Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tο Ψηφιακό Ανθολόγιο των Μελών | Ιανουάριος 24 🌱

 

To Ψηφιακό Ανθολόγιο του ΚΠΙΣΝ, αποκλειστικά για τα Μέλη μας
Το φυτό του Ιανουαρίου: Ασφόδελος | Asphodelus microcarpus και Asphodelus fistulosus

Ο Ασφόδελος είναι ένα μεσογειακό φυτό αυτοφυές στην Ελλάδα. Τα πρώτα μπουμπούκια του φυτού έχουν ήδη ανοίξει στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και μπορεί κανείς να θαυμάσει τις ποικιλίες microcarpus και fistulosus στον Μεσογειακό Κήπο και στα Φυτεμένα Δώματα.

Τα άνθη του Ασφόδελου είναι μικρά, λευκά, με αστεροειδές σχήμα και τα απλά, λεία φύλλα του, προσδίδουν γεωμετρικές γραμμές και μία αρχιτεκτονική πινελιά στον κήπο. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στην ξηρασία και ευδοκιμεί ακόμα και σε άγονα, βραχώδη εδάφη ενώ, ως βολβός, αναπτύσσεται σε καλά στραγγιζόμενα και ηλιόλουστα σημεία.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ασφόδελος συνδεόταν με τον θάνατο και τον Κάτω Κόσμο. Οι Ασφόδελοι θεωρούνταν η μορφή τροφής που προτιμούσαν οι νεκροί, και πολλά ποιήματα αναφέρονται σε αυτό το έθιμο. Ο Όμηρος, αναφέρει τον Ασφοδελό λειμώνα (λιβάδι από Ασφόδελους) ως την περιοχή του Κάτω Κόσμου όπου κατοικούν οι ψυχές των κοινών ανθρώπων μετά τον θάνατο. Ενώ σε όλη τη δυτική λογοτεχνία, ιδίως του Ρομαντισμού, η φράση χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ευχάριστο, ακόμη και επιθυμητό μέρος, σαν τον παράδεισο ή τα Ηλύσια Πεδία, αυτή δεν είναι η εικόνα που αποτυπώνεται στα βιβλία της Οδύσσειας. Ο Ασφοδελός λειμώνας περιγράφει ένα ανήλιαγο, ζοφερό και άγονο μέρος στον Άδη όπου τα πνεύματα των νεκρών περιφέρονται άσκοπα σαν σκιές ή όνειρα.

Ωστόσο, παρά την κάπως σκοτεινή φήμη του, ο Ασφόδελος περιέχει πολύτιμη γύρη και νέκταρ, πόροι δυσεύρετοι μέσα στον χειμώνα, αλλά απαραίτητοι για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας των μελισσών και των άλλων επικονιαστών. Το μέλι Ασφόδελου ξεχωρίζει για το ανοιχτό του χρώμα και για τη γλυκιά και ντελικάτη γεύση του, με ελαφρές λουλουδένιες και φυτικές νότες. Επιπλέον, από τους βολβούς του Ασφόδελου παράγεται ένα είδος αλεύρου χαμηλής διατροφικής αξίας, που ωστόσο έχει αξιοποιηθεί μαζί με το αλεύρι των χαρουπιών σε περιόδους λιμών και πολέμων ως πηγή τροφής για ζώα αλλά και ανθρώπους.

Τα οφέλη του φυτού είναι πολλαπλά- όπως και οι αναφορές του σε μεταγενέστερες ελληνικές ιστορικές, φιλοσοφικές και ιατρικές πραγματείες που περιγράφουν τις διάφορες πρακτικές χρήσεις του φυτού. Το ποίημα «Ασφόδελος, εκείνο το πρασινωπό λουλούδι» του William Carlos Williams (1883 –1963) που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1955, αντλεί έμπνευση από το άνθος και τους συμβολισμούς του. Ένα απόσπασμα αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Ασφόδελο: «Έτσι, χάρηκα όταν πρωτόμαθα ότι υπήρχαν λουλούδια ακόμα και στην κόλαση.»

Ενώ ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης δημοσιεύει το 1899 το σονέτο του «Λήθη»:

Κι αν πιουν (οι ψυχές) θολό νερό, ξαναθυμούνται,
διαβαίνοντας λιβάδι απ’ ασφοδίλι,
πόνους παλιούς, που μέσα τους κοιμούνται.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.