμό. Έχουμε μνήμη χρυσόψαρου οι άνθρωποι στα σημαντικά θέματα που μας αφορούν, στην απαξίωση της καθημερινότητάς μας, στον βούρκο που μας έχουν ρίξει και τον ανεχόμαστε. Δολοφόνος, όρος που πέρα από την πραγματική του έννοια τον πάω παραπέρα. Δολοφονούμε τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, τη μητέρα φύση, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, τη ζωή μας κοντολογίς. Λέξεων, γιατί οι λέξεις μας ορίζουν, με αυτές εκφραζόμαστε και επικοινωνούμε. Οι λέξεις έχουν απίστευτη δύναμη και μπορούν να αποτελέσουν μαχαίρια ικανά να ανοίξουν αγιάτρευτες, πολλές φορές, πληγές στις ψυχές των άλλων ανθρώπων και γι’ αυτό χρειάζεται να προσέχουμε πώς τις χρησιμοποιούμε. Αποτελούν όμως και χάδι, ενδιαφέρον, αγάπη, γιατρικό. Κάπως έτσι ένωσα αυτές τις τρεις λέξεις οι οποίες όσο άσχετες, ενδεχομένως, ακούγονται μεταξύ τους εν τέλει έχουν μεγάλη συνάφεια στο περιεχόμενο του βιβλίου.

 

3)     Μια ποιητική συλλογή με αρκετά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, αγωνίας και σκοτεινών συναισθημάτων.  Υπάρχουν βιωματικά στοιχεία;

Θεωρώ ότι όλοι όσοι γράφουμε υπάρχουμε με κάποιον τρόπο στα γραπτά μας μιας και μέσω αυτών εκφραζόμαστε και αφήνουμε ελεύθερη τη φωνή μας προς τα έξω. Οπότε ναι, υπάρχουν βιωματικά στοιχεία σε κάποια από αυτά τα ποιήματα τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για να τα πάω παραπέρα. Πέραν αυτών όμως υπάρχουν και τα όσα συμβαίνουν τριγύρω μας τα οποία με εμπνέουν. Κακά τα ψέματα, και όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε – αποδεχτούμε, ζούμε σε σκοτεινές εποχές οι οποίες επηρεάζουν την ψυχοσύνθεσή μας και την καθημερινότητά μας. Αυτά ήθελα να εκφράσω, παρότι πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από χαρούμενες ιστορίες, από ιστορίες έρωτα και αγάπης. Ωραία και αυτά δεν λέω αλλά κάποια στιγμή χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κατάματα τον εαυτό μας και την σαπίλα της κοινωνίας, την οποία εμείς δημιουργήσαμε. Μόνο έτσι θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να λυτρωθούμε, να είμαστε χαρούμενοι και να κάνουμε την αλλαγή. Σκοπός του βιβλίου είναι η διαδρομή προς το φως και τη συνειδητοποίηση και για να φτάσεις σε αυτά περνάς από το σκοτάδι.

 

4)     Η συγγραφή αποτελεί μια ψυχοθεραπεία για εσάς;

Σαφώς και αποτελεί ψυχοθεραπεία, δεν ξέρω πως θα ήμουν αν δεν έγραφα. Αποτελεί συνάμα και λύτρωση και ανάγκη έκφρασης όσων με ταλανίζουν. Αποτελεί το μόνο τόπο που νιώθω ελεύθερη, που δεν με καταπιέζει κανένας και τίποτα. Είμαι εγώ αντιμέτωπη με εμένα, μόνο με την έννοια όσων γράφω. Με βοηθά να κατανοήσω καλύτερα εμένα και τους άλλους ανθρώπους μιας και η γραφή μου είναι κατά βάση ανθρωποκεντρική.

 

5)     Πώς νιώθετε που είστε μέλος των εκδόσεων Βακχικόν;

Παρότι είναι το πρώτο μου βιβλίο που εκδίδεται από τις εκδόσεις Βακχικόν είμαι πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη με αυτήν τη συνεργασία. Συνάντησα ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για το βιβλίο, έχουν όρεξη για δουλειά και δείχνουν ότι παίρνουν σοβαρά αυτό που κάνουν.

 

6)     Πως έγινε η επιλογή του εξωφύλλου σας;

Το σκίτσο του εξωφύλλου είναι έργο της αδερφής μου, Σταυρούλας Σταυροπούλου, η οποία είναι ζωγράφος. Από την πρώτη στιγμή που το είδα μου άρεσε πάρα πολύ και ήθελα να το χρησιμοποιήσω. Μόλις τελείωσα το βιβλίο μου ήρθε αμέσως στον νου και πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα με το περιεχόμενο του βιβλίου. Δικό της έργο υπάρχει και στο εξώφυλλο του πρώτου μου βιβλίου. Γενικά ταιριάζουν τα έργα της με τη γραφή μου.

 

7)     Ποια είναι τα μέχρι τώρα σχόλια;

Παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμη είναι πολύ θετικά και με χαροποιεί αυτό μιας και πρόκειται για την πρώτη μου ποιητική συλλογή και αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μου. Είναι ένα βιβλίο που θέλει μελέτη, αυτό μου λένε οι περισσότεροι. Ελπίζω και  εύχομαι να ικανοποιήσει όσους αποφασίσουν να το διαβάσουν.

 

 

8)     Από πού εμπνέεστε;

Από τα πάντα. Από τον αγώνα που κάνω με τον εαυτό μου, από τους άλλους ανθρώπους, από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, από μία εικόνα που θα βρεθεί μπροστά μου, από μία μυρωδιά, από έναν ήχο, από τη φύση. Κοντολογίς, οτιδήποτε υπάρχει και συμβαίνει γύρω μου αποτελεί τόπο έμπνευσης.

 

9)     Αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς ή ποιητές.

Όλα σχεδόν τα βιβλία του Ντοστογιέφσκι και του Καζαντζάκη. Τους αγαπώ πολύ αυτούς τους δύο, είναι ανθρωποκεντρικοί και σκιαγραφούν άψογα χαρακτήρες. Αγαπώ πολύ και "Το μαγικό βουνό" του Τόμας Μαν, έχει χωρέσει τα πάντα σε αυτό το βιβλίο. Πέραν αυτών αγαπώ πολύ τον Ζοζέ Σαραμάγκου, τον Αλμπέρ Καμύ, τον Έρμαν Έσσε, τον Φραντς Κάφκα, τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, τον Σαρλ Μπωντλαίρ, τον Φίλιπ Ντικ, τον Χρόνη Μίσσιο, τον Μίλτο Σαχτούρη, τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Χρίστο Λάσκαρη, τον Αργύρη Χιόνη, τον Τάσο Λειβαδίτη. Είναι αρκετοί αυτοί που μου αρέσουν και σίγουρα κάποιους ξεχνώ τώρα.

 

 

10) Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Γενικά δεν μου αρέσει να κάνω σχέδια αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να καταφέρω να εκδώσω και άλλα βιβλία. Γράφω καθημερινά, ακόμη και στο μυαλό μου, που σημαίνει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο υλικό. Το αν θα τα καταφέρω να προχωρήσω σε έκδοση είναι ένα άλλο θέμα μιας και είναι πολλοί οι παράγοντες που έχουν να κάνουν με την έκδοση ενός βιβλίου.

 

11) Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Η ζωή αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο που μας έχει δοθεί και είναι ευλογία το ότι ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί. Αγαπήστε τον εαυτό σας, ακόμη και τις σκοτεινές του πλευρές, φιλιώστε μαζί του, κάντε τον την καλύτερη παρέα σας, φροντίστε τον πλουσιοπάροχα, και όχι απαραίτητα με την υλική έννοια του όρου. Τον εαυτό μας έχουμε και αν δεν τον φροντίσουμε εμείς δεν θα το κάνει κανένας άλλος. Για να πάμε στο "εμείς" χρειάζονται πολλά υγιή "εγώ".

 Της Αλεξίας Βλάρα,28/1/2024

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku