Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μιχάλης Ναυπλιώτης: "Οι αναμνήσεις της Ειμαρμένης καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα της ανθρωπότητας"



Ο Μιχάλης Ναυπλιώτης μιλάει στο Open Mind για το νέο του βιβλίο, την αγάπη του για την συγγραφή και διάφορα ακόμα...


“Οι αναμνήσεις της Ειμαρμένης”, πρώτο σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται;

Πραγματεύεται τα νέα προβλήματα και τα αδιέξοδα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη η ανθρωπότητα σε λίγες δεκαετίες, τα οποία με τη σειρά τους θα ξυπνήσουν όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα για το ποιοι είμαστε και τι θα απογίνουμε. Επομένως είχα στα χέρια μου δύο λίστες: μία με καινοφανή και επείγοντα διλήμματα και μία δεύτερη με θεμελιώδη και άχρονα ερωτήματα. Για όλα αυτά καλούνται να πάρουν θέση οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. 

            Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Αισθάνθηκα ότι είχα πράγματα τα πω, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μία πελώρια αυταπάτη για την οποία σπατάλησα μεγάλο μέρος του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου μου τα τελευταία τρία έτη. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι έφυγε ένα βάρος από πάνω μου, είμαι ικανοποιημένος που το ολοκλήρωσα.

              Είναι ένα βιβλίο με έντονο φιλοσοφικό περιεχόμενο με επιρροές από μεγάλους φιλοσόφους. Ποιούς έχετε ξεχωρίσει;

Τον Σπινόζα για την ηθική, τον Χιουμ για το πρόβλημα της αιτιότητας, τον Φρέγκε για την προσπάθεια θεμελίωσης της λογικής. Θεωρώ αξεπέραστο τον Πλάτωνα και αισθάνομαι δέος για τον Βίτγκενσταϊν. Από τη σύγχρονη αναλυτική φιλοσοφία τους Ντάνιελ Ντένετ, Ρόμπερτ Νόζικ και Μάικλ Ντάμετ. Δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω τους Έλληνες καθηγητές μου Στάθη Ψύλλο και Στέλιο Βιρβιδάκη. Σταματώ εδώ, γιατί όσο σκέφτομαι την ερώτησή σας, μου έρχονται πολλά ονόματα στο μυαλό, όπως του Σάιμον Μπλάκμπερν και … ok σταματάω!

             Ο “Ηγεμών” του Μακιαβέλι είναι ένα βιβλίο που βρίσκουμε επιρροές στο βιβλίο σας;

Μόνο ως φάρσα. Ήθελα η χρήση της λέξης «Ηγεμόνας» να φέρει συνειρμικά στον αναγνώστη την εικόνα ενός ηγέτη χωρίς ηθικούς φραγμούς, σύμφωνα με την ευρεία έννοια του μακιαβελισμού. Αυτή η αφελής, ομολογουμένως, εικόνα του «κακού της ιστορίας» ανατρέπεται στη συνέχεια και ο αναγνώστης καλείται να πάρει θέση για την ουσία των επιχειρημάτων του. 

            Τι θέλετε να δώσετε στον αναγνώστη διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Αφορμές. Αυτή είναι η μόνη φιλοδοξία μου. Αφορμές να ψάξει περισσότερο για πράγματα που τον ενδιαφέρουν ή που θα έπρεπε να τον αφορούν ως μέλος της ανθρωπότητας. Τα διλήμματα που πραγματεύεται το βιβλίο, παραμένουν διλήμματα και όταν το ολοκληρώσεις. Όπως έλεγε ένας καθηγητής μου, ξεκινάς το ταξίδι μιας φιλοσοφικής αναζήτησης μπερδεμένος και το ολοκληρώνεις εξίσου μπερδεμένος, αλλά σε ένα άλλο επίπεδο.


          Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τις εκδόσεις Διάπλαση;

Έστειλα το κείμενο σε αρκετούς εκδοτικούς οίκους και είχα ένα συμπαθητικό ποσοστό θετικών απαντήσεων. Όλες οι προτάσεις ήταν τιμητικές για μένα και η επιλογή δεν ήταν εύκολη. Ο Κυριάκος Καραΐσκος των εκδόσεων Διάπλαση, με κέρδισε για την ειλικρίνειά του. Μου παρουσίασε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι στον χώρο των εκδόσεων, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους. Θεωρώ τις επαγγελματικές σχέσεις κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων και έχω ανάλογες απαιτήσεις για να είναι δημιουργικές.  

             Ποιά είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Μάλλον η απουσία κάθε έμπνευσης. Οτιδήποτε παρατηρούμε είναι εμποτισμένο από δικές μας προκαταλήψεις, υποκειμενικές ερμηνείες, μεροληπτικές πεποιθήσεις, φαντασιακούς συμβολισμούς, λογικά σφάλματα και ξεγελάσματα των αισθήσεων. Προσπαθώ να βγάλω όλο αυτό το μακιγιάζ και να δω, όσο μπορώ, τον Κόσμο όπως πραγματικά είναι. Αυτό μου δημιουργεί αισθήματα δέους, θαυμασμού και φόβου. Προσπαθώ να γράψω για αυτά.
 
              Χαρακτηριστικά του εαυτού σας. (αρνητικά-θετικά)

Τα θετικά είναι ότι εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, δεν αφήνω αδέσποτο χωρίς φαΐ, πιστεύω ότι υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα. Τα αρνητικά είναι ότι εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, δεν αφήνω αδέσποτο χωρίς φαΐ, πιστεύω ότι υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα. Είμαι αθεράπευτα αφελής, απορώ ώρες, ώρες.

           Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αν εννοείτε συγγραφικά σχέδια, αυτή την περίοδο υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή μου. Εξάλλου θέλω να αφήσω λίγο χρόνο σε αυτό το βιβλίο να ταξιδέψει, είναι πολύ νωρίς. Ελπίζω στο μέλλον να γράψω σενάριο για comic ή να πειραματιστώ με υβριδικές μορφές συγγραφής.


        Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Στις μέρες μας, δεν πιστεύω ότι υπάρχει ο διαχωρισμός πομπού και δέκτη της πληροφορίας. Όλοι εκπέμπουμε μηνύματα, όλοι συμμετέχουμε στην παραγωγή πληροφορίας, όλοι είμαστε συγγραφείς, παραδοσιακοί ή νέας τεχνολογίας. Επομένως, για έναν επιπλέον λόγο, απαιτείται όλοι μας να είμαστε λίγο πιο υπεύθυνοι.

 Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://theatromusicbooks.blogspot.com/2019/06/blog-post_94.html

Της Αλεξίας Βλάρα, 27/7/2019

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ