Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μετασοβιετικό στρες: Τρία μυθιστορήματα εξορίας | Μάρτιος 2023

 

 

 

Τρία ιστορικά μυθιστορήματα που πραγματεύονται την εξορία πληθυσμών της πρώην ΕΣΣΔ προτείνουν για τον μήνα Μάρτιο οι εκδόσεις Βακχικόν. Η θαμμένη -αληθινή- ιστορία της Λιθουανής Ντάλια Γκρινκεβιτσούτε που έζησε επί χρόνια -μέχρι να δραπετεύσει- σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στη Σιβηρία και μετουσιώθηκε στο μυθιστόρημα Σκιές στην τούνδρα, το βραβευμένο μυθιστόρημα του Μολδαβού πολιτικού και συγγραφέα Νικολάε Νταμπίζα Η Βεσσαραβία μου - Εργασία για το σπίτι για το δράμα των εξορίστων της Βεσσαραβίας, που ταπεινώθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς, επειδή σκέφτονταν διαφορετικά, και το πολυμεταφρασμένο και επίσης βραβευμένο, εμβληματικό έργο της Λετονής συγγραφέως Νόρα Ίκστενα Μητρικό γάλα, για μια γιατρό που χάνει τη δουλειά της και εξορίζεται στην ύπαιθρο, μακριά από την κόρη της.

Μυθιστορήματα για τη σοβιετική εξορία

 

Ντάλια Γκρινκεβιτσούτε
Σκιές στην τούνδρα

Το 1941, η δεκατετράχρονη Ντάλια Γκρινκεβιτσούτε και η οικογένειά της εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους, τη Λιθουανία, και μεταφέρθηκαν σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στη Σιβηρία. Εκεί, ως το δυνατότερο μέλος της οικογένειάς της, υποχρεώθηκε σε δωδεκάωρη χειρωνακτική εργασία. Στα είκοσι ένα της χρόνια, δραπέτευσε από το γκουλάγκ και επέστρεψε στη Λιθουανία. Κατέγραψε τις αναμνήσεις της σε σκόρπιες σελίδες, τις οποίες έθαψε στον κήπο του σπιτιού της, φοβούμενη μην τις ανακαλύψει η KGB. Δεν βρέθηκαν μέχρι το 1991, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό της. Αυτό το βιβλίο είναι η ιστορία που έθαψε η Ντάλια.
 
Οι Σκιές στην τούνδρα είναι ένα κείμενο άμεσο, αληθινό, που καθιστά τους αναγνώστες μάρτυρες όχι μόνο των όσων υπέφερε η ηρωίδα, αλλά και της ελπίδας που την κράτησε ζωντανή. Μια λιθουανική ιστορία που, όπως και η συγγραφέας της, κατάφερε να επιβιώσει, ενάντια στις πιθανότητες.
 
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Στασινού
 
Σελ.: 190 | Τιμή: 13.78 ευρώ
ISBN: 
978-618-5733-36-0
 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Νικολάε Νταμπίζα
Η Βεσσαραβία μου - Εργασία για το σπίτι

Βεσσαραβία, 1940. Ο καθηγητής Μιχάι Ούλμου συλλαμβάνεται από τους Σοβιετικούς και με την κατηγορία ότι είναι εχθρός του λαού οδηγείται στη Σιβηρία. Εκεί θα τον ακολουθήσει η μαθήτριά του, Μαρία Ραζέσου, που είναι ερωτευμένη μαζί του, με σκοπό να τον βοηθήσει να δραπετεύσει.
 
Ένα ερώτημα διατρέχει όλο το μυθιστόρημα, αυτό που έθεσε ο Ούλμου στους μαθητές του ως εργασία για το σπίτι λίγο προτού συλληφθεί: «Στη ζωή, το να είσαι άνθρωπος είναι τέχνη ή πεπρωμένο;».
 
Στο μυθιστόρημα Η Βεσσαραβία μου: Εργασία για το σπίτι, ο Νικολάε Νταμπίζα πραγματεύεται το δράμα των εξορίστων της Βεσσαραβίας, που ταπεινώθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς, επειδή σκέφτονταν διαφορετικά. Η ιστορία μιλά με απλό τρόπο για τα πιο σπουδαία πράγματα: τι σημαίνει αληθινός πόνος, βάσανα, απελπισία, αλλά και πώς είναι να σε αγαπούν, να είσαι ελεύθερος ακόμα κι αν είσαι αλυσοδεμένος, πώς είναι να πιστεύεις, να ελπίζεις και να είσαι άνθρωπος.
 
Μετάφραση: Άντζελα Μπράτσου
 
Σελ.: 428 | Τιμή: 15.90 ευρώ
ISBN: 
978-618-5733-17-9
 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Νόρα Ίκστενα
Μητρικό γάλα

 
Μια πολλά υποσχόμενη νεαρή γιατρός μεγαλώνει μόνη την κόρη της στη Σοβιετική Λετονία. Οι δυο τους προσπαθούν να επιβιώσουν, όμως οι επιπτώσεις του κομμουνισμού στη ζωή τους και στη μεταξύ τους σχέση θα είναι καταστροφικές. Η γυναίκα χάνει τη δουλειά της και εξορίζεται στην ύπαιθρο. Μέσα στον παραλογισμό ενός ανελεύθερου καθεστώτος, η αίσθηση απομόνωσης αυξάνεται. Θα καταφέρουν αυτή και η κόρη της να επιστρέψουν στη Ρίγα, όταν αρχίσει να πνέει ο άνεμος της πολιτικής αλλαγής;
 
Σε αυτό το γοητευτικό μυθιστόρημα, η Νόρα Ίκστενα αφηγείται με γλαφυρό ύφος την ιστορία της Λετονίας μέσα από τη διαδρομή δύο ανώνυμων ηρωίδων, από το 1944 έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, προσφέροντας στον αναγνώστη ένα έργο για τη μητρότητα, την απόρριψη, την απώλεια της ελπίδας, την αναζήτηση ταυτότητας και την πολυπόθητη ελευθερία. 
 
Μετάφραση: Μαριάννα Αβούρη
 
Σελ.: 196 | Τιμή: 13.78 ευρώ
ISBN: 
978-618-5733-07-0

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

 
Τα βιβλία μας μπορείτε να τα προμηθεύεστε από όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.
Εναλλακτικά, μπορείτε να τα παραγγέλνετε:
 
  • Μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματός μας
  • Τηλεφωνικά στο 2103637867 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00 - 18:00)
  • Στέλνοντας e-mail στο bookstore@vakxikon.gr
  • Ή μπορείτε να επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο μας, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σόλωνος 110, 10681, Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 - 18.00, (Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη)

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

"Αγγλίδα Ερωμένη" Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

  Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη.