Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόγραμμα Εβδομάδας 21-27Φεβρουαρίου

 

 
 
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρασκευή, 25/2, 21:00-"Αραχώβης 41"- Μουσική παράσταση, αφιερωμένη στους ποιητές των Εξαρχείων και στην πολιτική ποίηση της Ελλάδας

«Αραχώβης 41»: Ένα αφιέρωμα στους ποιητές των Εξαρχείων και στην «πολιτική ποίηση» της Ελλάδας

Οι τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα στιγματίστηκαν από καλλιτεχνικά -ιδιαίτερα μουσικά- κινήματα.

Από τον Μάη του '68 μέχρι και τα 90s η μουσική έγινε μέσο διακίνησης ιδεών, διεκδικήσεων και πεποιθήσεων.

Στην Ελλάδα οι βασικοί εκφραστές αυτού του είδους της μουσικής κατά την εκπνοή του 20ου αιώνα, ήταν ο Νικόλας Άσιμος, ο Παύλος Σιδηρόπουλος και η Κατερίνα Γώγου οι οποίοι στιγμάτισαν με το έργο τους τις επόμενες δεκαετίες και ενέπνευσαν γενιές καλλιτεχνών.

Οι τρεις τους μίλησαν πολλές φορές για το ίδιο θέμα, κοίταξαν προς τη ίδια κατεύθυνση και προς τον ίδιο στόχο αλλά με διαφορετικά λόγια ο καθένας. Ο πρώτος ο πιο παράξενος μίλησε πολλές φορές σατιρικά, ο δεύτερος χρησιμοποίησε στα τραγούδια του πολλές φορές την αδυναμία του - η οποία τελικά τον σκότωσε - και η τρίτη μίλησε αιχμηρά και στα μούτρα όλων όσων πολεμούσε. Αυτοί οι τρεις θα συναντηθούν ξανά σε μία καλοστημένη και προσεγμένη μουσικοποιητική βραδιά.

Μία βραδιά αφιερωμένη στους ποιητές των Εξαρχείων και στην «Πολιτική ποίηση» της Ελλάδας.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζονται τραγούδια και κάποια ποιήματα του Νικόλα Άσιμου, του Παύλου Σιδηρόπουλου και της Κατερίνας Γώγου. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται αναφορά στη μελοποιημένη ποίηση και κυρίως σε ποιητές συνθέτες το έργο των οποίων έχει κοινωνικοπολιτικό πρόσημο.

Οι ποιητές Κώστας ΤριπολίτηςΟδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανώλης Αναγνωστάκης και οι συνθέτες  Θάνος Μικρούτσικος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς που τιμώνται επί σκηνής στην παράσταση με τίτλο «Αραχώβης 41».

Τα   μέλη της παράστασης είναι η Αλίκη Ζωγράφου η οποία τραγουδάει και απαγγέλλει, ο Μανώλης Ρακιντζής που παίζει ακουστική κιθάρα και τραγουδάει, ο Παντελής Λεγάκης που παίζει πιάνο.

---

Πέμπτη, 24/2, 21:00-"Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών"

Το τοπικό κίνημα "Η Τήνος Κατά των Ανεμογεννητριών" και το οικολογικό δίκτυο Support Earth καλούν την Τσικνοπέμπτη 24/2 (ώρα 21.00) σε εκδήλωση ενημέρωσης και γιορτής των κοινωνικών αντιστάσεων στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή).
Οι κάτοικοι της Τήνου θα μας ενημερώσουν για τον δίκαιο αγώνα προστασίας του νησιού τους από τα καταστροφικά σχέδια των επιχειρηματιών, και θα οργανώσουμε την υπεράσπιση των 100 κατοίκων που σύρονται σε άδικη δίκη με μηνύσεις από την κατασκευαστική εταιρία επειδή πήραν μέρος στις διαμαρτυρίες (!).
Μετά την ενημερωτική ομιλία των κατοίκων της Τήνου θα γιορτάσουμε μαζί τους την αξιοπρέπεια του αγώνα τους με ένα υπέροχο Νησιώτικο γλέντι.
Παίζουν ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς από την Αμοργό.
Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για τα δικαστικά έξοδα των 100 κατοίκων της Τήνου.
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 24/2 - ώρα 21.00
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή)
"Η Τήνος Κατά των Ανεμογεννητριών":
Η κλιματική αλλαγή που έχει χτυπήσει όλο τον πλανήτη είναι μια συνθήκη όπου ήρθε για να παγιωθεί και πλέον θα είναι η κανονικότητα. Ακραίες υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, καταστροφικές πλημμύρες, καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν κάψει εκατομμύρια στρέμματα, με την κυβέρνηση να είναι απλός θεατής και να στέλνει sms μέσω 112 στους πολίτες για την εκκένωση περιοχών και να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με τους επενδυτές.
Ετοιμάζονται να «επενδύσουν» πάνω στα αποκαΐδια, ενώ ο κόσμος κινδυνεύει από τις πλημμύρες και αυτό αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κοινωνία και την οικονομία. Πουλάνε «πράσινη ανάπτυξη» την ώρα που συνεχίζουν τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και ρημάζουν βουνοκορφές και νησιά με ανεμογεννήτριες! Αυτό σημαίνει θάνατος και καταστροφή των τοπικών κοινωνιών.
Αν νοιαζόντουσαν για τις ανάγκες του κόσμου, που με την πρώτη πλημμύρα, χιόνια ή καύσωνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη εξαιτίας των «νόμων της αγοράς», δεν θα προχωρούσαν στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Στην Τήνο γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει «πράσινη ανάπτυξη» και τον ζήλο της κυβέρνησης να μας την επιβάλει με ΜΑΤ και βία.
Τον Μάιο του 2020 και παρά την έντονη και καθολική αντίδραση των κατοίκων σε αυτές τις πρακτικές επιβολής βίας από την αστυνομία ακόμη και σε αρρώστους, σε ένα τόπο που διαμαρτύρεται σύσσωμα και ειρηνικά, διαπιστώσαμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό το Σεπτέμβριο του 2021. Διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις, πάνοπλες δεν δίστασαν να στρέψουν την βία τους σε πολίτες κάθε ηλικίας και άνευ αιτίας.
Ποια ιδιωτική επένδυση μπορεί να υπερβαίνει το δημόσιο συμφέρον και πώς οι δημόσιοι λειτουργοί, αν μπορούμε ακόμη σήμερα να χαρακτηρίζουμε έτσι τα σώματα «ασφαλείας», μπορούν να απαγορεύουν είσοδο και διέλευση πολιτών κατά βούληση; Αναρωτιόμαστε ακόμη, πώς μπορεί ένας αστυνομικός να προβαίνει σε πράξεις βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές που συντεταγμένα και με κάθε συλλογικό και θεσμικό τρόπο έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην υλοποίηση τέτοιων βιομηχανικών πάρκων. Στην Τήνο, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους.
Εξάλλου, η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έχει αποδείξει ότι όχι μόνο συστρατεύεται, αλλά και διευκολύνει τους επενδυτές στη ληστρική εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης. Ο αγανακτισμένος και μάχιμος τηνιακός λαός ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μονάδες καταστολής.
Όχι! Δεν είναι εγκληματίες οι κάτοικοι του νησιού που αγωνίζονται για να προφυλάξουν το περιβάλλον. Δεν είναι εγκληματίες για να κατηγορούνται και να διώκονται άνθρωποι που έχουν καταλάβει ότι η «μπίζνα» των ανεμογεννητριών δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια "πράσινη" απάτη.
Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες. Η ονομαστική παραγωγή όλων των ανεμογεννητριών που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν στο νησί, είναι πολλαπλάσια του ρεύματος που καταναλώνουμε.
Από τις εκσκαφές, τα μπαζώματα αλλά και την ίδια την λειτουργία των ανεμογεννητριών υπάρχει ο κίνδυνος, όπως αναφέρει και η σχετική μελέτη του καθηγητή υδρολογίας Γεώργιου Στουρνάρα ειδικά για την γεωλογία της Τήνου, να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία της περιοχής
Οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν δραματικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι στην πλειονότητά τους προκαλούνται από το δίκτυο μεσαίας τάσης που συνδέει τα αιολικά πάρκα της περιοχής με το υπόλοιπο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι επενδύσεις τέτοιου τύπου θα ωφελήσουν μόνο τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος και εν προκειμένου για το νησί της Τήνου
Καταλυτικές θα είναι και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. ο ήπιος φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός καθώς και πολιτιστικός τουρισμός που αναπτύσσεται τελευταία στην περιοχή θα υποστεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού θα αλλάξει η ανθρωπογενής κλίμακα του τοπίου. Το συγκεκριμένο «χειροποίητο» κυκλαδίτικο τοπίο, με τις σημαντικές εναλλαγές του, είναι τόσο ιδιαίτερο που γίνεται ολοένα και πιο διάσημο. Έρευνες έχουν δείξει μείωση στον τουρισμό μετά από τέτοιες επεμβάσεις.
Πριν κάποια χρόνια και μετά από αγώνα πολιτών του νησιού πετύχαμε μια μεγάλη νίκη που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας – αφαιρέθηκαν οι ακαλαίσθητοι πυλώνες υψηλής τάσης που δεν συμβάδιζαν με την φυσιογνωμία του νησιού. Τώρα προωθούνται πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επεμβάσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η αντίθετη γνώμη του Τηνιακού λαού, όπως αντανακλάται διαχρονικά σε όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. από το 2014 ως και σήμερα.
Τα κέρδη τους είναι πάνω από κάθε οικολογική συνείδηση, τα κέρδη τους είναι πάνω από τον άνθρωπο. Στο βωμό του χρήματος θα κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν ολόκληρες περιοχές, για να τοποθετήσουν αιολικά πάρκα, για να πουλήσουν «πράσινη ανάπτυξη» και να μας κάνουν τη μεγάλη μπαταρία της Ευρώπης.
Κάθε νησί έχει το δικό του πλούτο, έτσι κι η Τήνος συγκεντρώνει ιστορικό, περιβαλλοντικό, καλλιτεχνικό και ανθρώπινο πλούτο. Γιατί θα πρέπει η εικόνα του νησιού μας με αυτή τη φυσική ομορφιά να καταστραφεί με τα βιομηχανικά πάρκα; 
__________
"Η Τήνος Κατά των Ανεμογεννητριών"- βρείτε περισσότερες πληροφορίες και πάρτε μέρος στον αγώνα:
Support Earth

---

Κάθε Τετάρτη από 2 έως 23/2/2022, στις 22:00, "Παρασάγγη 10"

 
Δεύτερος κύκλος παραστάσεων
 
''Παρασάγγη 10''
 
Σκηνοθεσία/Σκηνικά & Κοστούμια: Στέβη Λύτρα
 
Παίζουν:
 Πάνος Rancid
Κλεονίκη Κουκοπούλου
 Μαρού Προκάκη
 Γεωργία Γιαννακούδη
 Γιώργος Παπαγεωργίου
 Αποστόλης Λάγιος
Νικόλαος Στυλιανός Χανακούλας
 Γιώργος Γιάννης
 Νικολέτα Κόκκορη
 Πηνελόπη Κυρίτση
 Μαρία Παπαχριστοδούλου
Βασιλεία Βλάχου
 Στάθης Παπαδόπουλος
 Χαρά Κανταρέλη
 
Κεντρικός πυρήνας του έργου είναι ένα παλιό εργοστάσιο στον Πειραιά που μετατράπηκε σε πολυκατοικία και τα δωμάτιά της ενοικιάζονται, κατα κύριο λόγο, σε ανθρώπους χαμηλής τάξης και άσχημης οικονομικής κατάστασης, παρουσιάζοντας την νεοελληνική κοινωνία του ’50 . Το έργο είναι πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο, περιλαμβάνοντας ένα σύνολο ετερόκλητων και μη , ανθρώπινων χαρακτήρων. Οι περιθωριακοί ήρωες ,τη συμπεριφορά των οποίων καθορίζει όχι τόσο η λογική , αλλά το ένστικτο και η παρόρμηση, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή. Οι ένοικοι , εγκιβωτισμένοι κυριολεκτικά μέσα στα ασφυκτικά κουτιά-δωμάτια της πολυκατοικίας , εξαναγκασμένοι να διαβιούν σε συνθήκες αφόρητης γειτνίασης , αλληλοεπηρεάζονται σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία .  Ταπεινωμένοι στην βαθύτερή τους υπόσταση, δεν φαίνεται τίποτα να τους αποσπά , να τους εξυψώνει ή να τους διαφορίζει, εκτός από τον τρόπο που εισπράττουν τη δυστυχία ή την ευχαρίστηση, που τους αναλογεί στη ζωή. Σ’ αυτή λοιπόν τη συγκατοίκηση, συμπίπτουν και συνωθούνται άνθρωποι απορριγμένοι, βολεμένοι,κομπιναδόροι, εξαθλιωμένοι μεροκαματιάρηδες, ακαμάτηδες και δικαιούχοι κάθε λογής , χωρίς να έχουν επίγνωση της πτώσης τους , άνθρωποι σε πρωίουσα απαξίωση και φθορά, επιβιώνοντας όπως όπως, σ’ αυτά τα κουτιά-δωμάτια,σε προθανάτια πρόβα, μιας εν σμικρώ νεκρούπολης.
 
Προγραμματισμένες Παραστάσεις:
Τετάρτη
2,9,16,23 Φεβρουαρίου
10:00μ.μ
Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός 
Ρήγα Παλαμήδου 2 Ψυρρή
 
Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά
Είσοδος: Ελεύθερη συνεισφορά  


---

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 7/2 έως 1/3/2022, στις 21:00, "Επόμενη στάση Ελλάδα" του Θ. Λιούνη

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μία αλληγορική κωμωδία του Θανάση Λιούνη

Περίληψη:

Πέντε μεγάλες προσωπικότητες, που επηρέασαν τον ελληνισμό και την ιστορία μας, συναντιούνται σε ένα βαγόνι τρένου και συζητούν για την πορεία της Ελλάδας.

Στο έργο θίγονται θέματα όπως η ορθοδοξία, η ιστορία, η τέχνη, η ελευθερία, η επανάσταση και η πολιτική πορεία της χώρας, μέσα από την σκωπτική πένα του συγγραφέα.

Πρωταγωνιστούν:

Δημήτρης Γρηγοριάδης

Φώτης Μιχαηλίδης

Γιώργος Λουρωτός

Σωτήρης Χατζηνικολάου

Θανάσης Λιούνης

 

Παραστάσεις Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 7/2 έως 1/3/2022.

Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή

Ώρα έναρξης:  21:00 μ.μ

Διάρκεια:  100'

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

---

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Κάθε Δευτέρα - 18:00-20:00, Balkan Session of Athens

Το Balkan Session επιστρέφει και φέτος στο Θέατρο Εμπρός!
Πρόκειται για μία ξεχωριστεί πρωτοβουλία η οποία έχει σκοπό την προώθηση της μουσικής των Βαλκανίων, και την ανάδειξη των μουσικών δικτύων που ενώνουν τις παραδόσεις τους.
 
Το B.S χωρίζεται σε δύο μέρη : αρχικά μαθαίνουμε ένα καινούργιο τραγούδι κάθε εβδομάδα με έναν υπεύθυνο διδάσκοντα της ειδικότητας που μας αφορά (μελωδία, συνοδεία, ρυθμός και τραγούδι).
Σε δεύτερη φάση πραγματοποιείται η πρόβα με όλους τους συντελεστές και το διασκευάζουμε με πνεύμα πρωτοβουλίας και συλλογικότητας.
 
Τα μαθήματα θα είναι κάθε Δευτέρα 6-8 μμ στο Θέατρο Εμπρός.
Το Balkan Session λειτουργεί με το σύστημα της ελεύθερης συνεισφοράς ούτως ώστε να στηριχτούν τα έξοδα της οργάνωσης.
---------------------------------------------
ENGLISH
Balkan Session returns to Embros Theater again this year!
This is a special initiative that aims to promote the music of the Balkans, and to highlight the music networks that unite their traditions.
 
The B.S is divided into two parts: first we learn a new song every week with a responsible teacher of the specialty that concerns us (melody, accompaniment, rhythm and song).
In the second phase, the rehearsal takes place with all the participants and we adapt it with a spirit of initiative and collectivity.

Classes will be every Monday 6-8 pm at the Embros Theater.
The Balkan Session operates with the system of free contribution in order to support the expenses of the event.

----------------------------------------------

Κάθε Τρίτη - 18:00-20:00, Εργαστήρι θεατρικού αυτοσχεδιασμού

 

----------------------------------------------

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή - 18:30-20:00, μάθημα Hatha Yoga με την Τατιάνα

Kάθε Τρίτη και Παρασκευή 18:00-20:00 (από 19 Οκτωβρίου 2021)
Χάθα, στα σανσκριτικά, σημαίνει ήλιος (χα) και φεγγάρι (θα) και γιόγκα σημαίνει ένωση - σύνδεση. 
Ένωση της αναπνοής με την κίνηση, του σώματος με το νου, της ατομικής με τη συμπαντική ψυχή, του αρσενικού με το θηλυκό... όλων των αντιθέτων για να βρούμε ξανά το κέντρο μας, την πηγή.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη την επιστροφή στις ρίζες μας, την επανένωση με την πηγή, με την εσωτερική μας δύναμη για να ξανακερδίσουμε την ακεραιότητά μας, την ενότητα σώματος, νου και ψυχής ώστε ν' αντιμετωπίσουμε την ολοένα αυξανόμενη πίεση και το άγχος που παράγουν οι καθημερινές συνθήκες της ζωής μας.
 
Η γιόγκα αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για να το πετύχουμε. Άσκηση σωματική, ενεργειακή και πνευματική, βασισμένη στην προσεκτική και ακούραστη αυτοπαρατήρηση των ανθρώπων που ασκήθηκαν και ασκούνται σ' αυτή, εδώ και χιλιετίες, αποτελεί, στην πραγματικότητα, μία πλήρη επιστημονική αγωγή υγείας σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. H γιόγκα βοηθάει τον άνθρωπο ν' αναπτύξει την ισορροπία, το συντονισμό κινήσεων και να εστιάσει στο κέντρο του, σωματικά και νοητικά. Ανανεώνει, αναζωογονεί, θεραπεύει το σώμα, τεντώνοντας τους μύες, τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη, κάνοντας μασάζ στα εσωτερικά όργανα, τροφοδοτώντας με οξυγόνο το αίμα μέσω της αναπνοής. Το αίμα, τροφοδοτώντας με τη σειρά του με οξυγόνο όλα τα εσωτερικά όργανα συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος και των αδένων,ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού!
 
Ένα πλήρες μάθημα παραδοσιακής χάθα γιόγκα διαρκεί από 1 1/2 έως 2 ώρες και περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής (πραναγιάμα), ασάνες (στάσεις που εναλλάσσονται ), καθοδηγούμενο διαλογισμό,ή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, βαθιά χαλάρωση (νίντρα γιόγκα) και τεχνικές συγκέντρωσης του νου, ή όπως συνηθίζουμε να λέμε, διαλογισμό.
 
Ελάτε με άνετα ρούχα και με όποια διάθεση θέλετε....
Στρωματάκια γιόγκα, καθώς και κουβερτούλες φλις για τη βαθιά χαλάρωση υπάρχουν στο χώρο, αλλά μπορείτε, εννοείται να φέρετε τα δικά σας αν θέλετε.

----------------------------------------------

Κάθε Τετάρτη 18:00-20:00 και Κυριακή 17:00-19:00, Μάθημα χορού salsa, kizomba, batchata με τον Υβ

Κάθε Τετάρτη 18:00 - 20:00 και Κυριακή 17:00 - 19:00.
 

----------------------------------------------

Κάθε Πέμπτη - 19:00-21:00, Μαθήματα Παραδοσιακών Χορών με τον Δημοσθένη

Κάθε Πέμπτη
Στις 19.00 Τμήμα Αρχαρίων
Στις 20.00 Τμήμα Προχωρημένων
Διδασκαλία χορών Δημοσθένης Αλεξόπουλος
τηλ.επικοινωνίας 6973733425
email dimod25@yahoo.com

 
---

Κάθε Κυριακή μετά τις 19:00 - Ανοιχτή Συνέλευση

Ανοιχτή συνέλευση κάθε Κυριακή από τις 19:00 και μετά.
Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν με τις απόψεις και τη δημιουργικότητά τους στην ανοιχτή συνέλευση του Εμπρός.

---

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα