Η Απολογία του βασιλιά Λεοπόλδου β' & Την Κυριακή έχουμε Γάμο

Παραστάσεις

στον

Ειδικά Διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο


Η Απολογία του βασιλιά Λεοπόλδου Β’

( πρωτότυπος τίτλος, Ο μονόλογος του Βασιλιά Λεοπόλδου Β΄)

είναι ένα σπάνιο έργο, που γράφτηκε από τον Μαρκ Τουαίην το 1905.


Σπάνιο, διότι επί σειρά ετών δεν είχε συμπεριληφθεί καν στα άπαντά του. Σπάνιο, επειδή μέχρι και σήμερα ο τα αντίτυπα που υπάρχουν είναι λιγοστά, όπως και οι επανεκδόσεις του, λόγω της πολεμικής που δέχθηκε, για ευνόητους λόγους, από τους βασιλικούς κύκλους του Βελγίου και όχι μόνο.


Το έργο αποτελεί μια εξιστόρηση των γεγονότων του «εγκλήματος του Κονγκό», που την ίδια χρονική περίοδο συγκλόνισε όχι μόνο τον Μαρκ Τουαίην, αλλά και συγγραφείς όπως ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ και ο Τζόζεφ Κόνραντ, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων, πνευματικών ανθρώπων, φωτογράφων και ιεραποστόλων της εποχής.

Βασισμένο σε πραγματικά ιστορικά ντοκουμέντα και δημοσιεύματα, τα οποία ο Τουαίην τα συμπεριλαμβάνει αυτούσια στο κείμενό του.

Με καυστική σάτιρα, οργή και πάθος κατά της ιστορικής αδικίας που εξελισσόταν για περισσότερο από δύο δεκαετίες στην απέραντη χώρα, περιγράφονται οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης αλλά και εξόντωσης των κατοίκων στο «ελεύθερο κράτος του Κονγκό» με ευθύνη του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ του Βελγίου, του οποίου η χώρα υπήρξε προσωπική ιδιοκτησία.


Τα βασανιστήρια, οι βιασμοί, οι ακρωτηριασμοί, οι θανατώσεις, οι κανιβαλισμοί στο όνομα του κέρδους από την ανερχόμενη αγορά του καουτσούκ, του ελεφαντόδοντου και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών, μείωσαν τον πληθυσμό μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατά δέκα εκατομμύρια τουλάχιστον. Το απολυταρχικό σύστημα που εφάρμοσε αδίστακτα και μεθοδικά ο ελέω Θεού Βασιλιάς Λεοπόλδος Β΄ καθιστά το κείμενο επίκαιρο και διαχρονικό. Το κίνημα Black Lives Matter, στις διαδηλώσεις του, δεν είναι τυχαίο ότι γέμισε όλα τα αγάλματα του Λεοπόλδου στο Βέλγιο με κόκκινη μπογιά, καθώς μέχρι και πρόσφατα δεν είχε αποκατασταθεί επίσημα η ιστορική αλήθεια για τις θηριωδίες του εν λόγω αδίστακτου μονάρχη.


Η κεντρική ιδέα της παράστασης, πέρα από την ανάδειξη και τις αναφορές ενός στυγερού και άπληστου τυράννου εις βάρος ανίδεων και αγνών πληθυσμών, βασίζεται στο κατά πόσο οι εκάστοτε εξουσίες έχουν χρησιμοποιήσει διαχρονικά την Τέχνη, με στόχο την χειραγώγηση των μαζών, την εδραίωση και την υστεροφημία τους.

Πραγματικά, ένα μεγάλο μέρος αυτού του παράνομα αποκτημένου πλούτου διατέθηκε από τον Λεοπόλδο Β’ στην ανάθεση μεγαλοπρεπών και μνημειακών έργων τέχνης, που ανέδειξαν το μικρό Βέλγιο σε πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης της εποχής των αρχών του 20ου αιώνα.


Το πρωτότυπο αυτό κείμενο ανεβαίνει επί σκηνής για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η παράσταση θα αποτελεί μεικτή σύνθεση video art , φωνών, πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης, με κυρίαρχη την παρουσία του ρόλου του Λεοπόλδου Β’.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νάσος Ταρκαζίκης

Δραματουργική επεξεργασία: Θεοδόσης Πελεγρίνης

Επιμέλεια κειμένου : Κατερίνα Μπιμπή

Σκηνοθεσία- Σχεδιασμός φωτισμών : Άννα Σωτρίνη

Σκηνικά- Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Γρηγορίου

Χορογραφίες : Αναστασία Γεωργαλά, Serghei Gherman

Video art, Αφίσα, Φωτογραφίες: Ευάγγελος Κάλλοου

Επιμέλεια λόγου : Άρης Βαφιάς

Επιστημονικός σύμβουλος: Παντελής Σκούφαλος


Ερμηνεύουν:

Λεοπόλδος B΄ : Θεοδόσης Πελεγρίνης

Καρολίνα : Λένα Σπύρου

Φίλιππος: Γιώργος Φράγκος

Φωνές off:

Ιεραπόστολος Α΄: Νίκος Γιαλελής

Ιεραπόστολος Β΄: Σαράντος Γεωγλερής


Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μπιμπή

Βοηθός Σκηνογράφου : Λυδία Γούζιου

Υπεύθυνος σκηνής : Μπάμπης Καλαντζής

Κατασκευή σκηνικών : Κώστας Αβραμιώτης

Κατασκευή κοστουμιών : Πένυ Τσομπανάκη

Ηχογραφήσεις: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Υπεύθυνη επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού angienomikou@gmail.com

Επικοινωνία: Για το ΙΜΚ: Μαίρη Καλδάρα mkaldara@mcf.gr


Παραγωγή : ‘ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ’


Από το βιβλίο των εκδόσεων Παπαδόπουλος Τυράννων Μονόλογοι , Αθήνα, 2017


Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, φοιτητικά-ομαδικά, 10 ευρώ, ατέλειες –άνεργοι, 5 ευρώ


Προπώληση εισιτηρίων: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης &

Ticketservices.gr

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από τις 20 Μαρτίου έως και 23 Μαΐου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 21: 30


Μεγ. Δευτέρα 10 & Μεγ. Τρίτη 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι παραστάσεις ενώ δεν θα γίνουν την Δευτέρα 17, την Τρίτη 18 Απριλίου & την Δευτέρα 1η Μαΐου.


Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ


Προπώληση

Η ομάδα “Αυτή κι Αυτοί” συναντά τον Γιάννη Ξανθούλη στη θεατρική μεταφορά του επιτυχημένου μυθιστορήματος «Την Κυριακή έχουμε γάμο» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (υπόγειος χώρος) 24-25,31 Μαρτίου & 1, 8-9 Απριλίου.


Μια παράσταση για τη χαμένη αθωότητα, την αναπόληση των παιδικών χρόνων και τη βουτιά στο παρελθόν. Εφτά ηθοποιοί, μια μουσικός και είκοσι τέσσερις ρόλοι σε ένα ταξίδι από την Αθήνα στον Έβρο, από την ανεμελιά στην ενηλικίωση, με ενδιάμεσες στάσεις τον έρωτα, το γέλιο, τον θρήνο και τη χαρά.

Σημείωμα του συγγραφέα

Η ιστορία τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα, μια δεκαετία που την αφομοίωσα παρατηρώντας σαν παιδί τον επαρχιακό μεταπολεμικό κόσμο. Πιθανότατα να ήταν και η πιο λοξή ευτυχισμένη μου δεκαετία. Φυσικά ο ήρωας δεν είμαι εγώ. Παρατηρητής είμαι.

Στο βιβλίο όλα ξεκινούν από το σήμερα για να χαθούν σε ένα αμφίσημο χθες με άλλα ακούσματα, γεύσεις και προσδοκίες. Μια χήρα με τον εντεκάχρονο γιο της ξεκινούν ένα ταξίδι από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη, τότε που οι νότιοι τη θεωρούσαν «τέρμα Θεού». Στο ταξίδι που γίνεται για παραθεριστικούς λόγους, όπως ισχυρίζονται οι ήρωές μου, θα μπλεχτεί κι ένας επεισοδιακός απρόσμενος γάμος. Αυτά ως προς το μυθιστόρημα.

Όμως ποτέ δε φαντάστηκα πως ο «Γάμος» θα αποκτούσε διαφορετική υπόσταση από αυτή του βιβλίου. Κι εδώ ξεκινά άλλο ταξίδι ακόμη πιο περίεργο και προκλητικό. Γι’ αυτό ευχαριστώ τη θεατρική ομάδα «Αυτή κι Αυτοί» που προσπάθησε μια δεύτερη ανάγνωση της Κυριακής του γάμου με δικό της πια κοίταγμα”.


Με τις ευχές μου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ


Ταυτότητα Παράστασης

“Την Κυριακή έχουμε γάμο” του Γιάννη Ξανθούλη

Διασκευή/Δραματοποίηση: “Αυτή κι Αυτοί” & Σπύρος Κορώνης

Σκηνοθεσία: Αντρέας Ψύλλιας

Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Αλεξάνδρα Μπαρή

Κατασκευή κοστουμιών: Αλεξάνδρα Μπαρή, Γεωργία Καραθανάση

Επιμέλεια Κίνησης- Χορογραφίες: Αφροδίτη Καλαφάτη

Πρωτότυπη Μουσική- Στίχοι: Ελένη Αληφραγκή

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Καραλιάς

Φωτογράφιση- Video: Αλεξάνδρα Μπαρή

Παίζουν: Ελένη Αληφραγκή, Σπύρος Αναστασίνης, Τερέζα Καζιτόρη, Ηρώ Κόκκινου, Πάνος Μαλικούρτης, Γεωργία Σωτηριανάκου, Τάσος Χαλάς, Αντρέας Ψύλλιας Παραγωγή: Αυτή κι Αυτοί ΑΜΚΕ


Διάρκεια Παράστασης: 80΄

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Παρασκευή & Σάββατο στις 21.30

Εισιτήρια: 13€ (Κανονικό), 10€ (Μειωμένο)



ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".