Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΤΡΑ / ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ

 

Καρναβαλική Πάτρα

Φωτογραφικό και Ιστορικό Λεύκωμα της Πατρινής Αποκριάς

 

 


1.000 + μία ιστορίες,

1.500 + μία φωτογραφίες,

900 σελίδες, για το Πατρινό Καρναβάλι!

 

-Πότε και ποιος, κατασκεύασε τον μοναδικό Βασιλιά Καρνάβαλο, που περπατούσε …όρθιος στους δρόμους της Πάτρας;

- Ποια Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού, είχε προβλέψει στον Τζον Λένον, τον θάνατό του;

-Ποιος Πατρινός Καρναβαλικός Σύλλογος, απέκτησε περίοπτη θέση στο Βιβλίο καταγραφής Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες και για ποιο λόγο;

-Πότε κάηκε ο Καρνάβαλος, λίγο πριν παρελάσει, από φανατικούς  …αντικαρναβαλιστές;

-Ποιος είναι ο Πατρινός κατασκευαστής αρμάτων, που από το Καρναβάλι, έφθασε να  κάνει σκηνικά στη φημισμένη Ντίσνευλαντ της Φλόριντα;  

-Ποια Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού, πέθανε εξ αιτίας της χρυσόσκονης, με την οποία εμφανίστηκε στην παρέλαση;

-Ποια χρονιά και γιατί, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, παρήλασε με καθυστέρηση… ενός ολόκληρου έτους και πότε κάηκε στις …4 το πρωί;

-Πότε και για ποιο λόγο, οι πολιτικές εξελίξεις ματαίωσαν την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου;  

-Ποια χρονιά και γιατί, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις …2 ημέρες;

-Ποιο άρμα, λογοκρίθηκε και τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την παρέλασή του;

-Πότε καρναβαλικό άρμα σύρθηκε στα …δικαστήρια, προκειμένου να μην παρελάσει;  

 

Σε αυτές και σε ακόμα …990 παράξενες και ευτράπελες Καρναβαλικές ιστορίες της Πάτρας, εστιάζει το δίτομο λεύκωμα «Καρναβαλική Πάτρα – Φωτογραφικό και Ιστορικό λεύκωμα της Πατρινής Αποκριάς», που εξέδωσαν τα «24 Γράμματα», με την υπογραφή του δημοσιογράφου Παναγιώτη Ρηγόπουλου.

Πρόκειται, για ένα «χορταστικό» οδοιπορικό στο κορυφαίο Καρναβάλι της Ελλάδας, το οποίο ξεκινάει από τη γέννησή του θεσμού, λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους (1828) και καταλήγει στις μέρες μας, μέσα από ιστορική τεκμηρίωση και εκατοντάδες ανέκδοτες φωτογραφίες.

Συνολικά οι δύο σκληρόδετοι τόμοι του λευκώματος, περικλείουν 900 ιλουστρασιόν σελίδες και περισσότερες από 1.500 φωτογραφίες, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά το 70% βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ

 

Το δίτομο αυτό έργο, αναδεικνύει στις σελίδες του, όλη την ενέργεια, την ενάργεια και την ζωτικότητα του θεσμού του Καρναβαλιού, την απίστευτη δυναμική και την θρυλική του ιστορία, τις άγνωστες πτυχές αλλά και τα ευτράπελα περιστατικά του, από την απελευθέρωση της Πάτρας από τους Τούρκους, μέχρι και σήμερα. Χρονολογικά καλύπτεται σχοινοτενώς η περίοδος 1828- 2022, με κάθε εποχή και ενότητα του Καρναβαλιού παρουσιάζεται στο δίτομο αυτό λεύκωμα ξεχωριστά, με έμφαση στα πρόσωπα, στις εικόνες και στον κοινωνικό απόηχο της.

Στόχος είναι, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πολιτιστικών επιρροών, της κουλτούρας, των ηθών, των εθίμων και της καλλιτεχνικής έκφρασης, που καθόρισαν σε συνδυασμό με άλλες  παραμέτρους, την κυοφορία, τη γέννηση και την εξέλιξη του αμίμητου Πατρινού Καρναβαλιού.   

Δεκάδες καρναβαλιστές, φορείς, σύλλογοι και πολίτες της Πάτρας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσέφεραν ευγενικά το ιστορικό και φωτογραφικό τους αρχείο, ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, να παρουσιαστεί ένα τέτοιας έκτασης, πληρότητας και τεκμηρίωσης, ιστορικό πόνημα για το Πατρινό Καρναβάλι.

 

ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: ΕΝΑΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Όπως τονίζεται στον πρόλογο του λευκώματος:

«Το Καρναβάλι της Πάτρας με την μακραίωνη ιστορία, δεν είναι απλά μια πηγή εκτόνωσης, χαράς και διασκέδασης, αλλά ένας πυλώνας πολιτισμού, ένα εφαλτήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας και μία κονίστρα  κοινωνικής όσμωσης.

Στην αγκαλιά του περικλείει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστών κάθε ηλικίας και πολύ περισσότερους επισκέπτες, που συναθροίζονται στην μητρόπολη της Αποκριάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να ξεδιψάσουν από το νάμα της αυθόρμητης και ανεπιτήδευτης εξωστρέφειας, να γευτούν την αίσθηση του απροσδόκητου και να κυνηγήσουν το όνειρο της προσωπικής μεταμόρφωσης.

 

Το Πατρινό Καρναβάλι, κρατάει δικαίως τα σκήπτρα της διασκέδασης και την πρωτοκαθεδρία των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς να ανταγωνίζεται ή να αντιμάχεται τα εμβληματικά λαογραφικά καρναβάλια που ανθίζουν σε πολλές περιοχές της χώρας και τα οποία προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον κάθε τόπο.  

Η Πάτρα, κάθε χρόνο από την έναρξη του Τριωδίου, μετατρέπεται σε επίκεντρο πολιτισμικής αναφοράς και σε Μητρόπολη του κεφιού. Δεκάδες εκδηλώσεις μεσολαβούν μέχρι την κεντρική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής και την καύση του εφήμερου άνακτος του γέλωτος: Εκθέσεις μάσκας, καπέλου, στολών, εικαστικές, μουσικές και θεατρικές δράσεις, παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρου, σεμινάρια καρναβαλικού μακιγιάζ, κατασκευής μασκαράτας και καρναβαλικών αξεσουάρ, διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικά δρώμενα, Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων, βραδιές οπερέτας, παραδοσιακά δρώμενα Τσικνοπέμπτης, κινητές Καρναβαλουπόλεις, μικτά θεάματα, φάσεις και παιχνίδια πόλης του Κρυμμένου Θησαυρού, παρελάσεις, χοροί, σοκολατοπόλεμοι και τόσα άλλα.

Το δίτομο αυτό έργο, παραδίδεται από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο στην πόλη των Πατρών, ως ελάχιστη ένδειξη ανταπόδοσης, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να ακολουθήσουν ανάλογες εκδόσεις, αλλά παράλληλα απευθύνεται και σε κάθε έναν επισκέπτη, που φεύγοντας από το Πατρινό Καρναβάλι και την πόλη, θα μπορεί να κουβαλήσει στον τόπο του και να κρατήσει για πάντα στη βιβλιοθήκη του, ατόφια την αυθεντική ιστορία και εικόνα του Καρναβαλιού της.» 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

"Αγγλίδα Ερωμένη" Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

  Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη.