Eίδαμε την "Μήδεια" στο θέατρο ΜπάγκειονΜΗΔΕΙΑ, Ευριπίδη, θέατρο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ

Μία Μήδεια διαφορετική, μία Μήδεια αδυσώπητη και διαχρονική που έρχεται σε έναν ιδιαίτερο χώρο. Στο παλιό ξενοδοχείο Μπάγκειον που έρχεται να γίνει θέατρο αποτελεί από μόνο του μία εμπειρία ζωής και πόσο μάλλον μία παράσταση που θα σε συγκλονίσει για τις ερμηνείες της.

Η Τζούλη Σούμα σε μία εκρηκτική ερμηνεία αποδίδει τον ρόλο της Μήδειας, ως μία γυναίκα όχι μόνο με μίσος αλλά και αγάπη προς ότι την έχει κάνει αδύναμη και ευάλωτη στα πάθη και στα λάθη της. Θύμα ή θύτης, το καθορίζει η ίδια η ζωή με τις πράξεις της που σίγουρα θα επέλθει η κάθαρση και η λύτρωση του τραγικού της προσώπου.

Η τραγωδία έγκειται στο γεγονός του φόνου και της αιχμαλώτισης της ψυχής της. Η κάθαρση επέρχεται για την απόλυτη λύτρωση της. Η Μήδεια είναι ένα τραγικό πρόσωπο που βρυχάται σαν κτήνος για να απαλύνει από τα αμαρτήματά της. Το πιο δυνατό σημείο της παράστασης είναι η ατμοσφαιρικότητα και η αέναη εξέλιξη της ιστορίας χωρίς να πλήττει ο θεατής. Η απόδοση του κειμένου και η σκηνοθεσία με τα κατάλληλα ηχητικά εφέ πάνε την παράσταση σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή της στο τώρα και στο πώς μπορεί ο κάθε θεατής να κατανοήσει και να εξαγνίσει την Μήδεια μέσα από την συνεχής αναμέτρηση με τον ίδιο της το εαυτό.

Όλοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και δείχνουν εξαιρετικό επαγγελματισμό πάνω στους ρόλους και στις απαιτήσεις του. Σίγουρα η παράσταση αυτή αποτελεί μία εμπειρία ζωής και μία διαφορετική προσέγγιση της Μήδειας σε μία σύγχρονη και εκκολαπτόμενη εποχή.

Της Αλεξίας Βλάρα, 5/7/2019


Παράταση παραστάσεων λόγω επιτυχίας
Τρίτη 9/7 21:30
Τετάρτη 10/7 21:30
Πέμπτη 11/7 21:30

Το αριστούργημα του Ευριπίδη,  «Μήδεια», μετά την ενθουσιώδη αποδοχή κοινού και κριτικών, συνεχίζεται για 5 ακόμα παραστάσειςστην καρδιά της πόλης, στην Ομόνοια και το ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον».
Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια,στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, STET- the English Theatre, όπου για πρώτη φορά ακούστηκε η τραγωδία στα ελληνικά και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Γεωργαλάς, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια  μετά το πρώτο ανέβασμα, συνεχίζει να πειραματίζεται και να δουλεύει πάνω στον λόγο του Ευριπίδη με την εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, η οποία επιμένει να ερμηνεύει την ιστορία με ψυχαναλυτική προσέγγιση. Μια μετάφραση, άμεση και ποιητική,που  εμπεριέχει την προσωπική του θεώρηση και επιχειρεί να πλησιάσει την ψυχή των ηρώων.
Το ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Τζούλη Σούμα.


Σκηνοθετικό Σημείωμα:
Η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την αρχαία τραγωδία, είναι σαν μια πρώτη εξερεύνηση ενός οικείου –άγνωστου τόπου. Υπάρχουν πολλά να δεις και να σε τραβήξουν μέσα στη δίνη της και πολλά που σου αποκαλύπτονται όταν έχεις φύγει από εκεί και σε κάνουν να θες να ξαναγυρίσεις.
-Η Μήδεια δεν είναι η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας.
-Είναι ο πρώτος πόλεμος ή ο πρώτος Γάμος μεταξύ του ΑΝΤΡΑ  και της ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
-Είναι η ρήξη μεταξύ δύο ισχυρών πολιτισμών.
-Είναι η αναμέτρηση , η καταδικασμένη , του ανθρώπου με τη φύση και με το « θείο».
-Είναι, για μένα, ένα αρχέγονο μυστήριο απ’ το οποίο βγαίνεις σοκαρισμένος και καθαγιασμένος. Ο θεός Έρωτας, σαν άλλος Διόνυσος, αποκαλύπτεται και επιβάλλεται μέσα από πράξεις καταλυτικές για την ανθρώπινη ψυχή.
Η πρώτη ευκαιρία μου δόθηκε από το θέατρο STET- the English Theatre και το Εθνικό Θέατρο της Χάγης, όπου παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά η τραγωδία του Ευριπίδη, πριν δυο χρόνια στα πλαίσια του φεστιβάλ Μήδειας που έγινε εκεί.

Η παράσταση εκείνη παρουσιάζεται τώρα στο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ. Από τότε η προσέγγιση οφείλει να έχει πάει πιο βαθιά. Τόσο για μας όσο και για τους θεατές , η «Μήδεια» είναι ο ΤΟΠΟΣ μέσα μας όπου θα θελήσουμε σίγουρα να ξαναγυρίσουμε.

Ηθοποιοί : Τζούλη Σούμα,Κυριακή Καραλουκά,Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής, Σταύρος Γιαννακόπουλος

Συντελεστές :
Μετάφραση  : Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία- Επεξεργασία : Δημήτρης Γεωργαλάς
Μουσική : Πλάτων Ανδριτσάκης
Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος
Φωτισμοί : Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφίες- Επιμέλεια Κίνησης : Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ και φωτογραφία αφίσας Αγγελική Κοκκοβέ
Δημιουργικό: Ανδρέας Πούρνος
Κομμώσεις Μακιγιάζ: Μαριάννα Λαβαζου
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Μένουν 6 παραστάσεις
1.    Πέμπτη 4 Ιουλίου
2.    Παρασκευή 5 Ιουλίου
3.    Σάββατο 6 Ιουλίου
4.    Τρίτη 9 Ιουλίου
5.    Τετάρτη 10 Ιουλίου
6.    Πέμπτη 11 Ιουλίου


Ωρα έναρξης: 21:30
Τιμές: Γενική είσοδος 10 ευρώ/ 5 ευρώ μειωμένο
Διάρκεια: 80 λεπτά

Μπάγκειον : Πλατεία Ομονοίας 19, Κέντρο
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6944665561

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind

Ανέστης Πλουμής «Το στοίχημα μιας ζωής»

O Άρης Γραικούσης μιλάει στο Οpen Mind

Δημιουργία της Λαϊκής Ορχήστρας Αντώνη Κατινάρη

«ΠΙΣΣΑ & ΠΟΥΠΟΥΛΑ» Ομαδική Εικαστική Έκθεση | Εγκαίνια: Δευτέρα, 29 Ιουνίου ώρα 12:00 – 21:00 στον ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ Πλατεία Κολωνακίου 2 (4ος όροφος), Κολωνάκι | Η έκθεση διαρκεί από 29 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου