Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«The BigFather» του Κωνσταντίνου Στραγαλινού: Παγκόσμια πρεμιέρα στο Λος Άντζελες και διεθνή βραβεία

 


«The BigFather» του Κωνσταντίνου Στραγαλινού: Παγκόσμια πρεμιέρα στο Λος Άντζελες και διεθνή βραβεία

Το 2023 έχει μπει δυναμικά για την ταινία «The BigFather» του Κωνσταντίνου Στραγαλινού, αφού μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Los Angeles (Culver City Film Festival) σε ένα από τα πιο επιβλητικά σινεμά της περιοχής (Cinemark), το έργο έχει ήδη επιλεγεί και προβληθεί σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ, όπου απέσπασε εξαιρετικά σχόλια, υποψηφιότητες και βραβεία.

Συγκεκριμένα, η ταινία βρέθηκε στις υποψηφιότητες του ισραηλινού φεστιβάλ Near Nazareth Festival, όπου απέσπασε την διάκριση «Official Finalist Award». Επίσης, τον Φεβρουάριο προβλήθηκε στη Βενεζουέλα, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ FINDECOIN, όπου και ξεχώρισε, αφού βρέθηκε στην τελική τριάδα των καλύτερων ταινιών μεγάλου μήκους. Ακολούθησαν επίσημες επιλογές και βραβεύσεις της ταινίας στη Σιγκαπούρη («Best Narrative Feature», World Film Carnival) και στο Μπουτάν («Best International Feature», Druk International Film Festival).

Τον Μάρτιο η ταινία επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Ely Film Festival και προβλήθηκε στο ιστορικό σινεμά της Νεβάδα, το Ely's Central Theater, όπου απέσπασε το «Βραβείο Καλύτερης Ταινίας», προκαλώντας παράλληλα ενθουσιασμό σε Έλληνες της ομογένειας που την παρακολούθησαν.

Η χαρά και η ανυπομονησία των συντελεστών της ταινίας «The BigFather» είναι μεγάλη. Η διεθνής πορεία της ταινίας μόλις ξεκίνησε και οι διακρίσεις είναι ήδη σημαντικές.

Η ταινία:

 

Η ταινία «The  BigFather» είναι ένα κοινωνικό δράμα το οποίο αφηγείται με μαύρο χιούμορ και άφθονο σασπένς την περιπέτεια ενός οικογενειάρχη, ο οποίος στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τις τράπεζες, καταλήγει να μετατρέψει την ζωή του σε reality show. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Στραγαλινός. Παραγωγή: Art and Media Zone (Γιώργος Κάλτσας). Συμπαραγωγή: Stragli Movies, Baby D Productions / Διάρκεια: 112', 2023 (όλοι οι συντελεστές αναλυτικά στο τέλος του άρθρου).

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, συνεργατική ταινία για την οποία οι συντελεστές, επαγγελματίες του χώρου, πιστεύοντας στο όραμα του Κωνσταντίνου Στραγαλινού, προχώρησαν στη συμμετοχή τους με στόχο τη δημιουργία της.

 

Η υπόθεση:

 

Ο Άγγελος (Νίκος Παντελίδης), σκηνοθέτης στο επάγγελμα, θέλει να πραγματοποιήσει το όραμά του για την δημιουργία της νέας του ταινίας, συλλαμβάνοντας μια παράξενη ιδέα. Αποφασίζει να γυρίσει την ταινία του στο ίδιο του το σπίτι, τοποθετώντας τον εαυτό του, την γυναίκα του (Έλενα Τυρέα) και τα παιδιά του στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (Νοεμή Βασιλειάδου, Χριστίνα Μπρέκου, Χρήστος Ζαχάρωφ). Ένας διεφθαρμένος παραγωγός (Δημήτρης Ραφτόπουλος) σε συνεργασία με έναν ανερχόμενο όμιλο επιχειρήσεων εκμεταλλεύονται την οικονομική δυσχέρεια του Άγγελου, με σκοπό την προώθηση εταιρικών προϊόντων και την τοποθέτησή τους μέσα στο έργο. Τα παιδιά μετατρέπονται σε πειραματόζωα που συνεχώς δοκιμάζουν νέα προϊόντα, υποτίθεται για τις ανάγκες της μυθοπλασίας. Ο Άγγελος αρχίζει να κινηματογραφεί αλλόκοτες σκηνές που εκθέτουν τον ίδιο και την οικογένειά του, παίρνοντας σταδιακά έναν δρόμο χωρίς επιστροφή…

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

«Εμπνεύστηκα από την οικονομική και κοινωνική κρίση και από διάφορα θέματα που απασχολούν την εποχή μας, όπως είναι η πατριαρχία, τα reality show, το body shaming και η ενδοοικογενειακή βία. Παράλληλα ήθελα να εξερευνήσω τα όρια ενός ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου που από την μια είναι με την πλάτη στον τοίχο και από την άλλη είναι αποφασισμένος να κάνει το όραμά του πραγματικότητα. Έτσι έρχεται σε διαρκή ρήξη με την οικογένειά του, παραβιάζοντας τα υπολείμματα των ηθικών του φραγμών.  

Η κρίση, όπως και ο εγκλεισμός που μας επεφύλασσε η covid εποχή, έχει φέρει στην επιφάνεια την τρέλα πολλών ανθρώπων που μέχρι πρότινος την έκρυβαν επιμελώς πίσω από ένα προσωπείο κανονικότητας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες μιας φαινομενικά ήσυχης οικογένειας, συχνά κρύβονται επικίνδυνες ψυχοπαθητικές συμπεριφορές.

Η ταινία “The BigFather” καταγράφει το ακραίο ξέσπασμα ενός καταπιεσμένου νάρκισσου, ο οποίος μέσα στο ναρκισσιστικό του σύμπλεγμα εκλαμβάνει την τρέλα του σαν απόδειξη του μεγαλείου και της ανωτερότητάς του.»

Trailer «The BigFather»: https://www.youtube.com/watch?v=XZt3pdYUtvQ

 

Συντελεστές «The BigFather» / Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Στραγαλινός / Παραγωγή: Γιώργος Κάλτσας / Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνος Στραγαλινός, Δήμητρης Ραφτόπουλος / Ηθοποιοί: Νίκος Παντελίδης, Έλενα Τυρέα, Νοεμή Βασιλειάδου, Χριστίνα Μπρέκου, Χρήστος Ζαχάρωφ, Δημήτρης Ραφτόπουλος, Κωστής Σαββιδάκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Πάνος Κρανιδιώτης, Κώστας Κονταράτος, Βασιλική Ρούσσου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης κ.α. / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παύλος Μαυρικίδης / Σκηνογραφία: Σοφία Βάσο / Ενδυματολογία: Σοφία Κατσουρά / Μοντάζ και DIT: Δημήτρης Καδής / Μουσική: Γιάννης Καραλιάς / Colorist: Rasmus Hedin / Artwork: Alira / Ηχοληψία: Χρήστος Τσιούρας / Βοηθοί Σκηνοθέτη: (αβοηθός) Ορέστης Ρούσκας, (ββοηθός και script) Μερόπη Λαΐνη, (ββοηθός) Κίττυ Κεντέζη / Sound Design - Audio Mix: Κωνσταντίνος Ιμβριώτης / Sound Design – Foley: Γιάννης Κατσαβουνίδης / Make Up: Καίτη Δενδρινού, Μαριάννα Μονόπολη / Διευθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κάλτσας / Βοηθοί Διευθυντή Παραγωγής: Ερμιόνη Πολιτίδου, Βανέσσα Μπρουμάνα / Casting director: Γιώργος Κάλτσας / ΑΒοηθοί Κάμερα: Κώστας Γούλας, Γεωργία Καπράλου / Βοηθός Σκηνογράφου: Κική Μπέλλου / Βοηθοί Ενδυματολόγου: (αβοηθός) Σύλβια Χαρατσάρη, (ββοηθός) Εύα Καλουδά / Post Production Supervisor: Κωνσταντίνος Στραγαλινός / Acting Coach: Έφη Μεράβογλου / Βοηθοί Παραγωγής: Φώτης Μπουζιώτης, Γιάννης Καραλιάς, Γιώργος Σταματόπουλος, Γιώργος Μπουλμάνος /  Backstage Photographers: Αριστέα Ανύση, Κατερίνα Παρασκευά / Βοηθοί Ηχολήπτη: Στέφανος Χρηστίδης, Στεφανία Μακριαλέα / Ηλεκτρολόγοι: Κατερίνα Παρασκευά, Στέφανος Χρηστίδης / Prop Master: Γιάννης Καραλιάς / Vfx editor: Nika Lominatze / Υποτιτλισμός: Δημήτρης Μεντές / Script Reader: Νάνσυ Σπετσιώτη / Marketing-Campaign Design (preproduction): Εύα Καδιανού / Τεχνική υποστήριξη: 92 ART, animelody, soundesign.gr, Steficon, Gosh, Rent Photo Video, Αντώνιος Αραποστάθης, AVproject - Κώστας Νομικός / Παραγωγή: Art and Media Zone, Εργοτάξιον, Stragli Movies, Baby D Productions /

Full credits on IMDb: https://www.imdb.com/title/tt22488858/fullcredits

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα